Cercetătorii au reconstituit chipul unei adolescente ce a murit în urmă cu 4.000 de ani. Vezi cum arăta

De Oana Savin, pe
Cercetătorii au reușit să reconstituie chipul unei adolescente care a murit în urmă cu 4.000 de ani, după ce arheologii i-au găsit rămășițele în 1987, în Scoția.

Scheletul tinerei, pe care oamenii de știință au numit-o Ava, a fost descoperit pe teritoriul actualei Scoții, însă până acum ei nu au reușit să afle foarte multe lucruri despre ea.

Un studiu publicat recent oferă noi informații cu pribvire la misterioasa Ava. Se pare că tânăra avea între 18 și 22 de ani când a murit.

La început, arheologii au anunțat că scheletul descoperit este al unei fete ce provine dintr-o familie de agricultori, cu părul roșcat și ochii albaștri.

Potrivit Daily Mail, o nouă cercetare condusă de arheologul Maya Hoole și publicată de către Society of Antiquaries of Scotland dezvăluie că Ava a murit în urmă cu 4350 de ani și avea trăsături specifice locuitorilor din zona mediteraneană: ochi căprui, păr brunet și ten măsliniu.

Cu toate că forma generală a feței și caracteristicile faciale ale Avei au rămas așa cum s-a descoperit inițial, nuanțele mai închise ale ochilor, tenului și părului i-au conferit un aspect total diferit de cel pe care mi l-am imaginat inițial”, a declarat Morrison.

 

View this post on Instagram

 

Updated facial reconstruction of Ava, the young woman from early Bronze Age Scotland. I originally reconstructed Ava’s face back in 2016, when very little was known about her-in particular her hair colour, eye colour or skin tone. Ancient DNA testing on Ava’s bones, gathered by experts at the Natural History Museum in London and Harvard Medical School has revealed that she would have had straight dark hair, brown eyes and a less pale complexion than previously assumed. BBC News report: „Giving life to a woman found in a 4,250-year-old grave in Caithness” https://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-highlands-islands-46289045 #ava #achavanich #caithness #bronzeage #beakerpeople #forensicart #foresicfacialreconstruction #livingdepiction #skull #anatomy #research #DNA #postoftheday @avabeakerburial Images copyright of Hew Morrison @2016 @2018 Follow and like my Facebook business page: Hew Morrison Forensic Art

A post shared by Hew Morrison (@hewmorrison) on

Reconstrucția chipului fetei s-a bazat pe date ADN furnizate de experții de la Muzeul Național de Istorie și Școala Medicală Harvard și pe compararea dimensiunilor craniului și danturii Avei cu o bază de date europene.

În cadrul aceleiași analize s-a descoperit că Ava avea intoleranță la lactoză.

De asemenea, cercetătorii au aflat că fata provenea dintr-o familie de imigranți ce veniseră în Scoția din Europa.

Potrivit arheologilor, Ava a murit în împrejurimi misterioase, iar familia a depus un efort deosebit pentru realizarea mormântului.

În mormântul tinerei au fost descoperite resturi de plante medicinale, astfel că oamenii de știință iau în calcul și ipoteza ca, în momentul decesului, fata să fi urmat un tratament.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter