La ce să ne așteptăm în tech: cinci previziuni pentru viitor

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 20 august 2021, 18:05

Cum ar arăta ziua ta fără smarphone? E de neînchipuit, știm. 

În ultima decadă, am văzut cum tehnologia ne-a schimbat viețile și a devenit indispensabilă. Iar în acest an, de la homeschooling și până la întâlniri virtuale, de la aplicații de livrare pentru mâncare și platforme de streaming, tehnologia a devenit și mai mult parte integrantă a vieților noastre. Și acesta e doar începutul. 

Am văzut tehnologia schimbându-se: de la Hi5 la Facebook, de la telefoane cu clapetă până la smartphone-urile geniale de astăzi. Cum va arăta însă tehnologia Mâine? Iată cinci preziceri pentru viitorul tehnologiei de la specialiști: 

  1. Cum ne conectăm

Ultimul an a fost un real test pentru abilitatea tehnologiei de a ne ține conectați în timp ce eram la distanță. Pandemia ne-a dovedit: tehnologia este parte integrantă a vieților noastre. Iar în ce privește viitorul, un lucru e cert: vom căuta să ne conectăm din ce în ce mai mult prin tehnologie. 

Vom suna mai puțin, dar vom da mai multe mail-uri – pentru că e pur și simplu mai eficient. Aplicațiile de socializare nu vor întârzia să se îmbunătățească, să se rebrand-uiască, să ofere mereu mai mult. 

O conexiune aparte a fost dobândită în ultimul an: cea cu propria noastră casă. Sistemele de smart home ne vor revoluționa viața, pentru că am înțeles cât de important e să avem automatizări care să simplifice lucrurile. 

Poate fi vorba despre un boiler electric smart, de întrerupătoare inteligente sau de un termostat care să știe când te apropii de casă, astfel încât să o încălzeasscă pentru tine.

  1. Cum avem grijă de noi

Cu speranța de viață într-o continuă creștere, focusul general este să îmbunătățim continuu calitatea vieții. Și cum altfel putem face asta dacă nu prin tehnologie? Din fericire, astăzi avem acces la zeci de aplicații și device-uri wearable care ne numără caloriile sau pașii, care ne monitorizează bătăile inimii sau care ne avertizează că stăm prea aplecați. 

Tehnologia va juca un rol tot mai mare în procesul de wellbeing: va deveni din ce în ce mai ușor să ne pese chiar mai mult de sănătatea noastră. Telemedicina a avut parte de un boost anul trecut și este în continuă creștere. Motivul? Este mai rapidă, mai accesibilă și, în afecțiunile ușoare, la fel de eficientă.

  1. Cum ne mișcăm

Când vine vorba de transport, tehnologia va ajunge la un alt nivel. Consumatorii vor vehicule care să facă timpul petrecut pe șosea mai sigur, mai plăcut și, cel mai important, mai ecologic. Viitorul mașinilor? Cu siguranță electric. 

În aceeași sferă a mobilității va crește și interesul pentru alte vehicule: trotinetele și bicicletele electrice sunt nu doar o formă de distracție, ci și una de a ne deplasa mai rapid dintr-un loc în altul. Și mai ecologic. Dincolo de faptul că vor fi din ce în ce mai întâlnite, vor fi și tot mai accesibile: dacă acum un an un hoverboard părea un lux, astăzi găsești orice model de hoverboard ieftin și calitativ îți dorești. Același lucru este valabil și pentru trotinetele sau bicicletele electrice. Cum ar fi să lași mașina în parcare azi?

  1. Cum luăm decizii 

Răspunsul pe care îl vom da în viitor? Calculat. Tehnologia ne va învăța să luăm deciziile corecte, într-un mod calculat și nu impulsiv. Crește interesul pentru organizare și planificare, iar aplicațiile dedicate nu întârzie să apară și să se îmbunătățească continuu – în viitor vom căuta să fim cât mai „așezați”. Cât mai conectați la realitate, cu o planificare în minte (și pe gadget) care să ne aducă și mai multă claritate. Tehnologia ne va ajuta să spunem „nu” mai des – când primești reminder că astăzi ai cinci videoconferințe, nu mai ai cum să uiți de ele și să programezi încă una, nu?

Din ce în ce mai mulți oameni înțeleg că tehnologia nu e nicidecum un dușman și, cu siguranță, în viitor ne va fi cel mai de încredere aliat. Cel mai important aspect al tehnologiei viitorului? 

Cu siguranță simplificarea vieții – tehnologia ne ajută să automatizăm, să delegăm, să ne aerisim ziua astfel încât să avem timp pentru lucrurile care contează cu adevărat. Și, fie că vrem sau nu să credem, tehnologia ne promite că ne va conecta, ne va ajuta să avem mai multă grijă de noi, ne promite că va aduce mai multă plus-valoare în viețile noastre. Viitorul tehnologiei va impacta felul în care trăim – și îl va impacta pozitiv, cu siguranță.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter