(P) Astypalea devine prima insulă din lume, certificată ‘smoke-free culture’

De unica, pe Ultimul update Miercuri, 04 decembrie 2019, 16:23

Astypalea, insula ale cărei plaje sunt îmbrățișate de albastrul mării Egee și care se bucură de un bogat patrimoniu istoric a devenit recent prima destinație din lume certificată Smoke-Free Culture, oferind astfel turiștilor noi experiențe pentru o stare de bine, departe de fumul țigărilor.

Insula grecească Astypalea face parte din Dodecanese, arhipelagul care reunește 15 insule din sud-estul mării Egee, bine-cunoscut pentru castelele medievale, bisericile bizantine, plajele și siturile arheologice antice. Insula a primit certificarea Smoke-Free Culture din partea TUV Austria, adoptând o cultură fără fum și integrând în identitatea sa vizuală afișarea de panouri informative în zonele turistice. 

Atracții turistice 

Morile de vânt pitorești din Chora, capitala insulei, reprezintă atracția favorită a vizitatorilor. Cele opt mori de vânt din Chora se află pe vârful unui deal, alături de case albe și biserici bizantine. Acoperișurile lor în culoarea roșie adaugă un plus de culoare peisajului, creând o atmosferă plină de viață. În plus, zona a fost marcată drept o zonă fără fum, în care vizitatorii pot afla informații despre ce înseamnă angajamentul insulei față de o cultură fără fum. 

(P) Astypalea devine prima insulă din lume, certificată ‘smoke-free culture’

Morile de vânt istorice la Chora, în centrul insulei Astypalea. 26 septembrie 2019 (Astypalea, Grecia)

(P) Astypalea devine prima insulă din lume, certificată ‘smoke-free culture’

Punct de informare smoke-free în centrul Astypalea.25 septembrie 2019 (Astypalea, Grecia)

Plajele din Astypalea oferă turiștilor exact ceea ce au nevoie pentru un sejur relaxant, departe de agitația orașului aglomerat: apă cristalină, plaje aurii și liniște desăvârșită. În plus, cultura ‘smoke-free’ recent adoptată permite utilizarea produselor care nu elimină fum, precum IQOS. Plaja Steno desparte insula în formă de fluture în două părți și este conectată doar printr-o fâșie îngustă de pământ de aproximativ 100 de metri lățime, în timp ce plaja Livadi oferă pasionaților de sporturi extreme practicarea unei serii de sporturi pe apă. 

(P) Astypalea devine prima insulă din lume, certificată ‘smoke-free culture’

Livadi – plajă smoke-free. 26 septembrie 2019 (Astypalea, Grecia)

Gastronomie

Ingredientele locale sunt baza gastronomiei de pe insulă. Șofranul, salvia sau mierea de cimbru sunt printre cele mai populare condimente locale, iar preparatele tradiționale se află la tot pasul, în restaurantele și cafenelele care așteaptă turiștii cu brațele larg deschise. Poți încerca Kitrinokouloura (prăjiturele din lapte, unt și șofran), Makarounes, un preparat tradițional din paste, servit de obicei cu brânză și un sos pe bază de usturoi și șofran sau Rantista (un preparat din linte gătită și aluat de cereale). În ceea ce privește restaurantele din Astypalea, Agoni Grammi oferă preparate din bucătăria tradițională, folosind produse biologice locale, în timp ce restaurantul Aiolos deține un specific gastronomic mediteranean. În plus, localuri precum Ducato Di Astypalea și restaurantele Akti permit fumătorilor care altfel ar continua să fumeze utilizarea produselor care nu emană fum, precum dispozitivele IQOS.

(P) Astypalea devine prima insulă din lume, certificată ‘smoke-free culture’

Astypalea a amplasat panouri informative în zona de mori de vânt istorice (în imagine), precum și la aeroport, port și plaje, pentru a informa localnicii și vizitatorii. 25 septembrie 2019 (Astypalea, Grecia)

Acomodare

Astypalea este locul în care hotelurile de tip boutique sunt autentice, fermecătoare și te vor face să te reîntorci pe insulă. Unele dintre acestea oferă, la cerere, camere IQOS friendly, pentru a avea parte de o experiență fără fum completă. Locații precum Pylaia Boutique Hotel sau Kalderimi Hotel sunt locuri cu un design minimalist ori inspirate din arhitectura tradițională grecească, care îți vor oferi un plus de relaxare și care te vor încărca cu energie pozitivă pe tot parcursul sejurului. 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter