Cum îți ajuți copilul să adoarmă singur, în funcție de vârstă

De Unica.ro, pe

Adormirea independentă este importantă pentru un somn sănătos, în special fiindcă le permite copiilor să adoarmă singuri la loc atunci când somnul le este întrerupt și se trezesc neplanificat. Aflăm împreună, în continuare, cum îi putem obișnui pe copii să adoarmă singuri, fără anxietate de separare și fără tehnici lipsite de empatie.

De la ce vârstă lași copilul să doarmă singur

Nu există o vârstă standard ca punct de pornire pentru somnul independent. Este important să știm, însă, că încă de la naștere, copilul ar trebui să doarmă pe suprafața sa de somn, în pătuțul său, chiar dacă acesta se află în aceeași cameră cu părinții și chiar lipit de patul lor.

Mutarea într-o altă cameră, unde copilul simte mai evident că este singur, se poate face începând cu vârsta de 6 luni, cu condiția respectării unei rutine de somn similare pentru ca tranziția să nu fie una bruscă. În perioada 6 luni – un an, copilul este la vârsta ideală pentru a fi mutat într-o altă cameră și pentru a fi învățatat să adoarmă independent. De la caz la caz, în funcție de spațiul din casă, de existența unor frați mai mari, etc. poți cere sfatul unui consultant în somnul copilului

Cum adormi un bebeluș 

În primele luni de viață, bebelușii au nevoie de o rutină precisă, pentru a se putea adapta vieții extrauterine. Rutina trebuie să existe indiferent de momentul zilei și de tipul de somn (de zi sau de noapte) și se instalează începând cu vârsta de 4 luni, când copilul începe deja să recunoască obiceiurile. 

Rutina de adormire include un program de câteva minute, cu activități ce sunt menite să liniștească copilul, să inducă senzația de somn, precum: eliminarea luminii din cameră, reducerea zgomotului puternic și pornirea zgomotului alb, băiță sau masaj, cântecele sau povești.

Indiferent de rutina de adormire, aceasta trebuie să se încheie prin așezarea copilului în pătuțul său, înainte ca acesta să adoarmă. În acest fel, el se va obișnui cu spațiul său de somn. 

Dacă te întrebi „ce să fac să doarmă bebe noaptea?”, pornește de la conceptul rutinei și ajută-ți copilul să fie liniștit, să se simtă în siguranță, și să nu depindă de tine pentru somn. De exemplu, adormirea nu trebuie să se facă la sân, fiindcă la fiecare trezire, bebe va căuta sânul încercând să se liniștească și să adoarmă la loc. 

De ce adorm greu bebelușii?

În general, în primele luni de viață, copiii adorm greu din trei motive: sunt prea obosiți și au depășit ora la care ar fi trebuit să doarmă deja, nu au o rutină corectă de adormire care le induce somnul, și au o serie de asocieri de somn greșite, care îi fac dependenți de prezența părinților sau de o anumită activitate.

Dacă bebelușul tău adoarme greu, revizuiește programul de somn și rutina de adormire. Este foarte posibil ca, din cauza oboselii acumulate, să fi făcut câteva compromisuri care au dat peste cap programul existent. 

În plus, ia în calcul și regresiile de somn, care sunt perfect normale și care au loc o dată la câteva luni, pe măsură ce sistemul nervos al copilului tău se maturizează.

Bebe se trezește când îl pui în pătuț? Ce-i de făcut

Este perfect normal ca bebelușul să se trezească într-o astfel de situație. Este și motivul pentru care îți recomandăm să adormi copilul direct în pătuț sau, adcă acest lucru nu este posibil, să adoarmă direct pe suprafața în care va rămâne să doarmă acel somn – scoica din mașină, landou, etc.

Somnul bebelușilor este foarte diferit de cel al adulților, cu cicluri de somn scurte și întreruperi frecvente. În plus, bebelușii simt foarte bine mediul în care dorm, ceea ce înseamnă că în momentul în care se schimbă brusc suprafața de somn, lumina, zgomotul, temperatura, copilul se poate trezi foarte ușor. Un bebeluș adormit în brațe, să spunem, într-o poziție sprijinită de pieptul cald al mamei, se va trezi dintr-o dată singur, pe spate, pe salteaua mai dură a pătuțului său, fără să își simtă mama lângă el.

Legănatul pe picioare: eficient sau nu?

Legănatul pe picioare poate fi eficient în primele 4 luni de viață, în cazul în care bebelușul suferă de colici și este mai greu de liniștit. Atenție însă la legănat, fiindcă o mișcare prea energică poate pune în pericol sistemul nervos al copilului, încă fragil și insuficient maturizat.

Legănatul pe picioare, la fel ca orice altă astfel de asociere de somn cum sunt și legănatul în brațe, adormirea în cărucior, adormirea în mașină trebuie să se încheie până la vârsta de 4 luni, fiindcă devin apoi obiceiuri dificil de corectat. Un copil nu trebuie să depindă niciodată de astfel de activități pentru a adormi, fiindcă îi va fi dificil să se liniștească în lipsa lor și veți avea o mulțime de probleme cu adormirea pe timp de zi și de noapte.

Metode de adormit copiii de 2 ani

Și la copiii mai mari, care nu mai sunt bebeluși, adormirea trebuie să respecte aceleași reguli în privința rutinei și asocierilor. Numărul de somnuri se reduce semnificativ la această vârstă, însă există trei reguli de aur care vă asigură că cel mic va adormi fătă probleme, de fiecrae dată:

  1. Aceleași ore de culcare: programul de somn trebuie să fie bătut în cuie – adormirea de seară trebuie să aibă loc mereu în jurul orei 19:00 – 20:00, iar cele 1 sau 2 somnuri de zi să aibă loc în aceleași intervale orare.
  2. Rutina de culcare trebuie să existe în continuare, pentru că ajută copilul să se relaxeze, să iasă din starea de joacă, alergare, acțiune și să intre în starea de somn. La această vârstă, rutina poate să includă: băiță, urmată de câteva minute de citit, îmbrățișări cu părinții sua orice altă activitate statică, liniștită. După rutină, copilul este așezat în pat pentru a adormi.
  3. Atenție la suprastimulare! Copiii care merg și devin astfel independenți, poate au început chiar să vorbească, vor refuza de multe ori să meargă la culcare pentru a se putea juca în continuare sau pentru a sta cu părinții. Este o capcană periculoasă, fiindcă mulți copii în această situație nu dau semne de oboseală, deși sunt epuizați. Culcați copilul la ora obișnuită, deși pare energic și dornic de joacă!

Somnul la copii de 3 ani: cum îi adormi rapid

La vârsta de 3 ani se respectă, în mare, aceleași reguli ca la vârsta de 2 ani. Somnul copilul începe să devină asemănător cu al adultului, și este împărțit acum în somnul de noapte și un singur somn de zi.

Adormirea trebuie să se facă în continuare printr-o rutină sănătoasă, iar în cazurile mai speciale, cum sunt mersul la creșă sau grădiniță, somnul de noapte acasă și somnul de zi la bunici, etc. vă puteți consulta cu un specialist în somnul copilului care vă va oferi soluții personalizate.

Crize de plâns înainte de somn: cum le rezolvi

Pentru a rezolva crizele de plâns înainte de somn, trebuie să înțelegem cauza lor. În funcție de vârstă, copiii pot plânge din mai multe motive: sunt suprastimulați și epuizați, au anxietate de separare, au anumite frici legate de locul unde dorm, au avut o experiență neplăcută în timpul somnului, etc. În cazul în care nu există o problemă medicală, plânsul înainte de somn poate fi soluționat cu ușurință cu o rutină corectă și cu evaluarea asocierilor de somn. Iată câteva întrebări pe care vi le puteți pune pentru a găsi răspunsurile și soluțiile potrivite:

  • Copilul plânge fiindcă nu vrea să doarmă fără mine?
  • Copilul plânge fiindcă nu i-am oferit în seara aceasta ceva cu care era obișnuit (jucăria lui preferată, lapte înainte de somn, etc.)
  • Am depășit ora de culcare, este prea obosit și îi este greu să se liniștească?
  • Îl deranjează ceva din mediul de somn – poate lumina prea puternică, un anumit zgomot?
  • Îi este prea cald sau prea frig?

3 trucuri de adormit copiii care funcționează la orice vârstă

Deși nu le putem numi neapărat trucuri, ci mai degrabă practici sănătoase, există câteva aspecte care ne pot asigura, indiferent de vârsta copilului, că acesta va adormi fără probleme:

  1. Mediul ideal pentru somn este cât mai întunecat, chiar și pentru somnul de zi, fiindcă la întuneric corpul secretă melatonina – hormonul somnului. Temperatura trebuie să fie și ea mai redusă decât ne-am aștepta, în jurul valorii de 20-22 de grade celsius.
  2. Copilul nu trebuie să depindă de niciun adult pentru a adormi – rutina sa de adormire nu trebuie să se bazeze pe acțiuni precum adormit în brațe, adormit în căruț, adormit la sân, etc. fiindcă toate aceste asocieri îl vor face dependent de prezența noastră și îi va fi imposibil să se liniștească singur atunci când noi lipsim sau nu ne observă sau simte în jur.
  3. Copilul trebuie să fie culcat mereu la aceleași ore, mai ales după vârsta de 4 luni când începe să recunoască rutine. Noi, ca părinți, suntem responsabili să le oferim copiilor tot somnul de care au nevoie pentru a crește sănătoși, și învățând intervalele la care copilul are nevoie de somn ne putem asigura că adoarme fără a fi suprastimulat sau, din contra, într-o etapă de activitate.

Trucurile nu sunt neapărat de folos atunci când vorbim despre somnul copilului, fiindcă un somn de slabă calitate nu se rezolvă de pe o zi pe alta, cu o soluție de moment. Deși poate părea o victorie, mâine vom fi nevoiți să o luăm de la capăt, dacă nu investim timp și energie în construirea unei rutine de somn sănătoase, cu asocieri de somn corecte, indiferent de vârsta copilului nostru.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter