Cum economiseşti bani pentru bugetul familiei tale

De Libertatea pentru femei, pe

Sărbători, febra cumpărăturilor, produse care mai de care mai tentante. Nu e de mirare că după „valul” de cheltuieli, bugetul familiei s-a împuţinat. Nu-i bai, cu ajutorul câtorva trucuri simple, ajungi din nou cu finanţele la „linia de plutire”.
E dezolant să constaţi că toţi banii de care dispui într-o lună „zboară” instantaneu doar pe produsele din gama strictului necesar. În plus, după extra-cheltuielile de Paşte şi de 1 Mai, când toate rezervele s-au topit, bate vântul şi mai tare prin buzunare. Poate consideri că e inutil să faci planuri ale bugetului, care, şi-aşa, e anemic, dar, din această situaţie, poţi să ieşi la liman doar economisind. Iată câteva modalităţi cu ajutorul cărora depăşeşti impasul financiar cauzat de răsfăţul de sărbătoare.

Buget la dietă

► Cumpără fructele şi legumele de la piaţă, nu de la supermarket. Pe lângă faptul că sunt mai ieftine, sunt şi mai sănătoase.
► Atunci când pleci la cumpărături, fă-ţi o listă şi respect-o cu stricteţe. Chiar dacă tentaţia e mare, nu cumpăra niciun produs în plus. Foloseşte bani cash, nu plăti cu cardul. Astfel, realizezi mai bine ce sumă cheltuieşti.

Organizează-te

Notează-ţi cheltuielile, stabileşte priorităţile şi fă tot posibilul să nu te împrumuţi. Împrumutul înseamnă datorii şi de aici începe „lanţul slăbiciunilor” în buget.

Evită consumul inutil

► Stinge lumina când nu te afli în cameră şi închide calculatorul, radioul sau televizorul când nu le foloseşti.
► Dacă nu ai deja, cumpără-ţi becuri economice. Sună banal, dar chiar sunt eficiente. Durata de viaţă a acestora e de zece ori mai mare, iar consumul energetic va fi de cinci ori mai mic.

Alege să găteşti în casă

► Pentru mesele în oraş sau produsele semipreparate, garantat, scoţi din buzunar o sumă mai mare de bani. Nu găti mai mult decât ai nevoie. Mâncarea aruncată înseamnă risipă.
► Dacă obişnuieşti să-ţi cumperi mâncare de la cantină când eşti la serviciu, încearcă să-ţi faci pachet de
acasă pentru masa de prânz.
► Compară magazinele şi află preţul cel mai bun pentru ce ai nevoie. Dacă vrei haine, exploatează la perioadele cu reduceri.
► Nu te lăsa păcălită de aşa-zisele promoţii. Analizează de două ori înainte de a achiziţiona astfel de produse.
► Foloseşte maşina de spălat rar şi eficient. Dealtfel, hainele uşoare le poţi spăla de mână. Procedând astfel, vei economisi apă şi curent electric.
► Până îţi redresezi bugetul, renunţă o perioadă la a mai merge la cinema sau la cafenele în timpul liber. Relaxează-te economic, vizionând filme acasă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter