5 cărți pe care orice femeie trebuie să le citească

De Unica.ro, pe
Cărțile îți oferă șansa de a te transpune într-o lume diferită și de a-ți pune imaginația la contribuție, dar sunt și cea mai importantă sursă de informație. Cunoștințele nenumărate pe care le poți dobândi și accesul la universul nelimitat al cărților le fac indispensabile pentru orice iubitoare de frumos. Iată care sunt operele pe care trebuie să le citești cât mai repede:

Povestea slujitoarei, de Margaret Atwood

Dacă ești pasionată de cărți, cu siguranță ești familiarizată cu universul distopic și fantastic pe care îl creează scriitoarea Margaret Atwood în majoritatea cărților sale. Povestea slujitoarei nu este o excepție, doar că lumea prezentată în aceasta nu pare atât de departe de prezent. Acțiunea se petrece într-o Americă din viitor în care legile sunt făcute de un grup de oameni printr-un regim de teocrație. Femeile care nu fac parte din familia bărbaților de la putere sunt obligate să devină purtătoare ale copiilor acestora, pentru soțiile lor infertile. Fiecare slujitoare este repartizată unei familii importante și își pierde orice identitate proprie. Povestea o urmărește pe Offred, care încearcă să lupte împotriva sistemului opresiv în care trăiește alături de celelalte femei din America. Cartea te va ține cu sufletul la gură și te va șoca atunci când vei găsi asemănările dintre societatea distopică în care trăiesc acele femei și realitatea din ce în ce mai degradată a statutului acestora în prezent. 

Manual pentru femei de serviciu, de Lucia Berlin

Cartea Luciei Berlin se află în cele mai importante topuri și pe majoritatea listelor de cărți necesare. Manual pentru femei de serviciu este o colecție de povești scurte care le au ca protagoniste pe femeile obișnuite care își duc greul în fiecare zi, atât acasă, cât și la muncă. Asistente medicale expuse la ororile unității de primiri urgențe, femei de serviciu, femei expuse violenței domestice sau femei dependente de alcool sunt doar câteva dintre cele care își trăiesc viața în paginile acestei cărți. Realitatea brutală a femeilor din zone sărace sau izolate ale Americii este cea pe care multe femei o trăiesc în orice colț al lumii. Proza scurtă, dar tăioasă, creează un efect realist al poveștilor și te face curioasă de viața acestor femei pe care nu le vei cunoaște niciodată, dar pe care le vei înțelege.

Sapiens. Scurta istorie a omenirii, de Yuval Noah Harari

Pentru a putea empatiza cu oamenii din jurul tău și cu personajele din cărți, trebuie să știi cât mai multe despre evoluția omenirii și a societății. Chiar dacă această carte nu este un studiu științific și multe idei prezentate sunt doar speculații, te va ajuta să îți pui la rândul tău anumite întrebări despre lume, la care îți poți răspunde prin studii specializate în domeniu. Oamenii de știință au avut reacții negative față de această carte, însă popularitatea ei o face demnă de investigat. Rămâi deschisă la critică și descoperă ce îți lipsește din cunoștințele despre evoluția umană.

Feministă, feminiști, de Chimamanda Ngozi Adichie

Un eseu de doar 56 de pagini este un început bun dacă vrei să afli mai multe despre importanța luptei pentru drepturile femeilor și cum pot toți oamenii, indiferent de sex, să se alăture acestei cauze. Chimamanda Ngozi Adichie aduce în prim-plan feminismul din secolul 21 pe înțelesul tuturor și inspiră la o implicare din partea oricărui susținător a egalității între sexe. Citește-o atunci când ai nevoie de un imbold pentru a te declara feministă.

Povestea mea, de Michelle Obama

Autobiografia fostei prime doamne a Americii este o colecție de destăinuiri despre statutul ei ca femeie în societate, de soție a președintelui, de mamă și de femeie de carieră. Povestea ei începe cu perioada copilăriei, urmată de cea a facultății, de momentul în care l-a cunoscut pe Barack Obama și până în noaptea alegerilor câștigate de acesta. Mai departe, cartea urmărește parcursul familiei, de la momente personale la viața în lumina reflectoarelor. Povestea lui Michelle Obama este o sursă de inspirație pentru orice femeie puternică, dar conștientă de greutățile pe care trebuie să le depășească.

Dacă aveai nevoie de puțină inspirație pentru lectură, alege aceste cărți și citește-le până la final de an. Învață lucruri noi și lasă-te inspirată de poveștile și povestirile femeilor.

(P) Material realizat in colaborare cu elefant.ro.

Sursa foto: unsplash.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter