(P) 5 practici de succes pentru a începe de la zero o carieră în IT

De Unica.ro, pe

Când ai în plan să-ți schimbi jobul sau chiar domeniul în care lucrezi, îți dorești ca tot procesul de recrutare să se desfășoare cât mai repede. Și șansele de reușită sunt mai mari dacă te orientezi spre IT, unde competiția este destul de mică, iar salariul și beneficiile sunt pe măsura așteptărilor. Ca orice început vine cu emoții și cu riscuri, însă le poți gestiona mai ușor printr-o pregătire atentă, prin cursuri IT, organizate de eJobs, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.


Iată pașii pe care merită să-i urmezi pentru a începe o carieră de la zero în IT: 


1. Investește timp în obținerea unei certificări

Când nu ai studii în IT, o certificare poate fi cel mai rapid mod de a intra în domeniu. Prin obținerea certificării, vei arăta potențialilor angajatori că ai abilitățile necesare jobului și dorința de a învăța. Și astfel poți suplini lipsa de experiență și chiar te poți poziționa mai bine decât oamenii care au experiență minimă, dar nu au certificări. 

Cum poți obține certificarea? Alege cursurile IT, organizate de eJobs printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.


De exemplu, dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator Javascript 

  • Vei învăța de la zero JavaScript, HTML, CSS și cum să creezi pagini web cu ajutorul acestora.
  • Vei învăța cum să creezi aplicații web. 
  • Acest curs este ideal pentru persoanele fără experiență în programare.


Dacă ești o persoană atentă la detalii și îți dorești un start în domeniul IT, poți alege cursul de tester, organizat de eJobs printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

  • Vei învăța de la zero cum să descoperi defecte ale website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori. 
  • Vei contribui la dezvoltarea celor mai tari site-uri și aplicații.
  • Acest curs este ideal dacă nu ai experiență în IT

Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene

  •  Au loc de luni până vineri, între 18:00-20:00, și sâmbătă, între 09:00-12:00
  •  Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
  •  Se întâmplă 100% online
  •  Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
  •  Includ consiliere în carieră

Te poți înscrie dacă:

  • Ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București)
  • Ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • Ești angajată, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • Ai absolvit cel puțin 8 clase.

2. Investește constant în dezvoltarea abilităților

Pentru cursurile în IT vei primi și teme, iar în cazul unor cursuri vei avea de predat și un proiect de absolvire final. De aceea este recomandat ca pe lângă materia de curs să înveți și în timpul liber și pe cont propriu de pe platforme online, unde vei găsi cursuri care te vor ajuta să deprinzi noi abilități sau să le îmbunătățești pe cele existente. Aceste abilități vor conta mult la CV și te vor ajuta să te diferențiezi de ceilalți candidați. 

3. Valorifică experiența de până acum pentru a obține un job în IT

Când iei decizia de a începe o carieră în IT, este important să te uiți cu atenție la experiența ta anterioară. S-ar putea să nu ai niciuna dintre abilitățile enumerate în anunțurile de joburi, dar abilitățile soft, precum și cele hard, dobândite la fostele locuri de muncă pot fi surprinzător de importante și multe sunt transferabile în rolurile IT. De exemplu, comunicarea, orientarea către clienți, abilitățile de lucru în diferite software-uri și aplicații conferă valoare CV-ului tău.

4. Creează un CV nou

Adaptează-l cerințelor din joburile pe care ți le dorești și acordă atenție și prezenței tale pe rețelele profesionale, astfel încât informațiile să se potrivească. Adaugă și o scrisoare de intenție în care poți detalia cum te potrivești poziției în IT la care aplici, de ce ești interesat de schimbarea domeniului. Astfel vei reuși să răspunzi la multe întrebări ale recrutorilor și să atragi atenția asupra profilului tău. 

5. Fii pregătită să o iei de la zero

Este important să conștientizezi că este posibil să o iei de la zero în IT. Poate că ai fost manager sau senior în domeniul în care ai lucrat până acum, însă funcția ta anterioară nu va conta când vrei să faci o reconversie profesională. Abilitățile și deschiderea spre a învăța te vor ajuta să avansezi spre poziția dorită. Din punct de vedere financiar, salariul și beneficiile sunt mai motivante decât în alte domenii. Poți verifica pe https://www.ejobs.ro/salario/ ce salariu ar trebui să ceri și să primești în funcție de oraș, poziție, domeniu.

Echipa eJobs îți oferă și consiliere în carieră astfel încât să te orientezi spre joburile care ți se potrivesc. Tot ce trebuie să faci este să te înscrii la cursuri IT, organizate de eJobs, prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Text: Mihaela Pascari


Axa Prioritară 6 – Educație și competențe

ID proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SILVIU PETRESCU

silviu.petrescu@coderslab.ro

0729.729.843

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter