Cum să-ţi creşti şansele de a obţine un job?

De Unica.ro, pe

Fie că eşti şomeră, pe cale de a deveni sau vrei să-ţi schimbi locul de muncă, cu siguranţă te confrunţi cu alegerea metodei de căutare a noului job, prin metoda clasică sau prin prieteni.

Probabil că te întrebi „Cum să reuşesc să găsesc un loc de muncă şi, într-o primă fază, să ajung la un interviu?” Sursele de informare aflate la dispoziţia ta pot fi clasificate în două mari categorii: formale (piaţă deschisă de anunţuri) şi informale (piaţă închisă). Pentru a reuşi să-ţi atingi scopul, trebuie să determini care dintre aceste două strategii de abordare este mai eficientă.

Piaţa deschisă înglobează ofertele de locuri de muncă anunţate public prin diverse instrumente cum ar fi presa, internetul sau flyere iar piaţa închisă este reprezentată de cunoştinţe, prieteni din mediul profesional sau social şi membrii ai familiei. Studiile disponibile arată că piaţa deschisă reprezintă mai puţin de 40% dintre angajările efectuate. Aceasta înseamnă că majoritatea recrutărilor mobilizează şi alte instrumente decât cele ale pieţei deschise.

Cercetări

Aflată în faţa acestor cifre, te poţi întreba: „Care este cea mai eficientă strategie pentru a găsi un loc de muncă?” În anul 2006, cercetătorul american Saks s-a interesat de evoluţia profesională a 121 de studenţi după încheierea studiilor, în funcţie de tacticile de căutare a locurilor de muncă la care au apelat aceştia. În acest scop, el a ţinut cont de tipul surselor de informare utilizate (formale sau informale).

Cercetătorul a măsurat şi diferite criterii de reuşită a candidaţilor precum numărul de interviuri obţinute, numărul de propuneri de locuri de muncă în urma unui interviu şi răspunsul candidatului (acceptarea sau refuzarea propunerii).
Studiul confirmă faptul că sursele (formale şi informale) de informare cu privire la locurile de muncă nu au aceleaşi efecte. Astfel, dacă răspunzi unor oferte de locuri de muncă publicate îţi sporeşti şansele de a fi primită la un interviu, dar nu şi pe cele de a fi angajată, probabil din cauza concurenţei celorlalţi candidaţi primiţi şi ei la interviu.

În schimb, sursele reprezentate de prieteni şi foşti colegi oferă mai puţine oportunităţi de interviu, dar dacă se iveşte o asemenea ocazie, există mai multe şanse să obţii un loc de muncă.

În concluzie dacă eşti în căutarea unui loc de muncă, cea mai bună strategie de reuşită este să foloseşti cât mai mult networkingul pentru a reuşi să-ţi atingi obiectivul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter