Ţine-ţi ratele sub control!

De Unica.ro, pe

4.4 milioane de romani au rate la banci, iar 1.5 milioane au rate la 2 banci. Situatia actuala face ca pentru unii dintre ei plata ratelor sa fie o problema din ce in ce mai complicata.
Daca te afli in aceeasi situatie si simti ca ai nevoie de mai multa ordine in pusculita, iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa iti tii ratele sub control:

1. Fa-ti un buget lunar cat poti de exact! Treci intr-un tabel pe o coloana veniturile, si pe o alta coloana cheltuielile fixe lunare: rata la masina, intretinerea apartamentului, rata la cardul de credit.

2. Daca intervine si schimbul valutar, verifica! Vezi ce curs de schimb iti este cel mai favorabil si incearca sa iti strangi suma necesara ca sa iti pregatesti ratele de plata.
 
3. Intelege realitatea si nu te panica!  E important sa nu te prinzi in curentul dezinformarii si sa apelezi la sursele de informatii in care ai incredere – consilierul tau financiar, banca sau institutia de credit cu care iti derulezi tranzactiile. Informatiile coerente , insotite de explicatiile necesare iti pot oferi linistea bugetului tau.

4. Cere consilierului tau financiar un sfat pentru vremuri dificile!  Gandeste proactiv si apropie-ti informatia cat mai mult, creand un scenariu in care poti sa fii in imposibilitatea sa iti achiti obligatiile de plata lunare la creditele pe care le detii. Multe institutii financiare practica o perioada de gratie de 3-5 zile, perioada in care nu ti se calculeaza penalizari pentru suma datorata. Te poti folosi de aceste cateva zile pentru a redresa situatia si a plati totusi rata. Nu uita sa trimiti o dovada a platii catre banca si sa pastrezi la indemana o copie a acesteia.

5. Daca data scadentei este cea care te incurca, poti incerca 2 strategii: pateste-o imediat ce iti intra banii in cont sau incearca sa o modifici. Cauta-ti consilierul de credit si intreaba-l daca politica societatii de finantare permite acest lucru! S-ar putea sa fie mai simplu decat credeai!

Si totusi…

Daca ai incercat sa pui in practica toate sfaturile de mai sus, dar plata ratelor ramane o povara la fel de grea, careia simti ca nu ii mai poti face fata mult timp, nu astepta pur si simplu somatiile bancii. Acestea sunt urmate de penalizari, care nu fac decat sa iti mareasca datoria, si sa te conduca incet dar sigur spre baza de date cu rau platnici pe care institutiile financiare din Romania le verifica atunci cand iti determina bonitatea financiara.

Mai ai  inca optiuni la dispozitie:
1. Verificati care sunt conditiile de lichidare anticipata a imprumutului. Aplicati pentru un credit de refinantare, sau, daca suma ramasa de plata este una mai mica, poti, de ce nu, apela la rude sau prieteni, carora sa le restituiti banii ulterior, fara dobanda sau penalizari.

2. Poti incerca schimbarea monedei creditului, eliminand in acest fel riscul valutar. Este o optiune foarte interesanta atunci cand cursul valutar creste ametitor. Atentie insa, de multe ori bancile percep un comision pentru aceasta conversie. Daca insa ai solutia pentru a obtine un curs de schimb valutar mai favorabil sau te simti confortabil cu ratele in valuta ramai pe loc.

Adrian Faur este Product Development Manager la GE Money si lucreaza in domeniul financiar-bancar de peste 11 ani.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter