(P) Ceai Kombucha: Are beneficii pentru sănătate?

De Unica.ro, pe

Kombucha este un ceai fermentat care a fost consumat timp de mii de ani. Nu numai că are aceleași beneficii pentru sănătate ca ceaiul normal, ci este bogat și în probiotice benefice. Kombucha conține, de asemenea, antioxidanți, poate ucide bacteriile dăunătoare și poate ajuta la combaterea mai multor boli.

Iată cele mai importante beneficii ale kombucha pentru sănătate, bazate pe dovezi științifice.

1. Kombucha este o sursă potențială de probiotice

Se crede că Kombucha își are originea în China sau Japonia. Se face adăugând tulpini specifice de bacterii, drojdie și zahăr la ceaiul negru sau verde, lăsându-le apoi să fermenteze o săptămână sau mai mult.

În timpul acestui proces, bacteriile și drojdia formează o peliculă asemănătoare ciupercilor pe suprafața lichidului. Acesta este motivul pentru care kombucha este, de asemenea, cunoscut sub numele de „ceai de ciuperci”.

Procesul de fermentare produce acid acetic (care se găsește și în oțet) și alți alți compuși acizi, urme de alcool și gaze care îl fac carbonatat.

O cantitate mare de bacterii crește, de asemenea, în amestec. Deși încă nu există dovezi pentru beneficiile probiotice ale kombucha, acesta conține mai multe specii de bacterii lactice care pot avea funcție probiotică.

Probioticele oferă intestinului bacterii sănătoase. Aceste bacterii pot îmbunătăți multe aspecte ale sănătății, inclusiv digestia, inflamația și chiar pierderea în greutate.

2. Kombucha poate oferi beneficiile ceaiului verde

Ceaiul verde este una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă. Acest lucru se datorează faptului că ceaiul verde conține mulți compuși bioactivi, cum ar fi polifenoli, care funcționează ca antioxidanți puternici în organism.

Kombucha fabricat din ceai verde conține mulți dintre aceiași compuși vegetali și probabil se mândrește cu unele dintre aceleași beneficii.

Studiile arată că consumul regulat de ceai verde poate crește numărul de calorii pe care le arzi, reduce grăsimile din burtă, poate îmbunătăți nivelul colesterolului, poate ajuta la controlul glicemiei și multe altele.

Studiile arată, de asemenea, că consumatorii de ceai verde prezintă un risc redus de cancer de prostată, sân și colon.

3. Kombucha conține antioxidanți

Antioxidanții sunt substanțe care luptă împotriva radicalilor liberi, molecule reactive care îți pot deteriora celulele.

Mulți oameni de știință cred că antioxidanții din alimente și băuturi sunt mai buni pentru sănătatea ta decât suplimentele antioxidante.

Kombucha, mai ales atunci când este preparat cu ceai verde, pare să aibă efecte antioxidante în ficat.
Studiile la șobolani au constatat în mod constant că, consumul de kombucha reduce în mod regulat toxicitatea ficatului cauzată de substanțe chimice toxice, în unele cazuri cu cel puțin 70%.

Deși nu există studii la om pe această temă, aceasta pare a fi o zonă promițătoare de cercetare pentru persoanele cu boli de ficat.

4. Kombucha poate ucide bacteriile

Una dintre principalele substanțe produse în timpul fermentării kombucha este acidul acetic, care este, de asemenea, abundent în oțet.

La fel ca polifenolii din ceai, acidul acetic este capabil să distrugă multe microorganisme potențial dăunătoare.

Kombucha din ceai negru sau verde pare să aibă proprietăți antibacteriene puternice, în special împotriva bacteriilor cauzatoare de infecții și a drojdiilor Candida.

Aceste efecte antimicrobiene suprimă creșterea bacteriilor și drojdiilor nedorite, dar nu afectează bacteriile benefice, probiotice și drojdiile implicate în fermentarea kombucha.

Relevanța pentru sănătate a acestor proprietăți antimicrobiene este neclară.

5. Kombucha poate reduce riscul bolilor cardiace

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial.

Studiile pe șobolani arată că kombucha poate îmbunătăți foarte mult doi markeri ai bolilor de inimă, LDL „rău” și colesterol HDL „bun”, în doar 30 de zile.

Și mai important, ceaiul (în special ceaiul verde) protejează particulele de colesterol LDL de oxidare, despre care se crede că contribuie la bolile de inimă.

De fapt, consumatorii de ceai verde au un risc cu până la 31% mai mic de a dezvolta boli de inimă, un beneficiu care se poate aplica și kombucha.

6. Kombucha poate ajuta la gestionarea diabetului de tip 2

Diabetul de tip 2 afectează peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume. Se caracterizează prin niveluri ridicate de zahăr din sânge și rezistență la insulină.

Un studiu efectuat pe șobolani diabetici a constatat că kombucha a încetinit digestia carbohidraților, ceea ce a redus nivelul zahărului din sânge. De asemenea, a îmbunătățit funcția ficatului și a rinichilor.

Kombucha fabricat din ceai verde este probabil să fie și mai benefic, întrucât sa demonstrat că ceaiul verde în sine reduce nivelul zahărului din sânge.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter