(P) 7 criterii de care TREBUIE să ții cont când faci cadouri corporate

De unica, pe

Cauți modalități creative de a sărbători aniversarea companiei tale? Vrei să celebrezi o veste importantă? Cadourile corporative sunt o oportunitate de a aduce recunoștință clienților ori angajaților care contribuie la succesul afacerii tale și pot fi un instrument de marketing valoros. Indiferent dacă găzduiești un eveniment în care vei oferi cadouri sau vei trimite seturi personalizate cu anumite ocazii, este imperativ ca implicarea ta să fie adecvată și bine primită.

Iată câteva reguli atunci când faci cadouri corporative – Respectarea acestor recomandări te va asigura că partenerii și clienții tăi știu cât de mult le apreciezi colaborarea:

1) Verifică politicile companiei privind cadourile corporate

Unele firme nu permit angajaților să primească cadouri deloc. Având în vedere aceste restricții, va trebui să te adresezi departamentului de resurse umane al companiei înainte de a trimite cadouri corporate pentru clienții sau colaboratorii tăi. Nu vrei ca darul tău să fie înapoiat. 

2) Gândește-te la audiența ta

Când decizi ce cadou vrei să faci, gândește-te la misiunea clientului – există vreo cale prin care darul tău să poată rezona cu misiunea respectivă? Un ONG care luptă împotriva schimbărilor climatice nu va aprecia cadouri ce conțin plastic, spre exemplu. Un director cu interese în zona culturală va aprecia bilete la o piesă de teatru sau un set format din mai multe piese deosebite, precum un stilou, pahare de șampanie ori obiecte decorative. 

3) Ambalajul este important

Oricare ar fi bugetul pentru cadouri, nu vrei ca acesta să pară ieftin – ambalează cadourile în mod profesional; prezentarea este și ea o parte din dar. Gândește-te la cât de interesant ar putea fi un cadou simplu, cum ar fi un suport fotografic sau un set de cafea, cu un ambalaj distractiv și festiv.

4) Personalizează felicitările

O felicitare scrisă mână este o modalitate excelentă de a-ți personaliza cadoul și de a anunța clientul cât de mult apreciezi parteneriatul lor. O scrisoare sau o felicitare de mulțumire de înaltă calitate și atractivă vizual îți va face cadoul să iasă în evidență, iar felicitarea în sine poate chiar câștiga un loc pe biroul clientului.

5) Fii subtil 

Dacă oferi pixuri sau tricouri, cel mai probabil că sigla companiei tale va apărea pe cadou. Asigură-te că logo-ul nu este evident și este plasat cu bun gust, astfel încât acesta să nu distragă atenția destinatarului.

6) Ai grijă la diferențele culturale

Diverse culturi și țări au propriile lor reguli pentru schimbul de cadouri. Dedică puțin timp cercetării tradiției de a oferi și a primi cadouri dacă faci afaceri cu o companie multinațională. În China, de exemplu, un cadou nu trebuie să fie niciodată învelit în alb sau negru, deoarece culorile simbolizează moartea. Ai grijă când ai de-a face cu unele religii, precum Islamul, care interzic alcoolul. Ultimul lucru pe care îl vrei este să jignești accidental pe cineva sau să sugerezi că business-ul tău nu este sensibil la diferențele culturale sau religioase.

7) Fă un cadou caritabil

Dacă nu ești sigur ce cadouri să oferi, află care sunt partenerii clientului tău sau dacă susține o cauză. Alege pe cineva care rezonează și cu valorile afacerii tale. Atât clientul, cât și organizația caritabilă vor aprecia recunoașterea. Și cine știe, poate chiar vrei câștiga un nou client.

În concluzie, gândește-te care sunt așteptările tale pentru cadouri corporate. Ce fel de cadouri ai dori să primești de la partenerul tău de afaceri? Sfaturile de mai sus, cât și implicarea ta, vor face din dar un gest special!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter