Cum economiseşti energie la gătit

De Unica.ro, pe

Indiferent dacă găteşti la gaz sau la curent electric, consumul tău poate fi mult mai mic dacă ţii cont de câteva reguli simple. Iată care sunt ele:

1. Acoperă oala când găteşti

Dacă pui ceva la fiert, acoperă vasul cu un capac şi vei consuma de trei ori mai puţină energie. Altfel va dura mult mai mult până va fi gata. În cazul în care vrei să vezi totuşi ce se întâmplă în oală, foloseşte un capac din sticlă.

2. Fierbe cu minimum de apă

Când prepari legume sau fierbi cartofi, pune doar atâta apă cât să le acopere, pentru că e inutil să umpli oala. Vei vedea că se fac mult mai repede şi, în plus, îşi păstrează vitaminele.

3. Foloseşte cuptorul doar când este nevoie

Ca să nu arzi gazul sau să consumi curentul degeaba, este indicat să nu foloseşti cuptorul pentru cantităţi mai mici de două kilograme. Dacă este mai puţin de atât, mai bine foloseşte o tigaie sau o cratiţă, pentru că aragazul consumă doar o cincime din cât consumă cuptorul. Atunci când foloseşti cuptorul, deschide cât mai rar uşa pentru a verifica mâncarea, ca să nu se piardă căldura.

4. Cuptor preîncălzit? Mai bine nu

Deşi în multe reţete găseşti recomandarea de a încălzi bine cuptorul înainte de a pune la copt, acest lucru nu este necesar tot timpul, ci mai ales când coci ceva din aluat dospit. Aşadar nu încinge cuptorul dinainte decât când este strict necesar.

5. Decongelează mâncarea din timp

Nu pune preparatele direct din congelator în tigaie sau oală.
Mai întâi lasă-le câteva ore în frigider sau, dacă este vorba de carne, scoate-o din frigider şi ţine-o în apă până se dezgheaţă. Astfel consumi mai puţină energie atunci când găteşti mâncărurile.

6. Foloseşte oale de mărimi potrivite

E bine să ai în casă oale de diferite mărimi şi să le foloseşti corespunzător. Nu pune o oală mică pe ochiul mare al aragazului, pentru că gazul sau curentul se va pierde încălzind în jurul oalei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter