Un nou medic fals în România. De 10 ani lucreză la Spitalul de Urgență Ilfov

De Oana Savin, pe Ultimul update Marți, 12 februarie 2019, 11:26
Un nou presupus medic a fost demascat. O femeie de 30 de ani și-a fabricat o diplomă de medic și de 10 ani lucrează la secția de Ginecologie a Spitalului de Urgență Ilfov. Raluca Daniela Bîrsan nu are nici măcar parafă de la DSP.

Facultatea de medicină are o durată de 6 ani, după care urmează perioada de rezidențiat, între 4 și 7 ani, timp petrecut în subordinea unor medici specialiști. Dar acesta nu a fost și cazul Ralucăi Daniela Bîrsan, care a ajuns să ia decizii de viață și de moarte fără să aibă studii medicale.

Raluca Daniela Bîrsan se comportă ca un medic, se prezintă pacienţilor ca un medic, face gărzi, câteodată singură chiar, fără doctorul Dragu, cea care a fost până de curând şef de secţie la Ginecologie”, a povestit una dintre asistentele Spitalului de Urgență Ilfov pentru Libertatea.

Dovezile că practică medicina fără studii și avize vin din documente oficiale, precum condica medicilor și falsuri de la dosarul așa-numitei doctore.

Bîrsan, care și-a falsificat diploma de la Universitatea de Medicină și Farmacie apare într-o filmare obținută de Libertatea în care aceasta închide o pacientă, o coase, la finalul unei intervenții ginecologice de la Spitalul Județean Ilfov.

Imaginile o arată cum lucrează singură în fața mesei de operații pe care este așezată pacienta.

Și pe mine Raluca m-a cusut la naștere, după cezariană”, a mărturisit una dintre asistente.

În cazul meu, deși am cerut explicit ca Raluca să nu intre în sală, ea a fost totuși acolo când am născut”, a spus o altă asistentă.

Scandal mușamalizat în 2015

În anul 2015 s-a iscat un scandal în spital, când Raluca Daniela Bîrsan a fost îndepărtată, însă controlul a fost mușamalizat.

Din nou, pacienții au fost puși în situația de a fi tratați de o persoană fără studii medicale și, mai mult, fără liceul terminat, la fel ca în cazul lui Matteo Politi.

În actele spitalului, Bîrsan este „voluntară pentru activități medicale”. Voluntar neplătit, însă tot doctor, așa cum apare în condica medicilor din 2018.

Totuși, statutul de medic voluntar nu înseamnă că acest medic ar fi exceptat de la avea parafă de la DSP și aviz de la Colegiul Medicilor.

Fără avizul de la Colegiul Medicilor, nicio persoană nu poate efectua activități medicale într-un spital, cu atât mai puțin în sala de operații.

Pe profilul său de Facebook, Raluca se prezintă ca „absolventă a UMF Carol Davila și rezidentă obstetrico-ginecologie din 2013”.

Bîrsan le-a declarat ziariștilor: „Am absolvit în 2013 UMF Carol Davila”.

Atunci, Libertatea a solicitat medicului o diplomă.

Aceasta a trimis diploma sa, din care reieşea că a absolvit UMF Carol Davila, dar ea a şters iniţial numele, apoi doar seria, numărul şi anul în care a terminat universitatea.

Răspunsul decanului UMF

Decanul Universității „Carol Davila” susține că Raluca Daniela Bîrsan nu a absolvit această facultate.

Am făcut verificări la absolvenți începând din 2006, când pretinsul medic avea 18 ani și până în prezent. Omul care are acest CNP nu a absolvit facultatea noastră”, a confirmat decanul Cătălin Cîrstoiu.

Mai mult, decanul UMF spune că diploma este „un fals”.

Cum și-au dat seama? Există mai multe elemente care îi fac să afirme acest lucru.

  1. Pe această diplomă apare ștampila decanatului. Dar la UMF tot timpul e ștampila rectoratului și niciodată n-a fost pusă cea a decanului”
  2. „Scrisul de la calculatorul nostru nu e cu italice, iar cel de pe diploma pretinsă e puțin înclinat”
  3. „Numele ministerului emitent care figurează pe diplomă, Ministerul Educației Cercetării și Tineretului, nu era acesta nici în 2013 și nici în alt an în care, conform vârstei, ea putea absolvi UMF”
  4. „Noi avem mențiuni speciale pe diplomă care aici nu apar”

Suntem o instituție publică și avem nevoie de seria și de numărul pretinsei diplome ca să ne putem pronunța 100%. Cert e că nu a absolvit la noi”, a explicat decanul Cătălin Cîrstoiu faptul că a spus că diploma „pare un fals” și nu că este un fals.

Vedeți pe Libertatea.ro conversația dintre Raluca Daniela Bîrsan și jurnaliști și reacția managerului spitalului. 

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter