(P) 5 moduri eficiente de a-ți ajuta copilul să învețe limba engleză [Fairyland]

De Unica.ro, pe

Engleza a devenit o a doua limbă pentru cei mai mulți dintre copii fiind expuși constant la o învățare involuntară de cuvinte și expresii noi. Este însă suficientă o astfel de expunere pentru o asimilare corectă a unei limbi străine? Sau au nevoie ei de îndrumare și materiale suport (de exemplu, de tipul Fairyland) care să-i ajute să pronunțe și scrie corect? Care este vârsta optimă pentru a învăța o limbă străină?

Întrebările de mai sus sunt doar o parte din cele pe care părinții și le pun pe măsură ce copiii cresc și încep să dezvolte interese pentru diverse activități.

Iată câteva indicii interesante pe care statisticile de la noi și cele globale ni le dau cu privire la învățarea unei limbi străine:

  • Cea mai bună perioadă pentru începerea învățării unei limbi străine la nivel nativ este înainte de 10 ani;
  • După vârsta de 18 ani scade capacitatea de asimilare a unei limbi străine, iar atingerea nivelului nativ devine o provocare din ce în ce mai dificil de realizat;
  • 72% dintre români vorbesc la ora actuală cel puțin o limbă de circulație internațională;
  • Limba străină vorbită de cei mai mulți dintre români este engleza (aproximativ 17% susțin că o vorbesc fluent);
  • Cele mai importante beneficii ale învățării unei limbi străine se referă la: dezvoltarea zonelor vitale din creier, întârzierea instalării demenței cu cel puțin 5 ani și creșterea abilităţilor multi-tasking.

Fie că ești părinte sau profesor, ai înțeles deja că atragerea unui copil spre învățare nu este o misiune tocmai ușoară și că trebuie să fii mereu creativ în felul în care transmiți informațiile pentru a-i menține atenția trează.

De aceea îți prezentăm mai jos 5 moduri prin care îți poți ajuta copilul/elevul să asimileze cu plăcere noțiunile esențiale unei limbi străine – de exemplu, engleza:

  1. Învață-l să fie înconjurat de…engleză. Atunci când o limbă străină apare constant în viața lui de zi cu zi în diferite forme, asimilarea noțiunilor se va face spontan, natural, aproape fără efort. De la mici liste de cumpărături, transcrierea versurilor de la cântece potrivite vârstei lui, urmărirea desenelor animate fără subtitrări sau dublaje, până la materiale auxiliare pe care el le percepe ca instrumente de joc (de tipul fairyland activity book), fiecare element de care se “ciocnește” accidental produce această învățare spontană.
  2. Încurajează-l să socializeze folosind engleza. Un partener de conversație apropiat de vârsta sa îl va stimula să folosească noțiunile pornind inițial de la formulări simple și continuând cu dezvoltarea unor construcții mai complexe într-un context real, aplicat.
  3. Găsește moduri amuzante de a-l învăța cuvinte noi. Nimic nu se compară cu receptivitatea unui copil la lucrurile care îl amuză. Învață-l glume în limba engleză, lasă-i în locuri surprinzătoare mesaje amuzante (în penar, în cutia de sandwich, pe oglinda de la baie, pe lada cu jucării, etc)
  4. Oferă-i noțiuni legate de cultura popoarelor vorbitoare de limba engleză. Cultura și istoria popoarelor în care se vorbește limba engleză sunt o sursă excelentă de învățare și conectare, totodată, la o experiență diferită.
  5. Folosește materiale de învățare autentice și dinamice. Simpla prezență a unui manual de limba engleză cu lecții stricte și exerciții anoste nu va face decât să îi diminueze dorința de învățare. Folosește materiale auxiliare dinamice, colorate, amuzante. Manualele de engleză Fairyland, de exemplu, urmăresc asimilarea și consolidarea cunoștințelor de limba engleză prin activități variate (de desenat, de completat, de descoperit, de asociat, de colorat) care îl țin pe copil captiv în procesul de învățare fără a resimți însă și efortul.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter