Ce este eczema și cum o putem trata?

Eczema, cunoscută și drept dermatită atopică, este o afecțiune cronică a pielii care provoacă un disconfort pronunțat, afectând în mod semnificativ calitatea vieții celor care se confruntă cu această problemă. Afecțiunea este foarte comună la copii, însă poate să fie prezentă la persoane de toate vârstele. Nu există o modalitate de tratament care să o vindece complet, însă există soluții pentru a ține sub control simptomele și a limita apariția lor.

Cauzele și factorii de risc ai eczemei

Deși nu s-au identificat niște cauze clare ale afecțiunii, specialiștii sunt de părere că predispoziția genetică este implicată în apariția eczemei. Mai exact, o anumită genă poate fi responsabilă, genă care afectează mecanismul pielii de a se proteja de factorii exteriori și de a reține apa. Printre factorii care pot crește riscul de apariție a eczemei se numără istoricul familial al afecțiunii, dar și prezența unor alergii sau a astmului.

Simptomele eczemei

Eczema este caracterizată de apariția sensibilității și a inflamației și pielii roșii, în special în zone precum mâinile, picioarele, încheieturile sau în regiunile unde se formează pliuri (cot sau genunchi), iar la bebeluși este afectată și fața. Pielea afectată se usucă și se descuamează, formându-se ocazional crăpături. Zonele afectate sunt asociate și cu o mâncărime severă. În cazurile mai grave, pot apărea și mici vezicule cu lichid care pot forma cruste.

Eczema poate fi persistentă și se poate manifesta prin puseuri, adică perioade în care simptomele sunt mai intense. În general, acestea apar în urma contactului cu anumiți factori iritanți, precum apă fierbinte sau temperaturi extreme, materiale iritante, praf și alți alergeni sau produse de îngrijire cu ingrediente prea puternice.

Opțiuni de tratament pentru eczemă

Așa cum am menționat mai sus, eczema nu poate fi vindecată, însă scopul tratamentului este acela de a gestiona mai ușor simptomele. În primul rând, pielea afectată va avea nevoie de o creștere a nivelului de hidratare. Pot fi de ajutor băile care vor ajuta la înmuierea pielii, cu apă călduță, nu fierbinte, dar și hidratarea din plin folosind produse emoliente hrănitoare. Produsele trebuie să conțină ingrediente delicate, care să nu agraveze simptomele.

De asemenea, medicii ar putea recomanda și utilizarea unor unguente speciale, care să contribuie la reducerea inflamației și să calmeze pielea. În cazul în care mâncărimea este extrem de persistentă, se pot administra medicamente speciale. Este important să se evite scărpinatul, pentru a nu spori inflamația și a nu cauza leziuni, mai ales dacă pielea este crăpată sau cu vezicule.

Cum să prevenim apariția eczemei: sfaturi practice

Pentru a preveni apariția puseurilor, se recomandă evitarea sau limitarea expunerii la factorii declanșatori. Aceștia includ orice substanțe iritante, materiale dure, alergeni, temperaturi ridicate. Așadar, dușurile fierbinți, țesăturile iritante, praful sau produsele de îngrijire prea agresive ar trebui evitate. Este important să identifici în mod corect toți factorii care îți provoacă simptome pentru a putea controla expunerea la aceștia.

Pielea afectată de eczemă trebuie să fie foarte bine hidratată. Așadar, va trebui să folosești frecvent produse speciale pentru piele sensibilă și intolerantă, care conțin ingrediente hrănitoare și pot servi nevoile pielii.

Eczema este o afecțiune cronică asociată cu un disconfort pronunțat, dar care poate fi ținută sub control. Asigură-i pielii tale o îngrijire corespunzătoare, folosind doar produse dedicate, cu ingrediente speciale, și respectă întotdeauna recomandările specialiștilor. Astfel, vei putea limita reapariția simptomelor, iar calitatea vieții nu îți va mai fi afectată.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter