(P) Cu ce se poate înlocui zahărul din comerț?

De unica, pe Ultimul update Marți, 19 noiembrie 2019, 14:46

În ultima perioadă se mizează tot mai des pe un stil de viață sănătos. Astfel, sunt incluse în activitățile zilnice: mișcarea, hidratarea, alimentele bio, dar cu bucuria de a consuma ceva dulce cum rămâne?

Dacă obiceiurile și plăcerea gustului nu pot elimina în totalitate zahărul procesat chimic din alimentație, cel puțin este recomandat să fie înlocuit atunci când îl folosim ca îndulcitor pentru preparatele făcute acasă. Pe piață există numeroase plafare și magazine naturiste care promit calitatea bio a alternativelor de îndulcitori. 

Totuși este important ca ingredientele naturale să fie în concentrație ridicată. Un punct de reper este Vitamix. Produsele naturale sunt un punct de interes pentru publicul larg, iar în cele ce urmează vor fi prezentate informații despre avantajele îndulcitorilor naturali și care dintre aceștia sunt recomandați. 

Zahărul sau otrava alba 

Accesul la internet și mediatizarea intensivă asupra gradului de toxicitate a zahărului procesat chimic induce ideea de a găsi alternative inspirate din natură. Mai grav este că un consum mare de zahăr nu revine numai din ciocolată sau adăugarea acestuia în ceai, cafea sau prăjituri. Zahărul procesat face parte și dintr-o varietate de alimente obișnuite. Ketchup-up-ul este doar un exemplu a ceea ce înseamnă o cantitate mare de zahăr asimilată de organism.

Îndulcitorii artificiali sunt substanțe chimice procesate care au proprietatea de a îndulci alimentele. Sunt adesea folosiți în comerț deoarece cu o cantitate mică se obțin rezultatele dorite. Ceea ce nu se ia în considerare este că zahărul fabricat chimic aduce un aport mare de calorii. 

Zaharina, aspartamul și sucraloza sunt tot îndulcitori de sinteză utilizați în special de diabetici. Trebuie de menționat că nu sunt la fel de toxici ca zahărul, dar fiind substanțe procesate chimic, riscul apariției diverselor boli nu este în totalitate eliminat. 

Cum se poate înlocui eficient zahărul din comerț?

Îndulcitorii naturali sunt o alternativă ideală. Chiar dacă în vechime, aceștia erau singurele resurse pe care oamenii le utilizau, odată cu evoluția tehnologiei și a dezvoltării industriilor de procesare chimică, zahărul a devenit o opțiune mai eficientă în ceea ce privește creșterea producției alimentelor. 

Îndulcitorii naturali aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Când vine vorba despre produse naturale, acest lucru este de la sine înțeles. Câteva dintre acestea sunt: nu au multe calorii, nu schimbă gustul cafelei, a ceaiului sau a prăjiturilor în mod semnificativ, nu produc carii și sunt asimilați ușor de organism. 

Îndulcitorii naturali – recomandări de la Vitamix 

*Mierea de albine

Mierea de albine este un îndulcitor natural care are numeroase proprietăți benefice asupra organismului. Chiar dacă este dulce, consumul acesteia este recomandat chiar și pentru diabetici. Pe lângă faptul că întâmpină nevoia de dulce într-un mod natural, aceasta este recunoscută pentru proprietățile antibacteriene și anti-inflamatorii. 

Este indicată utilizarea ei și pentru întărirea sistemului imunitar, fiind și o sursă bogată de vitamine și minerale. La Vitamix, mierea se regăsește în diverse formule, mai exact simplă sau îmbunătățită cu lăptișor de matcă sau polen. 

Tot în catalogul magazinului Vitamix, cei interesați găsesc și celebra miere de Manuka recunoscută pentru avantajele aduse organismului. Acțiunea antibacteriană este puternică și de aceea se mai utilizează și în producerea bomboanelor pentru ameliorarea durerilor și a infecțiilor în gât. 

*Zahărul din ștevie

Frunzele de ștevie sunt mai dulci decât zahărul. În Asia este folosită din cele mai vechi timpuri, în special în dietele diabeticilor pentru că reglează nivelul glicemiei din sânge și totodată ține sub control pofta de dulce. Zahărul sau siropul de ștevie este recomandat de cei de la Vitamix și pentru persoanele care urmează o dietă de slăbire deoarece are numeroase proprietăți cu efecte benefice asupra digestiei și metabolismului.

*Zahărul din nucă de cocos

Obținut din seva florilor de cocotier, zahărul din nucă de cocos conține numeroase vitamine și minerale – fier, zinc, potasiu, calciu. De asemenea, acesta conține insulină, o fibră ce reduce semnificativ absorbția glucozei în sânge. Ca și gust se aseamănă cu zahărul brun și este ideal pentru prepararea prăjiturilor. 

*Siropul de arțar

Este indicat datorită conținutului mare de magneziu și zinc, minerale recunoscute pentru menținerea sistemului imunitar și producerea antioxidanților. La Vitamix se regăsește sirop de arțar obținut din seva acestui arbore, fără să conțină aditivi suplimentari. 

*Melasa nesulfurată

Acest ingredient este un produs intermediar obținut din procesul de extragere a zahărului din trestie de zahăr sau sfeclă. În comparație cu zahărul rafinat, melasa organică își păstrază vitaminele și mineralele benefice organismului precum: fier, calciu, mangan, potasiu și vitamina B care favorizează îmbunătățirea funcțiilor creierului și aduce o doză de energie.  

Zahărul este un inamic principal al unui stil de viață sănătos și de aceea este recomandat să fie consumate alternativele naturale. În portofoliul de produse naturiste de la Vitamix, îndulcitorii naturali sunt prezentați într-o categorie aparte întocmai pentru a fi cât mai accesibili publicului larg. Cei interesați găsesc mai multe informații despre cum să adopte o dietă alimentară echilibrată cu alimente inspirate din natură pe Vitamix.ro. 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter