Rutina de îngrijire a pielii, pe înțelesul tuturor: care sunt pașii și în ce ordine îi parcurgi

De Unica.ro, pe

Dacă, până nu demult, obiceiurile de îngrijire a pielii se limitau la tratarea unor probleme specifice și mai puțin pe prevenție, ultimii ani ne-au adus o mulțime de noutăți în acest domeniu. Avansarea tehnologiei și a cercetărilor în acest sens, dar și expunerea media și informația ajunsă acum la îndemâna oricui are bunăvoința să învețe au transformat complet modul în care ne îngrijim pielea.

Influencerii vorbesc despre ”skincare routine” pe propriile bloguri, vloguri și rețele de socializare, dar și în grupuri și comunități din social media, precum și la evenimente virtuale sau nu. Dermatologii pun, de asemenea, un mare accent pe îngrijire și prevenție. Iar studiile ne tot dezvăluie ingrediente noi, care fac minuni pentru ten, indiferent dacă beneficiul e de a estompa petele pigmentare sau de a preveni îmbătrânirea prematură. Iată ce trebuie să știi despre o rutină corectă de îngrijire a pielii, ce pași implică aceasta și în ce ordine trebuie realizați.

Întotdeauna, începi cu curățarea

Curățarea tenului este primul pas din rutina de îngrijire de dimineață și de seară. Dimineața, tenul se curăță cu apă micelară și se clătește apoi cu apă din belșug. Sau poți înlocui apa micelară cu un cleanser potrivit tipului tău de ten. Ulterior curățării, tenul tău va fi pregătit pentru următorii pași: hidratare, protecție solară, machiaj. 

Seara, este important să îndepărtezi complet machiajul și toate impuritățile adunate de-a lungul zilei pe față. De aceea, experții recomandă ”double cleansing” sau dubla curățare, pentru eliminarea completă a machiajului, a cremei de protecție solară și a particulelor de praf, transpirație etc.. Curățarea dublă se realizează fie cu demachiant urmat de cleanser, fie cu apă micelară urmată de cleanser. Asigură-te că produsele alese sunt adecvate pentru tenul tău.

Continuă cu hidratarea

Ulterior curățării, poți folosi o loțiune tonică, dacă simți nevoia, pentru a pregăti tenul să absoarbă crema de fata. Sau poți sări peste tonifiere și trece direct la hidratare, în funcție de nevoile tenului tău. Alege o cremă hidratantă special concepută pentru tipul tenului tău – gras, mixt sau uscat sau o crema antirid, dacă ai decis deja să lupți împotriva îmbătrânirii tenului. Asigură-te că formula este una care stimulează producția naturală de colagen și aplic-o prin masaj ușor, pentru o absorbție optimă.

În cazul în care folosirea cremei hidratante nu ți se pare suficientă sau tenul tău trece printr-o perioadă mai proastă, în care este tern și deshidratat, poți folosi un serum sau un gel hidratant înaintea cremei. Nu uita: produsele cosmetice se aplică în ordinea crescătoare a densității, pentru ca tenul să absoarbă toți nutrienții din ele; nu poți începe cu o cremă grasă și continua ulterior cu un gel hidratant pe bază de aloe vera, ordinea va fi întotdeauna inversă.

Pentru îngrijirea pielii sensibile și delicate din jurul ochilor, regulile de bază sunt aceleași: o curățare mai delicată, dar temeinică; hidratare cu serum sau formulă gel special concepute pentru zona ochilor; hidratare cu cremă de ochi hidratantă sau antirid. 

Până în acest punct, rutina de dimineață și cea de seară sunt similare, chiar dacă alegi să alternezi produsele în funcție de momentul zilei. Rutina de îngrijire a tenului pentru zi mai are, însă, un pas esențial pentru sănătate și frumusețe:

Încheie cu aplicarea factorului de protecție solară

Radiațiile solare UVA și UVB sunt nocive pentru ten chiar și în zilele ploioase sau în cele friguroase. Dar, cu atât mai mult, în intervalul orar 10:00 – 16:00. Totodată, acestea sunt cauza apariției a 90% dintre semnele vizibile de îmbătrânire: linii fine, riduri, pete pigmentare. De aceea, este important ca, încă de la primele ore ale dimineții, să aplici o cremă cu factor de protecție solară eficient și să repeți aplicarea de câte ori este nevoie pe parcursul zilei. În acest fel, nu doar că te vei proteja de eventuale arsuri solare la nivelul tenului, dar vei reuși să îți menții tenul ferm și neted, cu un aspect mereu tânăr, pentru mai mult timp.

După ce ai urmat cei 3 pași ai rutinei de dimineață, poți completa cu un machiaj simplu și lejer, de zi. Pentru rutina de seară, cel mai bun ”produs” complementar este un somn odihnitor. Testează produse, joacă-te cu texturile și cu brandurile și vei ajunge, cu siguranță, la o rutină optimă pentru tenul tău.

Sursă foto: Pexels

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter