(P) Cum combatem melasma: soluții prin care estompezi petele pigmetare

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 30 iulie 2021, 11:16

Expunerea la radiațiile UV și înaintarea în vârstă pot cauza apariția unor pete pigmentare pe piele, în special în zona feței, pe umeri, mâini și decolteu. Oamenii le mai numesc și pete de bătrânețe” ori „pete de soare”, asemănându-le, mai degrabă, cu pistruii. În cazuri mai grave, când secreția de melanină scapă de sub control, apare afecțiunea numită melasmă.

Citește în continuare ce înseamnă melasma, care sunt principalele cauze ale apariției petelor pigmentare, cum poți evita hiperpigmentarea și ce tratamente există.

Ce este melasma?

Melasma este o afecțiune hiperpigmentară care se manifestă prin apariția unor pete de culoare brună la nivelul tenului. Este mai întâlnită la persoanele cu pielea mai deschisă, afectând în special femeile de vârstă medie – 25 – 45 de ani.

Hiperpigmentare pielii este rezultatul depunerii excesive de melanină, pigmentul natural responsabil pentru culoarea pielii. Aceste manifestări nu afectează starea de sănătate, însă sunt inestetice și au impact negativ asupra stimei de sine. Cu toate acestea, este indicat să îți faci o programare la un medic dermatolog pentru a te asigura că nu este nicio problemă.

Care sunt cauzele petelor pigmentare?

În apariția petelor pigmentare sunt implicați mai mulți factori, însă doi dintre aceștia sunt principali – expunerea prelungită la soare și înaintarea în vârstă.

Pe lângă aceste cauze ale petelor pigmentare, specialiștii au descoperit că joacă un rol important și factorul genetic, medicamentele și procedurile beauty și cosmeticele cu acțiune fotosensibilizantă, modificările hormonale apărute în sarcină, ca urmare a administrării anticoncepționalelor sau ca urmare a unor afecțiuni ale glandei tiroide sau ale ovarelor.

Cum previi apariția petelor pigmentare?

Având în vedere că principala cauză a apariției petelor pigmentare este expunerea la soare, aplicarea unui produs cu SPF va reduce riscul afecțiunii. Multe persoane aplică protecție solară doar atunci când stau la plajă, însă specialiștii recomandă folosirea unei creme cu protecție solară și chiar a produselor de make-up cu SPF în fiecare zi, indiferent de sezon. Radiațiile solare UVA și UVB afectează pielea pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul estival. Produsele cu SPF creează o barieră la nivelul pielii, blocând efectele radiațiilor ultraviolete.

Evită expunere la soare în intervalul orar când razele soarelui sunt mai puternice, între orele 10:00 și 16:00. Pentru a preveni petele pigmentare, poartă haine care acoperă zonele mai sensibile ale corpului, așa cum sunt umerii, gâtul și spatele. Alege piese vestimentare confecționate din materiale lejere care lasă pielea să respire. Pentru a-ți proteja fața, poartă pălării ori șepci.

Metode de atenuare a petelor pigmentare și a melasmei

În cazurile ușoare, produsele cu acțiune exfoliantă sunt aliați de nădejde. Acestea curăță eficient și rapid straturile de celule moarte și permit celulelor noi să iasă la suprafață. În cazul unor pete pigmentare mai încăpățânate ori mai răspândite, așa cum este melasma, apelează la ajutorul unor creme depigmentare. Acestea reduc și elimină petele pigmentare limitând reaparația lor. Combinația de ingrediente permite biodegradarea melaniei în interiorul keratinocitelor într-un ritm mult mai alert (prin complexul de ioni de Mg si Mn). Rezultate vizibile se pot observa după 2-3 săptămâni.

Sursa foto: pixabay.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter