Ce soluții ai pentru obstacolele pe care le întâmpini în formarea profesională

De Unica.ro, pe

Când înveți o limbă nouă, s-ar putea să-ți fie profund frică să vorbești. Dar dacă nu exersezi, nu vei învăța niciodată. În loc să te temi, mai bine greșești, dar te bucuri de experiență. Același lucru e valabil și pentru momentul în care îți dorești să cânți la pian. La început ți-e teamă și urmărești partitura. Dar nu înveți să cânți cu adevărat la pian dacă nu lași partitura deoparte și nu încerci să cânți tu melodia, creând un moment care-ți dă satisfacție.

Poți aplica aceste lecții și când îți dorești să te formezi în domeniul IT. Este firesc să întâmpini obstacole când înveți un limbaj de programare sau când exersezi testarea. Pot fi factori externi, precum distragerile sau temeri personale care își spun cuvântul asupra ta. Dar nu poți să-ți atingi obiectivele dacă nu înțelegi aceste obstacole și dacă nu cauți soluții pentru a le depăși.

Iată care sunt obstacolele pe care le poți întâmpina și ce soluții ai pentru acestea!

Ești copleșită de informații

Când ești la început de drum într-un domeniu nou nu știi exact cât de mult vei avea de studiat, dar pe măsură ce începi să explorezi, descoperi situații complexe care te pun în dificultate. Astfel întreg procesul de formare poate deveni copleșitor și de aici până la a renunța nu mai e decât un pas.

Soluția: Concentrează-te pe a cuceri „teritorii” mici. Identifică acele zone de studiu pe care le poți explora acum. Alege cursuri care sunt gândite metodologic, cu informații structurate și oferite în mod progresiv în funcție de nivelul tău.

Învață organizat alegând Proiectul Cursuri IT!

Proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020 are mai multe etape: consiliere, cursurile propriu-zise, coaching.

Ai ocazia ca în timpul cursurilor să îmbini partea teoretică cu partea practică, iar după finalizarea acestora echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job. Detalii despre cursuri aici. Iată care sunt condițiile pentru înscriere:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)
  • deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Îți lipsește motivația

Întrebarea: „Ce voi face după finalizarea cursurilor?” îți dă poate de gândit, iar lipsa unui răspuns convingător poate duce la scăderea motivației tale pentru învățare. În plus, dacă alegi învățarea pe cont propriu, te poți simți singură în acest proces.

Soluția: Automotivarea în timp ce studiezi este o condiție esențială pentru a avea succes în ceea ce ți-ai propus. Evită să te compari cu ceilalți. E mult mai eficient să concurezi cu tine însăți. Stabilește-ți un obiectiv și asigură-te că progresezi în atingerea acestuia. De asemenea, este important să te înconjori de oamenii potriviți care au încredere în eforturile tale.

În cadrul cursurilor IT, by eJobs vei avea ocazia de a interacționa cu oameni care au aceeași pasiune ca tine. Poți împărtăși cu ei provocările pe care le întâmpini în învățare și vei afla modalități prin care ei le-au depășit, abordări și stiluri de gândire care te pot ajuta.

Proiectul Cursuri IT by eJobs cuprinde și sesiuni de consiliere în carieră și îți oferă informații personalizate și sprijin pentru a lua decizii informate. Consilierul îți explică ce profesie sau job ți se potrivește cel mai bine, ținând cont de pasiunile tale, de obiective, dar și de calificări. Te va ghida în redactarea CV-ului și a scrisorii de intenție, astfel încât acestea să se potrivească jobului la care aplici și îți va oferi tot suportul necesar în procesul de căutare a unui loc de muncă, de aplicare și, ulterior, în pregătirea pentru interviu.

Îți este teamă de eșec

Dacă vrei să înveți să joci șah, vei pierde mult la început. Dar vei învăța din greșeli și nu vei mai pierde atât de mult la următoarele jocuri. Gândește-te și la un copil care învață să meargă, la început se clatină, cade, dar perseverează fără frică. Însă pe măsură înaintăm în vârstă, începem să ne temem de eșec, punem bariere în calea dezvoltării.

Soluția: Eșecul este procesul de învățare. Fiecare pierdere la șah, fiecare cădere sunt lecții. Când eșuezi, zâmbește și spune: „Mulțumesc pentru lecție!”

Acordă-ți momente zilnice în care te încurajezi că poți reuși, dezvoltând astfel o atitudine pozitivă față de învățare. În cadrul cursurilor IT by eJobs vei avea ocazia de a exersa noțiunile învățate. Și da, este permis să greșești. Și să întrebi. Contează doar să accepți greșelile ca parte din procesul tău de formare, acestea fiind utile pentru a ști cum să acționezi la job și în viață. În timp, îți vei dezvolta abilitățile de autocorecție și astfel vei putea cum să identifici greșelile și să le rezolvi.

Social media și e-mail-ul te distrag

Activitatea ta este copleșită probabil de numeroase forme de comunicare digitală, verbală și scrisă. Telefonul sună, notificările pe e-mail și în social media se adună. Acest ritm își pune amprenta asupra puterii tale de concentrare. Poate ești prezent la un curs, dar te gândești în altă parte.

Soluția: Rezervă „o oră de concentrare” în care să-ți ignori telefonul, să oprești notificările (poți folosi tool-uri care fac acest task) și să te dedici studiului.

Este firesc ca atunci când înveți ceva nou să întâmpini obstacole, să simți incertitudine. Contează cum te raportezi la ele. Dacă le abordezi ca pe o sursă de învățare, explorare și descoperire vei da dovadă de curaj. Și curajul îți va da mai multă încredere în tine.

Text de Mihaela Pascari

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter