Hărţuirea sexuală la muncă, sancţionată prin lege

De Roxana Andrei, pe

Femeile supuse unor astfel de tratamente trăiesc clipe de coşmar şi resimt efectele negative pe toate planurile, dar mai ales pe cel psihic, simţindu-se vinovate pentru ceea ce li se întâmplă. Depresia, anxietatea, furia, teama, confuzia, ruşinea, izolarea, tulburările de concentrare sunt doar câteva consecinţe cu care se confruntă în momentul hărţuirii. La locul de muncă va înregistra performanţe scăzute, neîncredere în competenţele proprii, satisfacţie scăzută şi altele, iar pe plan fizic se poate îmbolnăvi de ulcer sau palpitaţii, poate avea disfuncţii sexuale, tulburări de alimentaţie, ameţeli sau oboseală cronică.

Ce spune legea?
Legea 202/2002
art. 11 „Constituie discriminare bazata pe criteriul de sex orice comportament nedorit, definit drept hărţuire sau hărţuire sexuală, având ca scop sau efect:
a) de a crea la locul de muncă o atmosferă de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectată;
b) de a influenţa negativ situaţia persoanei angajate în ceea ce priveşte promovarea profesională, remuneraţia sau veniturile de orice natură ori accesul la formarea si perfecţionarea profesională, în cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit, ce ţine de viaţa sexuală.”

Codul penal
Art.223 Hărţuirea sexuală
” (1) Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau a unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusa într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.”

Unde să te informezi
În 2006 în România s-a lansat Opens external link in new windowCPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, un proiect finanţat de Uniunea Europeană menit să informeze angajatorii şi angajaţii asupra conflictelor sexuale. Ei au iniţiat campania „Spune NU hărţuirii sexuale” şi derulează în prezent programul „Observatorul Naţional privind egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi. ”      

Orice comentariu indecent despre aspectul tău sau viaţa ta intimă, orice mesaj cu tentă sexuală sau obsecă, atingeri (chiar şi o ciupitură care pare amuzantă), propuneri sau avansuri sexuale directe, expunerea unor părţi ale corpului, ameninţări, oferirea unor oportunităţi în schimbul sexului, constrângerea sau intimidarea prin persuasiune, toate acestea se încadrează în denumirea de „hărţuire sexuală” şi tu poţi spune stop!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter