Rețete de prăjituri cu smântână

Când vine vorba de prăjituri, smântâna este un ingredient versatil și delicios care poate fi utilizat într-o multitudine de rețete. Adăugarea unei smântâni vârtoase în aluat sau în cremele de prăjituri le conferă acestora un gust bogat și o textură moale, delicioasă, iar aceste rețete vor fi apreciate cu siguranță de cei care apreciază aroma unui desert cremos și nu foarte dulce.

În acest articol poți descoperi câteva dintre cele mai populare rețete de prăjituri cu smântână, de la clasicele prăjituri cu mere și până la cele cu ciocolată și smântână. Indiferent dacă vrei să faci o impresie bună la o cină sau să îți răsfeți familia, aceste preparate vor aduce un zâmbet pe fețele tuturor. 

Prăjitură cu smântână și mere

Această rețetă rusească este foarte rapidă și simplu de preparat. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a obține o tartă aromată, fragedă și cremoasă: 

  • 225 g făină albă;
  • 400 g smântână de Ibănești;
  • 150 grame unt;
  • jumătate de plic de praf de copt;
  • un ou;
  • 140 grame zahăr;
  • 4 mere.

Instrucțiuni de preparare

  1. Pune într-un bol făina albă și praful de copt, apoi amestecă bine cele două ingrediente. Adaugă peste făină untul topit și 150 de grame de smântână. Amestecă aluatul cu o lingură, apoi frământă-l cu puțină făină pe blatul de lucru până devine moale și deloc lipicios. Odată ce obții o bilă compactă, pune-l la frigider pentru 30 de minute. 
  2. Spală merele și feliază-le în felii subțiri. 
  3. Întinde aluatul într-o tavă de tartă, având grijă să întinzi coca și pe marginile acesteia, pentru a avea loc umplutura. 
  4. Distribuie feliile de mere uniform peste cocă. 
  5. Amestecă restul de smântână, zahărul, oul și 2 linguri de făină pentru a obține crema, apoi toarn-o peste merele din tavă. 
  6. Pune tarta la cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 50 de minute, sau până este bine coaptă. 
  7. După ce o scoți din cuptor, las-o la răcit timp de 2 ore pentru a nu curge din formă. 

Tort diplomat cu smântână

O rețetă ideală pentru sărbători sau mese festive. Iată de ce ingrediente ai nevoie: 

  • 8 pișcoturi;
  • 750 grame de smântână de Ibănești;
  • 50 ml compot de caise;
  • 20 grame de gelatină;
  • opțional, fructe;
  • 200 grame zahăr;
  • 50 g fulgi de migdale;
  • 3 plicuri de zahăr vanilat.

Instrucțiuni de preparare

  1. Înmoaie pișcoturile în compotul de fructe și așază-le într-o tavă de tort cu pereți detașabili. 
  2. Mixează smântâna cu zahărul tos și cel vanilat, până când aceasta prinde bule de aer și seamănă cu o frișcă, apoi adaugă gelatina hidratată anterior în 200 ml apă rece. După preferințe, adaugă bucățele de fructe în compoziție.
  3. Nivelează crema peste pișcoturi și las-o la frigider timp de 4-5 ore;
  4. Îndepărtează inelul tăvii și pune în jurul tortului fulgii de migale. 

Prăjitură cu ciocolată și smântână

Des întâlnită în orașul Metz din Franța, prăjitura cu smântână și ciocolată este moale, pufoasă și extrem de delicioasă. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a o prepara:

  • 4 ouă;
  • 140 grame de zahăr;
  • 125 grame făină;
  • 200 grame smântână de Ibănești;
  • 120 grame ciocolată rasă;
  • zahăr pudră;
  • vanilie.              

Instrucțiuni de preparare

  1. Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.  
  2. Amestecă ouăle întregi cu zahărul timp de 5 minute până își triplează volumul, apoi încorporează ciocolata rasă și apoi făina.
  3. Adaugă smântână și amestecă ușor, pentru a nu scoate toate bulele de aer din amestec.
  4. Unge tava de prăjituri cu unt, apoi toarnă compoziția peste.
  5. Dă prăjitura la cuptor timp de 40 de minute.   
  6. Las-o la răcit timp de 5 minute.       

Încearcă aceste rețete de prăjituri cu smântână și bucură-te de gustul dens al deserturilor! 

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter