Pauzele lungi şi dese, cheia marilor succese

De Erika Chivu, pe

Ai atât de multă treabă încât nu-ţi permiţi nici măcar să te ridici de la birou. Nu esti singura! Dar te-ai gândit vreodată ce înseamnă asta pentru sănătatea ta?

Un angajat din patru lucrează o zi întreagă încontinuu fără să ia nicio pauză, a arătat un studiu din Anglia. Nu ştim dacă românii sunt la fel de harnici, dar cu siguranţă sunt şi printre noi persoane care lucrează cel puţin opt ore fără să se ridice nici măcar o dată de la birou.

Acestea riscă probleme de sănătate precum dureri de spate, depresie şi obezitate. Dintre cei intervievaţi în cadrul sondajului, mai mult de jumătate au spus că merg la serviciu chiar dacă se simt rău şi un sfert au recunoscut că nu-şi iau pauza de masă. De ce se ajunge până aici e uşor de bănuit: din cauza crizei financiare angajatii sunt tot mai puţini în timp ce cantitatea de muncă a rămas aceeaşi.

Şi compania are de pierdut

Angajatorii consideră că au de câştigat dacă oamenii muncesc mai mult, însă adevărul este ca angajaţii care nu îşi iau deloc pauze au o sănătate mai slabă şi nu sunt la fel de productivi, ceea ce micşorează câştigurile companiei.

Dacă eşti unul dintre angajaţii care nu se ridică de pe scaun în cele opt ore de muncă, rişti să te alegi cu dureri de spate, cancer, obezitate, depresie şi boli de inimă.

„Angajaţii plătesc cu sănătatea lor pentru aceste obiceiuri, dar şi angajatorii pierd pentru că productivitatea şi performanţele scad. Munca ne face bine şi contribuie la bunăstarea fizică şi psihică, dar când lucrăm prea mult nu mai avem timp şi energie să ne ocupăm şi de sănătatea noastră”, au declarat pentru Daily Mail psihologii care au realizat studiul.

Ei vor să atragă atenţia angajatorilor care obişnuiesc să îi suprasolicite pe angajaţi. Desigur, o anumită cantitate de stres este normală, ba chiar este de dorit.

O pauză pe oră

„Dar când stresul pe care îl suportă oamenii este mai mare decât posibilitatea lor de a suporta, asta poate să ducă la necesitatea unor concedii medicale sau la boli asociate precum depresia, anxietatea si afecţiunile cardiovasculare.

Dacă lucrezi la birou, este bine să-ţi iei în fiecare oră câte o pauză de cinci minute, în care să te ridici de pe scaun şi să faci câţiva paşi.

E cu atât mai bine dacă adaugi şi câteva exerciţii de stretching măcar pentru partea de sus a corpului. Să nu uităm pauza de masă, care îţi este absolut necesară dacă vrei să-ţi păstrezi energie şi puterea de concentrare până seara.  
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter