Dr. Ina Petrescu: „Începe era normalizării și a echilibrului. Tendința este de revenire la natural…”

Ultimul update Vineri, 19 mai 2023, 15:15

Intervențiile estetice minim invazive sunt proceduri medicale care își propun să îmbunătățească aspectul fizic al unei persoane, cu o perturbare minimă a țesuturilor corpului. Aceste proceduri sunt, în general, mai puțin dureroase, au un timp de recuperare mai scurt și sunt asociate cu un risc mai mic de complicații, comparativ cu intervențiile chirurgicale tradiționale. Înainte de a alege o intervenție estetică minim invazivă este important să discutați cu un medic specialist pentru a înțelege riscurile și beneficiile. De asemenea, este esențial să aveți așteptări realiste în ceea ce privește rezultatele pe care le puteți obține. Dr. Ina Petrescu, medic primar în chirurgie estetică ne-a mărturisit că etapa exagerărilor a trecut. De acum, intrăm în noua eră a normalizării și echilibrului.

Dr. Ina Petrescu: "Începe era normalizării și a echilibrului. Tendința este de revenire la natural..."

Doamna doctor ce înseamnă intervenții minim invazive?
Tratamentele minim invazive sunt la ora actuală un instrument important în medicina estetică și în chirurgia estetică, deopotrivă. Ele reprezintă o suită de proceduri non-chirurgicale și sunt, în general, fie tratamente injectabile, fie tratamente cu laser, cu radiofrecvență sau lifting cu fire. Dacă ar fi să le punem pe un podium, pe primul loc am pune botoxul, pentru că este cel mai eficient tratament minim-invaziv, sigur, este și cel mai cunoscut… dar și cel mai puternic! El, pe lângă efectul de netezire al ridurilor și de relaxare a trăsăturilor pe care îl oferă feței, mai are numeroase aplicații foarte utile în tratamentul hipersudorației sau al tratamentului transpirației excesive la nivelul palmelor și axilelor sau în tratamentul bruxismului, (scrâșnitul dinților). Așadar, botoxul este regele precedurilor minim invazive, fiind cea mai solicitată procedură cu efecte vizibile relativ repede. Pe locul doi am pune tratamentul cu acid hialuronic care însă trebuie foarte atent manipulat, pentru că pus în cantități mari poate duce la îmbătrânirea feței, la un aspect căzut și obosit, mai ales dacă se abuzează de acid hialuronic la nivelul pomeților. Mare atenție și la vârsta la care se administrează: la peste 40 de ani trebuie avut grijă în manipularea acestei substanțe. El volumizează, are efect de umplere, dar trebuie folosit cu măsură.

Au existat multe exagerări în folosirea acestei substanțe… cine credeți că e vinovat pentru asta?
Este un subiect delicat, complex, cu o mulțime de factori… Însă, personal, cred că am atins vârful acestor exagerări și de acum încolo începe era normalizării și a echilibrului. Tendința este de revenire la natural, din ce în ce mai multe cliente solicită intervenții cât mai puțin vizibile, inclusiv femeile din noua generație. Ca o concluzie la tratamentele minim invazive, manipularea lor trebuie să fie delicată, fără să schimbe fizionomia și fără să ajungem să avem efecte opuse, de exagerare sau de îmbătrânire.

De ce, după 40 de ani, trebuie să fim atente la injecțiile cu acid hialuronic?
Da, pentru că prin volumul injectat la nivelul pomeților sau a mandibulei se poate produce o accentuare a efectului de ptoză care apare în mod normal cu înaintarea în vârstă. Deci, prin greutatea adăugată, fața „cade” și mai mult. Eu încerc în fiecare zi să le îndrum pe pacientele mele, să nu abuzeze de proceduri, să căutăm împreună soluții cât mai naturale…

Așadar după botox și acid hialuronic pe cine urcăm pe podium?
Rămân celelalte proceduri minim invazive cum sunt liftingul cu fire sau intervențiile care ajută la stimularea naturală a colagenului, cum este acidul polilactic, care au efecte excelente asupra țesuturilor. De ce? Tocmai pentru că stimulează producția de colagen propriu. Sunt substanțe smart cu efect subtil de întinerire a pielii. Și, probabil, unul dintre cele mai eficiente tratamente se numește Sculptra, considerat la ora actuală tratamentul numărul unu anti-ageing, care oferă un aspect proaspăt și întinerit de netezire a ridurilor, de umplere naturală a volumelor pierdute de la nivelul feței și a gâtului. Se recomandă două ședințe spațiate la două-trei luni, iar eficacitatea este de un an și jumate, chiar doi ani.

Deci putem îmbătrâni frumos și decent fără să oprim artificial efectele trecerii timpului asupra feței…
Cu siguranță nu putem opri efectele trecerii timpului, dar putem interveni folosindu-ne de mici frâne. Subtile și de bun simț. După principiul “less is more”.

Dar putem evita liftul chirurgical?
Anumite persoane, da! Depinde foarte mult de factorul genetic.

Și la cine trebuie să ne uităm: la mama, la tata sau la bunica?
În principal, la mama. Dar și puțin la tata, evident. Iar combinația genelor între cei doi părinți, să fie benefică. Însă, persoane care nu au nevoie de lifting peste vârsta de 60 de ani am întâlnit foarte puține. Dar trebuie să spun că liftingul chirurgical este o hotărâre importantă, o decizie majoră, pentru că produce o schimbare cu un impact mare. Aceasta este o procedură căreia eu i-am alocat foarte mult timp, efort și pregătire, și am consolidat o tehnică specială numită deep plane care este considerată la ora actuală vârf de lance în chirurgia de întinerire a feței. Practic, redau chipul de acum 20 de ani.

Ce putem face pentru zona gâtului, rămând în sfera tehnicilor minim invazive?
Aici, pentru gât avem câteva instrumente bune: pe de-o parte este partea de mezoterapie, care ajută textura, pe de altă parte, avem tratamentele de stimulare a colagenului cu acid polilactic, și aș adăuga și radiofrecvența care îmbunătățește aspectul îmbătrânit al pielii. Dar… atenție, aceste lucruri funcționează până la o anumită vârstă. Astăzi, femeile sunt mai deranjate de aspectul gâtului decât de cel al feței, nu degeaba americanii spun că este „the new face.” Când facem un face-lift, ne adresăm în egală măsură și gâtului. Tot la grupa device-urile pentru zona gâtului includem și laserul CO2, care produce o vaporizare controlată cu efect de stimulare a colagenului.

Între acidul polilactic și laserul CO2, ce alegem?
Sunt complementare, merg la un interval de două luni una după alta, nu simultan.

Ce facem cu petele pigmentare, tot prin proceduri minim-invazive?
Petele pigmentare, în primul rând, trebuie prevenite cu ajutorul cremelor cu factor mare de protecție. Dimineața când plecăm de acasă, crema de protecție nu trebuie să lipsească. Se recomandă aplicarea de două ori a unei creme cu factor 50+. Dacă avem deja pete instalate, putem apela la laserul CO2 care face o depigmentare frumoasă și trebuie să adaug aici și produsele de peeling profund care necesită și îngrijire acasă. Din păcate laserul CO2 nu se recomandă în perioada cu soare puternic, deci mai-septembrie.

Cum estompăm cearcănele?
Cearcăne… acesta este un termen general. Dacă ne referim la partea de pigment, nu există instrumente puternice, pot exista soluții de depigmentare, dar care nu oferă soluții mai mari de 30%. Dacă vorbim de structura profundă a cearcănelor, de o depresiune pe șanțul nazolacrimal atunci vom pune puțin acid hialuronic, specific zonei perioculare care nu se expandează și se suprahidratează ca să nu dea efect de pleoape umflate. Acidul hialuronic trebuie foarte atent manipulat în zona aceasta. Există un sistem de artere atât în jurul ochilor cât și pe zona nasului care comunică cu artera oftalmică și dacă se injectează accidental acid hialuronic prin sistemul de comunicare poate să dea inclusiv orbire. Este o chestiune foarte serioasă! Apoi, mai avem un instrument foarte bun, grăsimea proprie, injectată prin sedare. Aceasta susține foarte frumos zona pleoapelor. Dacă mergem mai departe și vorbim despre cearcănele-pungi atunci intervine blefaroplastia. Este o intervenție mult mai laborioasă, iar recomandarea pentru acest tip de cearcăne este blefaroplastia transconjunctivală.

Se mai face confuzia dintre acidul hialuronic și botox injectat în buze? Știu româncele unde se injectează fiecare substanță?
Da, există această confuzie, mai ales la nivelul buzelor. Multă lume spune „nu-mi pun botox în buze” și s-a răspândit această informație eronată. Nu, botoxul nu se pune în buze, ci se injectează în partea superioară a feței, la nivelul frunții, între sprâncene și colțul ochilor, și are ca efect netezirea ridurilor. Acidul hialuronic acționează altfel: el are efect de volumizare, umplere, este supranumit burete molecular pentru că atrage moleculele de apă în țesuturi și astfel își exercită efectul de volumizare.

Există tratament preventiv cu botox?
Nu recomand prevenția ridurilor cu ajutorul botoxului pentru că abuzând de el, pot să apară auto-anticorpi în timp și el să-și scadă eficacitatea. Noi trebuie să ne bucurăm de efectele lui atunci când avem mare nevoie de el, deci după vârsta de 35 de ani.

Dr. Ina Petrescu explică tot ce trebuie să știi despre TOTAL BODY LIFTING

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter