(P) Ciclistul de performanță Eduárd Novák își reface energia la Fresh Corner

De Laura Davidescu, pe
Introdus de circa trei ani, conceptul Fresh Corner din rețeaua benzinăriilor MOL este acum implementat în 123 de stații, care au devenit locurile preferate de popas nu doar pentru șoferi, ci și pentru sportivi de performanță. Unul dintre ei este campionul paralimpic la ciclism Eduárd Novák, devenit recent brand ambasador Fresh Corner.

De copil, Eduárd Novák visa să devină un mare campion olimpic, așa cum îi văzuse la televizor pe Ivan Patzaichin sau pe Nadia Comăneci, așa că se pregătea să devină unul dintre cei mai buni patinatori de viteză ai lumii. Nici măcar nefericitul accident de mașină pe care l-a avut la o vârstă fragedă, când și-a pierdut laba unui picior, nu i-a frânt visurile, ci doar le-a îndreptat spre o altă disciplină sportivă, și anume ciclismul, iar sportul pe două roți i-a adus deja mai multe medalii la campionatele mondiale și la Jocurile Paralimpice.

Din 2013, Eduárd Novák este președintele Federației Române de Ciclism, iar de anul trecut, el se ocupă și de academia de ciclism care-i poartă numele, înființată la Miercurea Ciuc.

În drumul său spre succes, Novák a avut mereu parteneri de încredere, printre care și benzinăriile MOL, cu care colaborează de mai mulți ani, așa că propunerea de a deveni ambasador al noului concept Fresh Corner a venit natural.

Iată ce povestește el despre cum se antrenează, cum își reface rezervele de energie și despre proiectele pe care le iubește cel mai mult.

Ce caută un ciclist într-o benzinărie, în afară de compresor pentru a-și umfla roțile?

(râde) De cele mai multe ori, intru în benzinărie nu pentru aer, ci pentru… combustibil, ca să spun așa, dar nu din cel tradițional, ci alimente pentru a avea energie.

Noi, cicliștii profesioniști, călătorim foarte mult, și nu doar pe două roți. Uneori, după o etapă sau o cursă, s-ar putea să fie nevoie să ne deplasăm alți o mie de kilometri în mașină… Avem anual 60-80 de zile de concurs, adică împachetăm și despachetăm bagaje de 300-400 de ori. Tot timpul suntem pe drum și, evident, avem nevoie de alimente proaspete și de calitate, de cafea, de surse de energie, fie că suntem pe două sau pe patru roți.

Ce îți iei, mai exact, de la Fresh Corner?

Ca toți cicliștii, sunt un mare consumator de cofeină; cicliștii cred că sunt sportivii cei mai mari băutori de cafea.

Deci, ca să rămân fresh, ca să pot sta concentrat în cursă, profit de orice pauză pentru a bea o cafea bună. Îmi place zona cu Fresh Corner găsesc zeci de sortimente de cafea, plus că mi-o pot prepara și singur, fără să mai apelez la vreun angajat.

Și nu e vorba doar de cafea La Fresh Corner – găsesc o varietate de produse foarte OK pentru nevoile unui sportiv de performanță, pentru că știu prea bine câtă nevoie am de alimente proaspete și de calitate. Tot timpul trebuie să fiu atent câte proteine mănânc, câți carbohidrați…

 

Ce gustări le-ai recomanda celor care fac sport de plăcere și ajung să facă o pauză la Fresh Corner?

Un croissant, o cafea, un suc proaspăt de fructe. După o asemenea porție de energie, poți continua cu succes antrenamentul sau plimbarea. Croissantul conține foarte multe calorii, pe care le arzi după aceea foarte bine în timpul antrenamentului. O asemenea combinație aduce toate substanțele nutritive de care ai nevoie în efort.

Ieși la plimbări pe două roți și cu fiii tăi? Lor ce le place să mănânce când vă antrenați împreună?

Când călătorim mai mult, luăm sandvișuri – mai ales din cele cu carne de pui sau de vită. Dar lor le plac cel mai mult croissantele cu ciocolată.

De anul trecut, ai deschis o academie de ciclism, prima de acest fel din țara noastră. Ce ne poți spune despre acest proiect?

E prima academie de ciclism din Europa de Est și e foarte important să oferim ceva mai mult decât niște antrenamente de club. Consider că, pentru a deveni sportiv de performanță, ai nevoie de informații. Mai ales în zilele noastre, sunt foarte multe tentații, care te-ar putea devia de la visurile tale. Această avalanșă de informații este adesea greu de digerat și de triat de către sportivii copii sau de sportivii foarte tineri. Atunci noi le oferim un pachet – antrenament sportiv, consultanță psihologică, nutriție corectă. Trebuie să-i motivăm mereu.. Adesea, avem mai mult de lucru la partea psihologică decât la partea sportivă, dar… asta este, ne adaptăm și ne urmăm țelurile.

Sunt din ce în ce mai multe persoane care au început să folosească bicicleta ca mijloc de transport și în anotimpul rece. Ce i-ai sfătui?

Foarte bine fac! Mă bucur că oamenii observă că se pot deplasa și altfel și că-și pun întrebări în legătură cu ciclismul și cred că din ce în ce mai mulți vor apela la acest tip de mobilitate. E foarte important să ai bicicleta în regulă, să o verifici înainte de fiecare deplasare: să ai frâne bune, să te poți opri în siguranță. Atenție la drumurile necurățate, pentru că e pericol mare de alunecare și de cădere. De aceea, pentru siguranță, recomand purtarea căștii în orice situație. Mulți au o mentalitate greșită, spunându-și că ei nu pedalează prea repede, drept pentru care nu ar avea nevoie de cască. Nu trebuie să mergi repede cu bicicleta ca să ai probleme – e suficient un moment de neatenție, intri într-o groapă, cazi, te poți lovi cu capul. Deci casca e foarte importantă.

Cum a fost Turul României de anul acesta? Avem locuri la fel de frumoase precum cele din marile tururi cicliste pe care le vedem la televizor?

Ciclismul este un sport foarte turistic, ca să spun așa. Pe lângă sport, sunt promovate și zonele în care se desfășoară competițiile. Croația, Slovenia, Azerbaidjan, Franța, investesc foarte mult în promovarea turistică a țărilor lor prin intermediul difuzării tururilor cicliste.

România este o țară frumoasă și avem multe locuri pe care le-am putea arăta lumii prin intermediul difuzării la tv a Turului ciclist al României – Transfăgărășanul, Transalpina, unele locuri din Moldova sunt absolut spectaculoase, care ar putea să fie promovate și vizitate. Sperăm să fim la televizor în următorii ani. Nu e puțin lucru să fii vizibil în 50 de țări și comentat în 20 de limbi.

croissant si cafea fresh corner mol

O cafea aburindă şi un croissant parfumat + gustarea energizantă perfectă pentru un sportiv de performanţă.

Fresh Corner, o pauză binemeritată

Fresh Corner este spaţiul gastro din staţiile de alimentare MOL, disponibil în 123 de locaţii din toată ţara. Clienţii pot găsi la Fresh Corner o ofertă completă de cafea, produse gastro proaspete, o selecţie de sandvişuri calde şi reci, hot-dog, burgers, supe, produse de panificaţie şi bunuri de larg consum, într-un spaţiu aerisit, amenajat prietenos pentru orice tip de client: de la şoferul pe fugă care doreşte o gustare, tineri care se întâlnesc la o cafea şi un croissant până la familii care se pot bucura de un mediu plăcut, curat şi cu un spaţiu de joacă pentru copii.

Sursa foto: MOL România

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter