(P) Coroane dentare: definiție, rol și utilizare

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 18 martie 2021, 21:33

De ce este nevoie de coroane dentare?

 Tratamentul dentar de reabilitare a unuia sau mai multor dinți cu ajutorul unei coroane dentare reprezintă una dintre procedurile cel mai frecvent realizate în stomatologia modernă.

Coroana dentară are rolul de a reda funcționalitatea și estetica unui dinte afectat de carii sau de un traumatism, dar și de a ajuta la restaurarea unui dinte lipsă prin tratamentul cu implant dentar.

Coroanele dentare pot fi recomandate de medicul protetician în următoarele situații:

  • protejarea unui dinte afectat de carii dentare profunde, prin menținerea integrității acestuia și prevenirea distrugerii ulterioare
  • înlocuirea unei obturații vechi, deteriorate sau a unei alte lucrări dentare eșuate
  • reabilitarea unui dinte care a suferit un traumatism
  • restaurarea unui dinte măcinat ca urmare a scrâșnitului din dinți (bruxism)
  • realizarea unei schimbări de ordin estetic, precum închiderea unor spații interdentare mici și inestetice, sau modelarea formei unui dinte ușor rotit pe arcadă
  • menținerea stabilității unei punți dentare
  • redarea rezistenței și durabilității unui dinte care a fost supus unui tratament de canal
  • tratamentul cu implant dentar

Ce tipuri de coroane dentare există?

Coroanele dentare sunt realizate din mai multe tipuri de materiale, care imită transluciditatea, culoarea și rezistența dinților naturali.

În prezent, cele mai utilizate materiale pentru realizarea de coroane dentare sunt zirconiul și ceramica.

Există și coroane dentare realizate pe suport metalic (metalo-ceramice), care sunt utilizate îndeosebi pentru restaurarea protetică a molarilor anteriori, pentru că asigură o rezistență ridicată datorită realizării lor pe o structură metalică.

Alegerea coroanelor dentare din zirconiu sau ceramică în defavoarea celor metalo-ceramice se bazează în primul rând pe considerente estetice. Deși metalul se plachează cu materialul ceramic, acesta nu poate reda culoarea și transluciditatea pe care un suport de zirconiu le oferă.

Cât timp rezistă o coroană dentară?

Înainte de a alege o astfel de procedură stomatologică, unul dintre aspectele importante despre care pacienții vor să fie informați este rezistența în timp a coroanei dentare. În funcție de materialul din care este realizată și de experiența medicului protetician, o coroană dentară poate avea o durată de viață de la 15 la 20 de ani.

În mod evident, vorbim aici despre coroanele dentare realizate în laborator de către tehnicieni dentari prin tehnologii CAD-CAM și nu de coroanele realizate în cabinet.

Un rol important în menținerea și extinderea duratei de viață a coroanelor dentare îl au respectarea unui ritual zilnic de igienă orală, efectuarea de controale regulate la medic la fiecare 6 luni, dieta alimentară, dar și evitarea obiceiurilor vicioase și a consumului excesiv de alimente dure.

De asemenea, la fel de important este ca lucrarea să fie realizată corespunzător de către medicul protetician. O coroană montată inadecvat pe dinte va permite acumularea de bacterii subgingival, favorizând apariția cariei dentare.

În plus, medicul dentist va evalua și starea de sănătate a gingiilor și a osului maxilar, pentru a se asigura că toate țesuturile naturale sunt sănătoase.

Scopul unei lucrări de reabilitare orală prin coroane dentare este acela de reduce riscul apariției retracției gingivale, fenomen care ar expune marginile coroanei.

Care sunt pașii în realizarea unei reabilitări prin coroane dentare?

1.     Investigațiile radiologice – radiografia digitală panoramică sau, după caz, la recomandarea medicului, CT în scop endodontic, sunt investigații de imagistică necesare oricărui medic pentru a evalua starea în care se află dintele natural

  1. Examenul clinic oral și realizarea planului de tratament – pentru a asigura succesul tratamentului, este important ca medicul să cunoască istoricul medical al pacientului, să evalueze sănătatea orală generală, să cunoască nevoile și așteptările pacientului. Astfel, el va putea crea un plan de tratament personalizat și complet.
  2. Ședința de profilaxie – constă în detartraj, periaj profesional și air-flow. Prin această procedură, întreaga cavitate orală este curățată în profunzime, placa bacteriană și tartrul sunt eliminate, creând un mediu curat, propice pentru realizarea unui tratament dentar.
  3. Prima ședință de tratament – medicul va prelua amprenta dentară digitală cu ajutorul scannerului intraoral și o va trimite către laborator, spre prelucrare. Pacientul va purta o coroană dentară provizorie până la definitivarea celei permanente.
  4. Montarea coroanei dentare – odată realizată lucrarea protetică în laborator, medicul protetician va cimenta coroana dentară pe dintele natural. Este un proces care necesită atenție sporită din partea medicului. Pentru a asigura confortul pacientului, se va apela la anestezie locală.
  5. Vizitele post-tratament și de prevenție – după realizarea lucrării dentare, medicul protetician va oferi pacientului un set de recomandări cu privire la îngrijirea corespunzătoare a noului dinte. Surprinzător sau nu, aceasta nu diferă cu nimic față de ritualul de îngrijire a dinților naturali. Este extrem de important, totuși, ca pacientul să își creeze obiceiul sănătos de a se prezenta, de două ori pe an, la controlul periodic și la ședințele de profilaxie.

Coroana dentară – protecție și prevenție

Durata tratamentului în vederea reabilitării orale cu ajutorul unei coroane dentare este stabilită de medicul dentist, în funcție de sănătatea orală a pacientului și de nevoia de alte tratamente stomatologice.

Pentru garantarea succesului tratamentului, sunt importante controalele de specialitate și de profilaxie profesională cel puțin o dată la 6 luni, sau în funcție de recomandarea medicilor stomatologi.

Așadar, doar medicul dentist specialist în estetică și protetică dentară poate recomanda pacientului un tratament de reabilitare orală cu ajutorul uneia sau mai multor coroane dentare.

Este important ca acesta să îi explice, de la prima vizită, pacientului care sunt beneficiile tratamentului și care sunt riscurile la care își expune sănătatea orală prin amânarea tratamentului. Comunicarea transparentă și eficientă dintre medicul dentist și pacient reprezintă fundamentului unui tratament stomatologic de succes.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter