Feng Shui şi alte tehnici benefice pentru locuinţa ta

De Lumea Femeilor, pe

Ceea ce deosebeşte însă cu adevărat o casă de alta este atmosfera imprimată de cel ce o locuieşte, acel ceva greu de definit care te face să te simţi bine sau stingher în acel loc
În zilele noastre, a locui înseamnă mult mai mult decât a avea un acoperiş deasupra capului. A locui a devenit o noţiune care însumează gust, temperament, stil de viaţă, cultură şi personalitate.

În primul rând, locuinţa trebuie să reprezinte un cămin. Adică un loc în care cei ce locuiesc acolo se pot simţi „acasă”, se pot relaxa şi se pot detaşa de forfota de afară. În plus, ea trebuie să satisfacă toate cerinţele impuse de viaţa de zi cu zi. Oricât de frumos ar fi decorată, o locuinţă nu îţi va asigura confortul necesar dacă 

 Cu alte cuvinte, locuinţa perfectă trebuie să fie o simbioză perfectă între gustul şi stilul personal al locatarului sau al locatarilor şi aspectele funcţionale, practice şi moderne de care doar cu greu ne mai putem lipsi. Dacă este sau nu important să ai staţie muzicală cu telecomandă sau cuptor cu microunde este o întrebare al cărei răspuns depinde de nevoile şi posibilităţile materiale ale fiecăruia.

Un ambient plăcut prelungeşte viaţa

În ceea ce priveşte decorarea locuinţei, în zilele noastre orice este permis. Important este să-ţi placă şi, mai ales, ca toate piesele de mobilier să alcătuiască un întreg armonios, care să te reprezinte şi să te ajute să te simţi bine între cei patru pereţi ai tăi.

 Un argument în favoarea acestei afirmaţii este un studiu efectuat recent în SUA, care a relevat că durata de viaţă este influenţată de ambientul de acasă: cercetătorii americani au descoperit că persoanele care locuiesc într-un mediu în care se simt bine trăiesc mai mult şi fac mult mai rar infarct decât cei ce sunt nemulţumiţi de casa lor.

Cum îţi asiguri un climat sănătos şi relaxant

Ţi-ai cumpărat mobilă nouă? Sau ai schimbat covorul? Sau ţi-ai redecorat camera de zi? Nu e suficient. Specialiştii afirmă că dacă climatul nu e sănătos, nu te simţi bine nici în cea mai modern decorată locuinţă. Atmosfera din casele noastre este supusă unei multitudini de factori poluanţi, de la praf până la substanţele de curăţare chimice, insecticide, substanţele cu care a fost lipită mobila sau alte obiecte din casă, vopsele sau alte chimicale care emană vapori toxici.

La acestea se adaugă poluarea provocată chiar de către om prin expirarea de dioxid de carbon, de pildă, sau prin fumat. Cum la serviciu sau pe stradă nu poţi evita poluarea, este important ca măcar între cei patru pereţi ai tăi să ai parte de un aer cât mai curat.

O atmosferă poluată poate provoca dureri de cap, oboseală, iritaţii ale ochilor şi mucoaselor, dificultăţi de respiraţie, alergii şi proastă dispoziţie.

Pentru a asigura un climat sănătos

în locuinţa ta, trebuie să respecţi două reguli cât se poate de simple: să aeriseşti de 2-3 ori pe zi (indiferent de anotimp!) şi să eviţi pe cât posibil factorii poluanţi:

– Vara, când este foarte cald, aeriseşte locuinţa astfel încât să formezi curenţi de aer. Astfel, aerul se va împrospăta mai repede, iar căldura de afară nu va face aerul din casă irespirabil.
– Dacă ferestrele locuinţei tale sunt orientate spre o arteră foarte circulată, unde aerul este poluat, aeriseşte mai ales noaptea sau la primele ore ale dimineţii, când concentraţia de gaze de eşapament e mai mică.
– Pentru a evita poluarea excesivă, încearcă să stabileşti reguli clare pentru fumat. Vara, amenajează un colţ pentru fumat pe balcon sau pe terasă. De preferinţă, alege o încăpere în care se fumează, pe care o aeriseşti des, astfel încât celelalte să rămână „neafumate”. Nu fumaţi niciodată în dormitor sau în camera copilului!
– Evită să cumperi mobilă lipită cu substanţe care emană un miros înţepător!
– Evită să foloseşti detergenţi sau insecticide care emană un miros intens, înţepător şi irită ochii! Există şi alternative mai puţin toxice.
– Pentru a folosi cât mai puţine insecticide, fixează în timpul verii plase la ferestre. Astfel vei putea să şi aeriseşti oricând vrei.
– Dacă dormitorul tău este orientat spre o stradă foarte circulată, cu mult zgomot, sau spre o altă sursă de zgomot, fă un efort şi investeşte într-un geam cu sticlă termopan, care izolează fonic. Dacă nu ai bani pentru o asemenea investiţie, fă o rocadă: amenajează-ţi dormitorul în altă cameră, chiar dacă vei fi nevoită să te mulţumeşti cu mai puţin spaţiu pentru living sau îngreunezi circulaţia prin casă. Este foarte important ca în încăperea în care dormi să fie linişte!

Feng Shui – arta de a locui în armonie cu natura

Fericirea, succesul şi sănătatea noastră depind în mare măsură de mediul în care trăim. Numai atunci când între noi şi locul în care ne aflăm există o armonie ne putem simţi în largul nostru. Două persoane se pot simţi complet diferit în acelaşi loc. Potrivit credinţei maeştrilor Feng Shui, explicaţia este energia vitală aflată în continuă mişcare în mediul înconjurător, care este receptată şi resimţită diferit de la o persoană la alta.

Ce este Feng Shui? Probabil că ai mai auzit acest termen, fără să ştii prea bine la ce se referă. În traducere directă, Feng Shui înseamnă „Vânt (şi) apă”. Este o ştiinţă chinezească apărută acum vreo 6.000 de ani -unii o numesc artă -al cărei obiect este armonizarea vieţii oamenilor cu mediul în care trăiesc (casa, locuinţa, grădina etc.). Pornind de la ideea că un flux optim al energiei îţi dă senzaţia de bine, în timp ce anumite obstacole şi influenţe negative din jur îţi provoacă disconfort, Feng Shui îşi propune să descopere şi să elimine aceste obstacole.

Elementele Feng Shui. Tehnicile Feng Shui se bazează pe cele cinci elemente clasice ale taoismului: focul, pământul, metalul, apa şi lemnul. Cum toate fenomenele şi obiectele din jurul nostru pot fi subordonate acestor cinci elemente, în funcţie de forma lor, de culoare şi de materialul din care sunt confecţionate, tot ceea ce ne înconjoară poate fi folosit pentru a crea un ambient sănătos şi plăcut.

Alegerea potrivită şi utilizarea corectă a obiectelor -aceasta este arta Feng Shui. Familiarizându-te cu aceste descoperiri ale vechilor chinezi (din cărţile apărute pe piaţă în ultima vreme sau de pe Internet) îţi poţi transforma şi tu casa într-o sursă de energii benefice.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter