Sfântul Ștefan, serbat în a treia zi de Crăciun. Ce trebuie să faci astăzi ca să îți mergă bine tot anul

De Ioana Tătaru, pe Ultimul update Vineri, 20 decembrie 2019, 11:01

Sfantul Ștefan – Cel Încununat este prăznuit în fiecare an pe 27 decembrie. Peste 450.000 de români își serbează onomastica astăzi. Iată ce este bine să faci astăzi, în a treia zi de Crăciun, potrivit tradiției!

Cine a fost Sfântul Ștefan

Sfântul Ștefan-Cel Încununat este prăznuit în fiecare an pe 27 decembrie. Conform Noului Testament, Ștefan se trăgea din Ierusalim și avea origini iudeice. De asemenea, Stântul Ștefan este recunoscut ca fiind primul martir creștin care a fost condamnat de către autoritățile Iudaice. 

Ce este bine să facem astăzi, de Sfântul Ștefan

Sfantul Stefan

Peste 450.000 de români își serbează onomastica de Sfântul Ștefan, cei mai mulți fiind bărbați cu numele Ștefan, Fănel, Ștefănel, Fănică, Fane, Ștefanus si Istvan. Femeile se numesc Ștefania, Ștefana, Fănica, Fănuța și Fana.

Potrivit unei tradiţii străvechi, de Sfântul Ştefan este bine să aducem în casă icoană Sfântului, ajutându-i astfel pe creştinii care suferă probleme de sănătate şi pe orgolioşi şi pe cei care se judecă de foarte mult timp.

În România, în unele locuri din Muntenia, gospodinele pregătesc „Pâinicile lui Ștefan”, făcute în forme rotunde, dintr-un aluat foarte asemnănător cu cel de cozonac. Se obișnuiește ca aceste pâinici să se ungă cu miere. De asemenea, pâinicile amintesc creștinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan. Odată ce sunt sfințite de preot la biserică, pâinicile se împart copiiilor sărmani.

În această zi este bine să se dea în dar o icoană a Sfântului Ștefan sau o candelă nouă aprinsă pentru sănătatea rudelor bolnave, dar și pentru sporul casei. Tot ca un semn al iubirii, prețuirii și respectului este bine ca în această zi persoanele certate să se împace.

Sfântul Ștefan diaconul este sărbătorit de creștinii romano-catolici, anglicani, reformați, evanghelici și unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocși și greco-catolici pe 27 decembrie.

Foto: Shutterstock.com

Ce alte tradiții sunt de Sfantul Stefan. Vezi și cele mai frumoase mesaje de Sfantul Stefan pe care să le trimiți sărbătoriților. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter