(P) Trasee montane pentru începători: 3 locuri perfecte în România

De Unica.ro, pe Ultimul update Duminică, 30 mai 2021, 09:52

Odată cu vremea însorită vine și cheful de mișcare și aventură. Iar țara noastră are nenumărate locuri superbe care merită vizitate. Ce ai spune dacă în următorul sfârșit de săptămână liber ți-ai aduna prietenii și ați face un traseu montan? Veți avea parte de priveliști de neuitat, veți face mișcare și veți petrece o zi minunată în aer liber. Puteți face asta chiar dacă nu ați mai mers până acum pe munte. Ți-am pregătit în acest articol o listă cu câteva trasee montane, perfecte pentru începător. Iată despre ce este vorba.

  1. Prăpăstiile Zărneștiului și cabana Curmătura

Acest traseu pentru începători se află în munții Piatra Craiului și este ușor accesibil din București și orașele din centrul țării. Punctul de plecare este localitatea Zărnești, aflată la numai câțiva kilometri distanță de Brașov. Aici poți stabili cartierul general, din care să porniți la drum. 

Prima parte a traseului este chiar la ieșirea din Zărnești, unde se termină drumul asfaltat și începe un drum pietruit care te conduce spre prăpăstiile Zărneștiului. Chiar dacă numele sună înfricoșător, prăpăstiile sunt de fapt chei formate de apă în stâncile muntelui. Traseul prin prăpăstii este foarte ușor, pentru că se merge pe un drum, fără a urca foarte abrupt. În schimb, priveliștea este superbă, iar stâncile te vor fascina cu semeția lor. Traseul continuă apoi, pe banda albastră, prin pădure, până la cabana Curmătura. Această parte este puțin mai dificilă, pentru că implică urcare, însă poate fi parcursă și de începători. Nu uita însă că ai nevoie de echipament de munte, de haine și încălțăminte adecvată. Pentru că sunt multe modele de sneakers de damă, este important să alegi unul potrivit pentru urcarea pe munte. În general acest tip de sneakers au talpă aderentă, din materiale speciale antiderapante.

Drumul de întoarcere de la cabană spre Zărnești este marcat cu banda galbenă și coboară prin Poiana Zănoaga, de unde veți putea admira priveliști superbe cu crestele munților Piatra Craiului, iar dacă faceți acest traseu primăvara sau vara devreme, veți vedea nenumărate nuanțe de verde crud.

    2. De la Babele la Vârful La Om

Vârful Omu este unul dintre cele mai înalte puncte din țara noastră și sentimentul că te afli la peste 2500 m altitudine este minunat. Pe vârful Omu se poate ajunge pe mai multe trasee, în funcție de experiența și abilitățile oricărui grup. Cel mai facil traseu este cel care pleacă de la Babele și ajunge la Cabana Omu. Pentru că diferența de nivel dintre cele două puncte este de numai 300 de metri, acest traseu este potrivit pentru începători și este preferat chiar și de grupurile mai neexperimentate. Pentru a ajunge la cabana Babele, este nevoie să iei telecabina din Bușteni, foarte dimineață (prima pleacă în jur de 7.00 din Bușteni). De la Babele, traseul spre Cabana Omu urmează marcajul bandă galbenă și durează aproximativ 2 ore, în pas lejer. Există câteva porțiuni în care se urcă, dar majoritatea traseului este pe platou. Priveliștea te va lăsa fără aer. De aici vei vedea culmile multor masive muntoase. În special zona de unde se pot observa Colții Morarului este spectaculoasă și merită din plin un popas.

   3. De la Canionul 7 scări la Cabana Piatra Mare

Tot pe Valea Prahovei vei găsi și Canionul 7 scări, un defileu superb săpat în piatră de pârâul Șapte Scări, la baza masivului Piatra Mare. Canionul este pe mai multe nivele de înălțime și poate fi parcurs prin urcarea pe nouă scări metalice. Denumirea de ”Șapte Scări” vine din perioada interbelică, în care canionul era deservit de șapte scări din lemn.

La Canionul 7 Scări se ajunge ușor, de pe DN1, în dreptul localității Timișu de jos. Urmează un drum pe care trebuie să îl parcurgeți pe jos, până la canion. 

După ce ai urcat prin canion, poți continua drumul către vârful masivului Piatra Mare sau până la Cabana Piatra Mare aflată ceva mai jos, pe marcajul bandă galbenă. Acest traseu este de dificultate medie, durează aproximativ două ore și este nevoie de echipament adecvat pentru a-l parcurge. O altă opțiune este să reveniți la baza canionului, prin ruta ocolitoare, cu marcaj cerc roșu. Acest drum durează cel mult 30 de minute.

Oricare dintre cele trei trasee alegi să faci, nu uita că pe munte este nevoie de echipament adecvat, protecție solară, apă și provizii. În rest, privește în jur și bucură-te de frumusețea naturii, alături de persoanele dragi.

Sursa foto: pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter