Trei îndemnuri de la Cătălina Buliga, economistă, pentru un viitor financiar stabil: alegeri pe termen lung, decizii echilibrate și deschidere la schimbări

Ultimul update Marți, 16 mai 2023, 10:31

Alegerile pe care le putem lua în prezent pentru bunăstarea noastră financiară vor avea, cu siguranță, un impact în viitorul nostru, crede Cătălina Buliga, în vârstă de 28 de ani. A reușit să atingă un echilibru financiar, iar sesiunea de smart financial coaching la BCR i-a confirmat asta și a ajutat-o să înțeleagă faptul că este momentul să se gândească la un plan pe termen mai lung.

Principalele concluzii ale Cătălinei Buliga:

1. Alegerile pe care le faci acum au impact în viitor.

2. Orice decizie financiară pe care o iei trebuie să fie cât mai mult în beneficiul tău.

3. Fii deschisă la schimbări.

Sfatul Cătălinei pentru femeile din România este să investească în evoluția lor personală și profesională. E de părere că nu trebuie pus mult preț pe lucrurile materiale, cu toate că și ele sunt importante, ci mai mult pe educație și pe ceea ce ne poate ajuta să ne dezvoltăm personal și profesional, așa cum este un curs, ori un workshop.

Și-a cumpărat singură un apartament

Cătălina Buliga are 28 de ani și lucrează în domeniul financiar. Experiența de economist a ajutat-o să-și gestioneze atent finanțele de-a lungul timpului și simte că a atins un echilibru financiar.

Singură și-a cumpărat apartamentul visat, iar mai departe, își dorește să aibă un proiect de antreprenoriat. Dar în România, nu altundeva, pentru că aici oportunitățile sunt nesfârșite. Iar taxele, mici. Cătălina este orientată spre dezvoltarea ei personală și profesională și investește constant în creșterea ei.

Trei îndemnuri de la Cătălina Buliga, economistă, pentru un viitor financiar stabil: alegeri pe termen lung, decizii echilibrate și deschidere la schimbări

De-asta a și vrut să participe la sesiunea de Smart Financial Coaching la BCR. A dorit să vadă dacă îi scapă ceva din vedere cu privire la modul în care își organizează viața financiară și dacă face alegerile potrivite pentru bugetul ei lunar, nevoile și vârsta ei. Sfaturile experților, între care psihologi, experți în managementul investițiilor, care au ținut sesiunile de training la inițiativa BCR i-au confirmat asta.

Scopul Cătălinei este, acum, să-și planifice obiectivele personale și să-și depășească limitele în carieră. Tânăra recunoaște că schimbarea depinde doar de ea și știe că ea este singura persoană care îi poate bloca evoluția profesională.

Investițiile pe termen lung au cel mai bun randament

După experiența BCR Women and Finances, tânăra millenială a decis să se concetreze mai mult pe a investi în ea, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional, dar și în fonduri sau acțiuni.

Un sondaj BCR arată că majoritatea femeilor cer sfaturi financiare de la familie și prieteni în proporție de 49%, 37% se documentează singure pe internet sau Social Media și doar 27% poartă această discuție cu un expert în finanțe.

BCR încurajează dialogul financiar, în locul celui comercial, și deschide discuții simple și sincere despre bani cu românii. Românii pot beneficia de un diagnostic financiar gratuit în orice sucursală BCR, iar cu ajutorul unei platforme speciale, unice în România, care folosește date și soluții avansate de analiză, experții băncii le pot arăta cum să-și planifice obiectivele de viață și cum să dețină controlul banilor pentru a obține bunăstare pe termen lung.

În România, mai puțin de jumătate dintre femei economisesc, punând deoparte lunar sume între 100 de lei și 500 de lei, arată un sondaj realizat de BCR. 44% dintre femei își țin economiile cash, acasă, iar 20% dintre participantele la studiu au spus că își investesc economiile într-un fond de pensie sau o asigurare de viață.

La polul opus, 25% dintre ele nu economisesc și nu investesc. Cătălina a înțeles cu ajutorul experților din cadrul sesiunii de Smart Financial Coaching BCR că investițiile pe termen lung au cel mai bun randament și că acum e momentul să se gândească la bunăstarea ei financiară pentru viitor. Iar deciziile financiare pe care le luăm trebuie să fie în avantajul nostru.

De aceea, vrea să facă o rambursare anticipată a creditului pe 30 de ani pe care îl are pentru apartamentul său și să renunțe la planul inițial de a lăsa credul să se desfășoare cu plata lunară a ratelor. O rambursare anticipată, spune ea, va avea nu doar avantaj financiar, ci și psihologic.

Cătălina își va aloca, așadar, o parte din economii în rambursare, cea mai bună decizie financiară, spune ea, pe care o poate lua în acest moment.

Tânăra ia acum în calcul și o schimbare de carieră. Subliniază că nu este o persoană motivată de bani, ci de provocări și informații noi, dacă schimbarea asta va veni la pachet și cu o creștere salarială, e cu atât mai bine. E deschisă la schimbare și o îmbrățișează.

Trei îndemnuri de la Cătălina Buliga, economistă, pentru un viitor financiar stabil: alegeri pe termen lung, decizii echilibrate și deschidere la schimbări

Deține deja multe obiceiuri financiare sănătoase promovate în cadrul workshop-ului care a venit doar cu o reconfirmare că face bine cum și ce face: economisirea, urmărirea atentă a cheltuielilor personale, spre exemplu. Cătălina consideră că toate sfaturile primite în cadrul sesiunii de Smart Financial Coaching la BCR sunt utile și aplicabile, venind din partea unor oameni care lucrează în diferite domenii cheie ca experți și care au aplicat la rândul lor aceste sfaturi în propria carieră.

Un studiu BCR a scos în evidență faptul că inflația și scumpirile din ultimul an au avut o influență puternică asupra finanțelor personale în rândul femeilor: 41% dintre femei afirmă că au resimțit aceste efecte economice, iar 62% dintre ele economisesc sau investesc în prezent mai puțin comparativ cu ultimii trei-patru ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter