Evită să cazi în capcana traficului de persoane

De Erika Chivu, pe

Deşi victimele au un anumit profil, oricine poate cădea în plasa traficanţilor de carne vie. Află cine este în pericol şi cum poţi evita să devii victima traficului de persoane!
În ultimii ani, fenomenul traficului de persoane şi-a pierdut din amploare. Dacă în 2005 au fost identificate peste 2500 de victime, în 2009 numărul acestora a scăzut la 780, anunţă într-un raport Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP). Tot anul trecut, 54% dintre victime au fost femei, iar 29% au fost minori.

Conform ANITP, principala modalitate de exploatare a fost cea sexuală, dar au fost şi victime obligate să muncească sau să cerşească. Principala ţară de destinaţie a fost, în 2009, Spania, dar unele persoane au ajuns chiar şi în Afganistan. Dintre judeţe, cele mai afectate au fost Galaţi, Iaşi şi Maramureş. În Covasna a fost identificatî o singură victimă, iar în Buzău trei.

Cine poate deveni victima a traficului de persoane

Oricine se poate afla în această situaţie, însă de obicei victimele se înscriu într-un anumit profil. Conform ANITP, sărăcia, neatenţia, naivitatea te pot transforma dintr-o persoană liberă într-o persoană traficată, abuzată, manipulată, ameninţată. Dar şi dorinta de bunăstare neînsoţită de discernământ îţi poate schimba viaţa.

Practic, majoritatea persoanelor traficate se lasă înşelate de promisiunea unei vieţi mai bune şi nu caută să se informeze în legatura cu veridicitatea acestei promisiuni.

Cum ajungi victimă

ANITP ne avertizează că cei ce recrutează victime pot fi nu numai străini, ci şi cunoscuţi: vecini, parteneri de viaţă, prieteni. Îi găsim şi în postura de barmani, taximetrişti, vânzători sau alte ocupaţii care presupun lucrul cu publicul.

Ei îţi pot face oferte direct, promiţând un loc de muncă bun în afara ţării, sau pot recruta prin mica publicitate. Ziarele sunt pline de asemenea oferte: „Preselecţie dansatoare Cipru”, „Urgent, baby-sitter, menajeră, îngrijire bătrâni Spania” sunt doar câteva tipuri de anunţuri care ar trebui să te pună în gardă. De obicei se oferă locuri de muncă ce nu implică o pregătire prealabilă: menajeră, dansatoare, chelneriţă, bucătăreasă etc.

Există şi victime care sunt răpite, însă majoritatea cad în plasa recrutorilor din pură naivitate. Mai departe ele sunt transportate în ţara de destinaţie pe mai multe rute şi traversând mai multe ţări. Pe timpul drumului victimele sunt tratate civilizat ca să nu-şi dea seama ce li se întâmplă. Totul se schimbă când ajung la destinaţie şi sunt vândute. Conform ANITP, o persoană costă între o mie şi patru mii de dolari, în funcţie de vârstă şi aspect.

De aici totul se schimbă, promisiunile devenind ameninţări. Victimele sunt sechestrate în locuri izolate, li se iau actele şi telefoanele, sunt abuzate, lovite, violate, ameninţate, apoi pot fi revândute, trecând de la un patron la altul.

Evită să ajungi victimă

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, prin site-ul său, ne explică ce avem de făcut pentru a evita să cădem în plasa traficanţilor de carne vie.

1. Când ţi se fac anumite promisiuni caută să afli din mai multe surse dacă acestea sunt reale.

2. Dacă urmează să pleci într-o altă ţară, contactează ambasada ei pentru a vedea dacă îndeplineşti condiţiile de lucru pentru acea ţară.

3. Înainte să semnezi vreun contract cere ajutorul unui jurist care să-ţi explice ce înseamnă termenii înscrişi în el. Evită să semnezi mai ales dacă apar exprimări ambigue sau pe care nu le înţelegi.

4. Dacă urmează să pleci la muncă printr-o agenţie, asigură-te că ea funcţionează legal. De la Inspectoratul Teritorial de Muncă poţi afla acest lucru.

5. Nu te încrede în promisiunile făcute verbal, chiar dacă vin de la o cunoştinţă.

6. Nu lăsa ca altcineva să-ţi plătească drumul sau actele. O firmă serioasă nu face asemenea servicii clienţilor.

7. Fă copii după paşaport, contract de muncă etc. şi păstrează-le asupra ta sau la o persoană de încredere.

8. Anunţă-ţi familia sau prietenii unde mergi, cu cine şi pentru ce.

9. Nu da nimănui paşaportul tău sau alte acte. Numai vama sau poliţia îţi pot cere şi reţine documentele.

10. Caută şi memorează datele de contact ale ambasadei române din ţara de destinaţie.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter