(P) Top 4 vitamine organice esențiale pentru sănătatea femeii

De unica, pe Ultimul update Luni, 08 aprilie 2019, 11:58

Vitaminele și mineralele joacă un rol important în menținerea sănătății. Studiile efectuate de-a lungul timpului au dezvăluit faptul că femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea diverselor deficiențe nutriționale. Vitaminele sunt substanțe organice, în timp ce mineralele sunt elemente anorganice provenite din pământ.

Vitaminele și mineralele sunt asimilate în organism din plante, iar pentru a asimila cantitatea necesară de nutrienți, este necesară o dietă echilibrată. În continuare, vei vedea care sunt cele patru vitamine organice esențiale pentru sănătatea femeii.

Vitamina A, un antioxidant care face minuni pentru organism

Vitamina A este un antioxidant extraordinar, compus din retinol, retinal, acid retinoic și esteri de retinil. Aceasta este esențială pentru buna funcționare a sistemului imunitar, pentru îmbunătățirea vederii, scăderea riscului de afecțiuni cardiovasculare și pentru încetinirea îmbătrânirii pielii.

Consumată în doze mari, vitamina A este toxică, motiv pentru care aceasta nu trebuie luată sub formă de supliment alimentar, fără a fi recomandată de medic.

Există două forme ale vitaminei A:

  • Forma preformată (retinol), care se găsește doar în alimente de origine animală: ficat, brânză, unt, gălbenuș, pește;
  • Pro-vitamina A sau carotenoizi, care se găsește în plante: legume și fructe colorate – morcovi, spanac, pepene galben, roșii, cartofi, piersici, caise.  Acestea sunt convertite în vitamina A în organism.

Printre semnele deficienței de vitamina A se numără următoarele:

  • Probleme ale pielii;
  • Vedere îngreunată pe timp de noapte;
  • Senzația de ochi uscați;
  • Scăderea abilităților senzoriale.

Vitamina D, cel mai bun remediu natural pentru imunitate

Vitamina D este una dintre cele mai studiate vitamine în prezent. Conform oamenilor de știință, vitamina D joacă un rol deosebit de important în imunitate, sănătatea oaselor și a mușchilor, pentru protecția împotriva cancerului de sân și a celui ovarian, precum și pentru prevenirea diabetului.

Vitamina D poate fi asimilată de organism din pește gras (somon, ton), lapte, iaurt, unt și ciuperci. Totuși, sursele alimentare sunt insuficiente, cea mai importantă sursă de vitamina D fiind reprezentată de expunerea la soare. Vitamina D se sintetizează în piele sub acțiunea razelor ultraviolete.  În sezonul rece, este recomandat consumul de suplimente alimentare cu vitamina D.

Printre semnele deficienței de vitamina D, se numără și următoarele:

  • Rahitismul (caracterizat prin deformări ale scheletului);
  • Oasele fragile.

Vitaminele B, aliatul de nădejde pentru reglarea metabolismului

Complexul de vitamine B conține opt vitamine cu rol de coenzime, care intervin în numeroase căi metabolice. Întregul complex de vitamine B joacă un rol important în reglarea metabolismului femeii și în menținerea sănătății sistemului nervos.

În cazul femeilor tinere, cea mai importantă vitamină din complexul de vitamine B este B9 (acidul folic). Aceasta asigură protecție împotriva malformațiilor congenitale în sarcină.

Vitamina B12, deși este mai puțin cunoscută, are un rol deosebit de important în sănătatea femeii. Aceasta se regăsește în cereale, sparanghel și leguminoase.

Deficitul de vitamina B poate da următoarele semne:

  • Un apetit scăzut și depresie (vitamina B1);
  • Buze crăpate, anemie, dureri la nivelul cavității bucale (vitamina B2);
  • Diaree și confuzie mentală (vitamina B3);
  • Anemie și leziuni ale nervilor (vitamina B6);
  • Anemie, risc crescut de cancer de stomac (vitamina B12).

Vitamina C, un remediu pentru prevenția bolilor cardiovasculare

Vitamina C este una dintre cele mai renumite vitamine, fiind obligatorie în orice dietă, datorită efectului său antioxidant. Datorită acestuia, vitamina C susține sistemul imunitar și protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare. De asemenea, aceasta ajută la încetinirea îmbătrânirii pielii și grăbește vindecarea rănilor.

Vitamina C este asimilată de organism din fructe și legume proaspete, în special din legume verzi și citrice. Printre cele mai semnificative surse de vitamina C se numără portocalele, pătrunjelul, cătina și fructele de pădure.

Deficitul de vitamina C poate fi recunoscut prin identificarea următoarelor semne:

  • Scorbut;
  • Sângerare gingivală;
  • Vânătăi;
  • Inflamații articulare;
  • Vindecarea îngreunată a rănilor.

Vitaminele esențiale pentru sănătatea femeii

Așadar, este important să te asiguri că incluzi în dieta ta vitaminele care sunt esențiale pentru sănătatea oricărei femei. Vitamina A este un antioxidant natural, deosebit de important pentru organismul femeii. Vitamina D susține imunitatea, complexul de vitamine B sunt un aliat de nădejde pentru reglarea metabolismului femeii și pentru susținerea unui sistem nervos sănătos. Vitamina C este un remediu naturist excelent pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Dacă dieta pe care o ai nu asigură aportul necesar de vitamine, poți apela cu încredere la un supliment de vitamine organice Herbagetica, pentru a contribui la menținerea sănătății organismului tău.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter