Afaceri la… restaurant

De Corina Buhagiar, pe

De ce te-ai duce sa iei pranzul „in interes de serviciu” cand timpul, la munca, e atat de pretios? Cum reusesti sa ai o intalnire eficienta si care e „eticheta” unui business lunch?

Orice intalnire de afaceri, fie ea si intr-un restaurant, are un motiv, explicit sau nu: stabilirea de noi relatii, mentinerea celor existente, cautarea de idei noi sau, pur si simplu, inviti colegii, clientii, furnizorii, partenerii etc. cu care vrei sa mai stai de vorba. Un manager dibaci stie sa „umanizeze” fata, uneori atat de impersonala, a afacerilor pe care le conduce. Iar asta e una dintre cele mai simple metode!

Timpul: Rezerva-ti in agenda minim doua ore pentru un astfel de pranz. Trebuie sa oferi destul timp pentru ca invitatii tai sa se relaxeze si sa poti epuiza diverse teme de discutie, gen: ce mai fac, cum se mai simt, care sunt nemultumirile invitatilor tai… Genul de lucruri pe care nu le-ai afla la fel de usor intr-un cadru mai formal.

Locatia: Cel mai bine ar fi sa alegi un loc unde ai mai fost si stii deja la ce sa te astepti. Trebuie sa „asortezi” locatia la scopul intalnirii si persoanele participante. Daca e vorba doar sa gasesti un nou slogan impreuna cu echipa de marketing, merge si restaurantul din colt. Dar daca vrei sa incanti un client pretentios… ai mare grija. O restaurant prea ieftin l-ar face sa creada ca nu-l pretuiesti destul, unul prea scump, ca iti place sa arunci cu banii. Iti ramane si varianta il care il intrebi pe celelalt unde ar prefera sa va intalniti.

Cine plateste: Regula spune ca cel care lanseaza invitatia plateste nota pentru toti. Pe firma, bineinteles. Le poti considera cheltuieli de dezvoltare. Un astfel de pranz echivaleaza cu deschiderea de noi oportunitati. 

Eticheta la masa:
– Fii atenta si prezenta tot timpul, chiar daca e vorba de un client mai putin important sau un partener pe care il vezi de cinci ori pe zi. Nimic nu e mai neplacut decat sa stai de vorba cu cineva care te asculta doar cu jumatate de ureche!
– Punctualitatea ar trebui sa fie de la sine inteleasa, dar e uimitor cati nu tin cont de ea si ii jignesc astfel pe cei care ii asteapta.
– Inchideti telefonul mobil pe durata intalnirii. Da, e valabil chiar si pentru o intalnire informala ca aceasta. Sau cel putin da-l pe vibratie.
– Semne pentru chelner. In mod normal tii servetelul in poala. Daca te ridici de la masa dar vrei sa-ti mai gasesti farfuria cand te introci, lasa servetelul in stanga farfuriei si tacamurile pe farfurie, puse in X. Daca ai terminat si vrei sa-ti fie luata farfuria din fata, pune servetelul in dreapta si tacamurile in farfurie, insa paralele. 
– Conversatia usoara e obligatorie. Si e cu atat mai binevenita cu cat are legatura cu interesele celuilat. „Ce-ti mai face baiatul?” sau ” Cum a fost weekendul trecut la golf?” arata ca la stii preocuparile si… iti pasa.
– Nu alcool! Exeptand cazul in care sarbatoriti ceva si deschideti o sticla de sampanie pe care mai mult o ciocniti si-o gustati decat o beti, regula spune ca alcoolul n-are ce sa caute la un pranz de afaceri.
– La sfarsit multumeste celor prezenti pentru participare. Nu conteaza ca tu ai platit, sau ca nu esti foarte multumita de rezultatul intalnirii. Finalul e la fel de important ca si inceputul, daca nu chiar mai important! Conteaza cu ce impresie o sa va despartiti. Daca e vorba de cineva cu adevarat important pentru afacerea ta, o nota de multumire scrisa trimisa a doua zi ar fi chiar mai indicata!

Spor la… masa!

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter