(P) Blefaroplastie: Tot ceea ce trebuie să știi despre această operație

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 21 octombrie 2021, 13:05

Blefaroplastia este o intervenție chirurgicală ce vizează corectarea defectelor și deformărilor pleoapelor sau modificarea estetică a regiunii din jurul ochilor. Adesea implică îndepărtarea excesului de piele, mușchi și grăsime care se acumulează în jurul ochilor odată cu înaintarea în vârstă, provocând căderea pleoapelor sau  apariția pungilor sub ochi.

Dr. Maximilian Muntean, Medic PrimarChirurgie Plastică şiMicrochirurgie Reconstructivă, ne-a ajutat cu câteva informaţii utile şi sfaturi despre această intervenţie chirurgicală.

De ce se face  operația de blefaroplastie?

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră își pierde elasticitatea, iar pleoapele nureprezintă o excepție de la această regulă. După o anumită perioadă, mușchii care susțin pleoapele se slăbesc, excesul de grăsime poate începe să se adune deasupra și dedesubtul pleoapelor, rezultând astfel sprâncene și pleoape căzute sau pungi sub ochi.

S-ar putea să iei în considerare blefaroplastia dacă pleoapele căzute îți împiedică deschiderea completă a ochilor și îți afectează acuitatea vizuală. Îndepărtarea excesului de țesut din jurul pleoapelor superioare îți poate îmbunătăți vederea. Blefaroplastia superioară și inferioară îți pot face ochii să pară mai mari și te ajută să vezi mai bine.

Blefaroplastia poate fi o opțiune dacă ai: pleoapele superioare căzute, piele în exces a pleoapelor superioare care interferează cu vederea periferică, piele în exces pe pleoapele inferioare, pungi sub ochi. Poți realiza procedura de blefaroplastie în același timp cu o altă procedură, cum ar fi ridicarea sprâncenelor sau liftingul facial.

Dacă acest exces de grăsime și piele împiedică deschiderea completă a ochilor, acesta poate interfera cu vederea periferică, ceea ce înseamnă că blefaroplastia reprezintă o opțiune viabilă și recomandată pentru a-ți îmbunătăți vederea. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor (în special operațiile în zona pleoapelor inferioare) se efectuează numai din motive estetice, deoarece îndepărtarea pungilor și a cearcănelor conferă un efect de întinerirea feței.

În ce constă blefaroplastia?

Există două modalități de a efectua această intervenție chirurgicală:

Externă: O mică incizie se face sub gene permițând chirurgului să îndepărteze excesul de piele, mușchi și grăsime. Apoi este sigilată printr-o sutură foarte fină care facilitează strângerea pielii.

Internă/Transconjuctivală: Se realizează o mică incizie în partea interioară a pleoapei inferioare, prin care se extrage grăsimea. Unii chirurgi nici măcar nu folosesc o sutură pentru a închide incizia, deoarece acest țesut se vindecă ușor de la sine. Ochii sunt protejați de o bandă metalică orbitală, care se introduce după ce pacientul este sub anestezie (locală sau generală, dacă blefaroplastia face sau nu parte dintr-o procedură mai complexă).

Durata operației este de obicei cuprinsă între 30 de minute și o oră, în funcție de  modalitatea de intervenție aleasă și complexitateacazului.

Pregătirea pentru operația de blefaroplastie

Înainte de procedura de blefaroplastie, te vei întâlni cu un oftalmolog sau chirurg plastician, care îți va evalua istoricul medical și cu care vei discuta așteptările legate de această procedură. Va trebui, de asemenea, să te supui unui examen fizic, unui test ocular și îți vor fi făcute fotografii ale ochilor. Fumătorii vor trebui să renunțe la fumat cu câteva săptămâni înainte de operație.

Îngrijirea după operația de blefaroplastie

Odată ce operația este finalizată, un unguent va fi aplicat pe ochi pentru a-i lubrifia și, în unele cazuri, un bandaj moale. Pacienții pot prezenta vedere încețoșată sau dublă, producție excesivă de lacrimi, hipersensibilitate la lumină, disconfort sau durere și unele umflături și vânătăi pentru o perioadă scurtă de timp după procedura de blefaroplastie.

Medicul îți poate sugera să dormi cu capul ridicat mai sus decât pieptul timp de câteva zile și să folosești comprese reci pe ochi pentru a reduce inflamația și vânătăile. Medicul îți va cere sa aplici picături pentru ochi pentru a-i menține hidratați.

Edemul și vânătăile se vor diminua treptat, până când dispar complet și vei începe să arăți și să te simți mult mai bine.

Multe persoane își exprimă satisfacția cu privire la rezultatele blefaroplastiei, cum ar fi un aspect mai odihnit și mai tânăr al ochilor și mai multă încredere în sine. Pentru unele persoane, rezultatele operației pot dura toată viața. Pentru altele, pleoapele căzute pot reapărea.

Învinețirea și umflarea scad în general în 10 până la 14 zile. Cicatricile de la inciziile chirurgicale pot dura câteva luni până la dispariție. În tot acest timp este necesar să îți protejezi pielea delicată a pleoapelor de razele soarelui.

Pentru mai multe detalii despre blefaroplastieîl puteţi contacta direct pe Dr. Maximilian Muntean la contact@drmaximilian.ro.

Sursa foto: pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter