Tot ce trebuie să știi despre sforăit

Dr. Yasser Aboudan, medic specialist ORL, ne vorbeste despre problemele, dar și soluțiile pe care le au persoanele care suferă de sforăit.

1. Ce este sforăitul?
În momentul în care căile aeriene sunt obstrucționate, iar fluxul de aer nu mai ajunge corect în plămâni apare zgomotul produs în timpul somnului, adică sforăitul. În unele cazuri acesta poate sembala o problemă de sănătate care necesită tratament.

2. Care sunt cauzele sforăitului?
Majoritatea persoanelor asociază sforăitul cu dificultăți și tulburări ale somnului, cauzele pot fi diverse în funcție de stilul de viață al fiecărui om.
Putem aprecia ca fiind cauze ce determină sforăitul: anatomia gurii, atunci când persoanele au gâtul îngust, iar aerul nu poate pătrunde corect pe căile respiratorii. De asemenea, kilogramele în plus conduc la sforăit, dar și consumul de alcool în exces este un factor determinant.
Desigur că în situații mai grave vorbim de o deviație de sept sau de hipertrofia cornetelor nazale care obstrucționează nasul și afectează respirația pe timpul nopții.

3. Sforăitul pe timpul nopții poate conduce la complicații?
O situație mai gravă pe care am întâlnit-o în cazul pacienților mei este apneea nocturnă, care le-a determinat senzația de sufocare în timpul somnului. Totuși, vorbim de complicații în situația în care apar mai multe episoade de acest tip și durează aproximativ 10 secunde.

4. Cum putem trata sforăitul? Există soluții?
În primul rând recomand o vizită la un medic de specialitate pentru a vedea ce factor determină problema și pentru a primi tratamentul corespunzător în vederea diminuării sau tratării diagnosticului.

5. Ce metode de tratament există pentru sforăit?
De cele mai multe ori dacă vorbim de un diagnostic cauzat de obstrucția nazală de tip deviație de sept sau hipertrofia cornetelor nazale, tratamentul cel mai indiciat este cel chirurgical de tip septoplastie și turbinoplastie.
În alte situații, putem corecta această problemă cu ajutorul radiofrecvenței, care va conduce la diminuarea semnficiativă a sforăitului.

6. Ce conduită ar trebui să adopte pacientul pentru a nu mai sforăi?
Stilul de viață este un factor foarte important atunci când pacientul sforăie. În cazul unui pacient cu un surplus de kilograme, scăderea în greutate și exercițiile fizice vor ajuta semnificativ în rezolvarea problemelor de sforăit.

Tot ce trebuie să știi despre sforăit

7. Ce recomandări aveți pentru persoanele care sforăie?
În primul rând să afle cauza acestei patologii, iar ulterior să respecte cu rigurozitate indicațiile medicale primite în acest sens pentru a nu agrava problema, dar și pentru a o vindeca corespunzător.

8. Cum putem trata sforăitul cauzat de apneea nocturnă?
Uvuloplastia este unul dintre tratamentele cu cea mai bună eficiență în tratarea sforăitului.
Intervenția se referă la mărirea spațiului respirator orofaringian prin ridicarea valului palatin, scurtarea și rigidizarea acestuia, depărtarea de peretele posterior al faringelui, scurtarea luetei (omușorului).
Pacienții care au indicații pentru o asftel de intervenție sunt cei care au gâtul scurt, cu valul palatin apropiat sau lipit de peretele posterior al faringelu. De cele mai multe ori această afecțiune aparae în cazul persoanelor care au kilograme în exces.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter