Workaholicii, pe cale de dispariţie

De Unica.ro, pe

Specialiştii în resurse umane consideră că fenomenul este din ce în ce mai rar în România şi asta din dorinţa angajaţilor de a-şi echilibra viaţa profesională cu cea personală.
Pentru mulţi, dependenţa de muncă este probabil, singura dependenţă acceptată, fiindcă nu e atât de evidentă şi vine greu a crede ca ar putea dăuna cuiva.

Dacă eşti genul de persoană care munceşte mult pentru a-şi atinge scopurile, sau eşti pasionată de ceea ce faci, nu înseamnă neapărat că eşti dependentă de muncă.

Acest tip de dependeţă este greu de observat şi asta pentru că nu poate fi stabilită o graniţă general valabilă între timpul privat şi timpul alocat activităţii profesionale.

Semne ale dependenţei

Poţi citi mai jos câteva indicii care să te facă să realizezi dacă dai semne de dependeţă.

Spre exemplu, dacă rămâi din propie iniţiativă peste program la job, aştepţi cu ardoare noul început de săptămână, răspunzi la telefon pentru probleme de serviciu înafara orelor de program, îţi termini o prezentare acasă sau citeşti o carte ori un articol căutând rezolvarea unei situaţii profesionale, te aproprii de o dependeţă de muncă.

Metode de prevenire

Experţii în resurse umane consideră că autodisciplina îşi spune cuvântul în această situaţie. În primul rând ar trebui să-ţi cunoaşti nevoile, limitele şi să cuantifici timpul pe care eşti dispusă să-l aloci fiecărei activităţi. Totul trebuie dozat de aşa natură încât să te simţi confortabil cu propiul stil de muncă şi să ai grijă să nu te abaţi prea mult de la ce ţi-ai propus.
 
Efecte

De cele mai multe ori repercusiunile acestei dependenţe nu sunt întotdeauna patologice, mai ales că astfel de persoane sunt puternic încurajate în a-şi menţine comportamentul, iar dependenţii de muncă sunt daţi adesea de către şefi drept exemplu pentru ceilalţi.

Totuşi, atenţionează psihologii, o dependenţă excesivă faţă de muncă poate crea în timp o stare de oboseală cronică şi apariţia unor tulburări alimentare sau de somn.

Dacă eşti depedentă de muncă nu-ţi neglija viaţa personală şi nu exclude orice alternativă de odihnă. Aşa apare oboseala şi ineficienţa, urmate de nemulţumirile privind rezultatul comparat cu efortul depus şi timpul alocat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter