(P) Ce se întâmplă în organismul tău atunci când dormi

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Miercuri, 25 septembrie 2019, 11:33

Organismul nostru are nevoie de somn pentru a se putea reface după activitățile de peste zi, așa că importanța acestuia este una majoră în viețile noastre. După un somn odihnitor ne simțim bine și cu chef de viață. Iată ce se întâmplă în organismul nostru atunci când dormim, cum anume ne reîncărcăm bateriile cu energia atât de necesară. 

 În timp ce dormim, activitatea corpului nu încetează, așa cum probabil se crede, ci lucrează în favoarea noastră, pentru relaxarea și refacerea musculaturii, pentru eliberarea memoriei de toate informațiile inutile de peste zi și pentru reglarea hormonilor responsabili de buna funcționare a organismului nostru.

Etapele somnului

Sigur ai auzit de somnul non-REM și REM. Non-REM este prima fază de somn, când treci din starea de veghe în cea de somn și când încă mai auzi zgomote din jur care te pot trezi sau nu te lasă să adormi. Treptat, somnul devine profund și ajungi în starea REM (mişcarea rapidă a ochilor), care este cea mai adâncă fază a somnului, muşchii din corp paralizează complet şi ţi-e imposibil să te mişti. În starea REM se formează și visele.

Scade tensiunea arterială, mușchii se relaxează

Relaxarea totală a organismului din timpul somnului REM duce la scăderea tensiunii arteriale pe timpul nopții și numeroase procese fiziologice încep să încetinească ritmul normal de funcționare. Mușchii și organele interne se relaxează.

Creierul se reface

În timpul somnului, creierul elimină informațiile de care nu avem nevoie ce au fost acumulate pe parcursul zilei. Totodată, în timpul somnului, creierul nostru creează noi căi pentru a transforma ceea ce am experimentat ziua, în amintiri. Creierul păstrează informaţiile pe care le consideră de calitate și-și reînnoiește conexiunile neuronale.

Temperatura corpului scade

Specialiștii susțin că în timpul somnului REM, temperatura corpului poate să scadă cu aproximativ 2 grade Celsius. De aceea, noaptea simțim nevoia să fim înveliți și să avem parte de confortul unui pat cu așternuturi moi.

Celulele se regenerează

Atunci când dormim, organismul produce hormoni de creștere de care avem nevoie pe tot parcursul vieții, chiar dacă nu mai creștem în înălțime. Aceștia sunt responsabili pentru regenerarea oaselor, a muşchilor şi a ţesuturilor.  

Se reglează hormonii responsabili cu foamea

Lipsa somnului deregleză hormonii responsabili de senzația de foame – leptina și grelina. Pentru ca organismul nostru să-i producă avem nevoie de somn, de aproximativ 7-8 ore pe noapte. 

O saltea și o pernă de calitate, garanția unui somn bun

Pentru a beneficia din plin de toate etapele somnului și de o bună refacere a organismului nostru pe timpul nopții avem nevoie de un minimum de confort în dormitor. Îți poți asigura acest confort cu ajutorul unei saltele de calitate de la Magniflex, producător de top pe piața europeană a saltelelor. De exemplu, salteaua Armonia Dual este o saltea premium cu o fermitate medie și cu un design italienesc impresionant. Acest model unic deține un strat superior din spumă cu memorie și tehnologie Dual Core. Tehnologia Dual Core® din salteaua Armonia Dual este o inovație prin care nucleul saltelei (partea sa interioară) este împărțit în două jumătăți aflate într-o singură husă. Fiecare jumătate are două fermități pe cele două părți ale sale – moale și medie. Prin rotirea jumătăților salteaua îți va oferi trei combinații posibile pentru fermitate – medie-medie, medie-moale sau moale-moale. Saltelele Dual Core® sunt o soluție foarte bună pentru cuplurile care au preferințe diferite pentru fermitatea saltelei. Materialul textil Outlast® din Armonia Dual reglează temperatura corpului în timpul somnului, grație a milioane de microbule de ceară. Atunci când acestea intră în contact cu corpul, preiau sau degajă căldură pentru a menține un nivel uniform al temperaturii. Acest lucru previne transpirația și controlează diferențele de temperatură. Aceasta este o saltea cu garanție pe viață. 

La capitolul perne, poți alege din oferta Magniflex perna Abbraccio care este o pernă înaltă din spumă cu memorie 100%, având tehnologia Airyform pentru prospețime constantă.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter