Antalya. Locul în care ești tratat ca un sultan

Ultimul update Joi, 11 mai 2023, 15:24

Are mare, are soare, are plaje perfecte și ape azurii, are palmieri și munți. Și mai are ceva. Are niște oameni care s-ar da peste cap astfel încât fiecare turist care ajunge în cea mai cunoscută provincie litorală a Turciei să se simtă ca în Rai.

Pentru ei, contează mai puțin dacă oaspetele este Jennifer Lopez, Mariah Carey, Kendall Jener sau Sharon Stone ori un turist de rând. Important e să-i facă pe toți vizitatorii să se bucure de sejururile petrecute în fabuloasele resorturi din Antalya, Belek, Lara, Side, Kemer sau Alanya.

Datorită lor și serviciilor oferite, Antalya a devenit în ultimele decenii una dintre cele mai importante capitale ale turismului mondial și floarea orașelor-stațiune turcești. Nu mai puțin de 13,5 milioane de turiști străini au vizitat anual Antalya.

Dacă iei în calcul să fii unul dintre ei, dar ai ceva dubii, citește rândurile de mai jos și orice îndoială va fi spulberată. Nu ne crezi? Hai să luăm lucrurile pe rând și să îi dăm Cezarului ce-i al Cezarului și Antalyei ce-i al Antalyei.

Orașul Antalya

Capitala regiunii cu același nume are o climă perfectă cu veri însorite și ierni calde, plus un relief spectaculos. Pe o parte plaje și mare, iar pe alta, râuri, munți și cascade. 

Situat lângă Golful Antalya, orașul Antalya își are originile adânc înrădăcinate în istorie. Se spune că undeva în secolul I î.Hr., când regele Attallos al II-lea Philadelphus a ajuns în zonă, s-a lăsat cucerit de frumusețea provinciei. „Este, cu siguranță, paradisul” avea să le spună el oamenilor săi.

La aproape două mii de ani de atunci, milioanele de turiști care vin în zonă declară același lucru. Iar unii nu ar vrea să mai plece.

Antalya. Locul în care ești tratat ca un sultan

Orașul Antalya pare să fi recuperat aproape tot trecutul cultural și istoric al Turciei atât de bine conservat în stilul arhitectural tradițional al moscheilor, bisericilor și hamamurilor.

În plus, orașul beneficiază de investiții guvernamentale din belșug, iar acest lucru este evident în dotările sale publice și serviciile bune.

Centrul orașului, Kaleiçi, este și centrul turistic al Antalyei. Turcii au făcut aici un lucru pe care puțini îl reușesc: au îmbinat modernul cu tradiționalul fără ca acest mixt să deranjeze privirile. Lucru cu atât mai meritoriu cu cât până în vremurile moderne, aproape întregul oraș a fost închis între zidurile sale. Și chiar și acum, orașul vechi are structuri care datează din epoca romană, bizantină, selgiucidă, otomană.

Acum, vei întâlni în toată Antalya hoteluri, cluburi, restaurante și baruri moderne foarte aproape de clădiri tradiționale sau de moschei.

Iar clima și relieful sunt perfect „acompaniate“ de gastronomia și de arhitectura locală și de facilitățile oferite în numeroasele hoteluri și resorturi de pe întreaga coastă.

Odată ce ai gustat bucătăria din Antalya, Piyaz sau aroma picantă a multor specialități mediteraneene gătite în ulei de măsline și servite reci, acestea vor rămâne cu tine pentru totdeauna. Din păcate pentru tine, indiferent cât de mult ai încerca să le gătești acasă, nu vei reuși. Nu de alta, dar parfumul locului este de negăsit în altă parte. Din fericire, le poți gusta din nou revenind iar și iar în Antalya.

Vedete cu bronz de Antalya

Provincia scăldată în soare și mângâiată de briză nu e doar pe placul turistului de rând.

Elton John, Maroon 5, Kylie Jenner, Ricky Martin, Yanni, One Republic, Enrique Iglesias, Deep Purple, Madonna, Demi Lovato și Jennifer Lopez sunt doar câteva dintre starurile care au vizitat măcar o dată Antalya. Fie pentru concerte, fie pentru prezentări de modă, fie pentru deschideri de resorturi.

Jennifer Lopez from Antalya

Unele concerte susținute de vedete au fost organizate fix pentru turiștii din resorturi. Ei? Cum ar fi să mergi în vacanță și să te trezești că într-o seară în resortul tău cântă Jennifer Lopez, spre exemplu? Cool, nu? Da! Li s-a întâmplat asta în 2019 turiștilor care s-au cazat la Regnum Carya un resort de cinci stele din Belek.

Încântată de loc, Lopez a petrecut alături de copiii ei la piscina cu valuri, a stat la plajă, a luat prânzul la restaurantul principal al hotelului și a băut șampanie. De dragul ei, angajații resortului i-au decorat cabina și camera cu trandafiri albi aduși din Isparta, o provincie din sud-vestul Turciei, renumită pentru aceste flori.

La Crown Villa (cea mai exclusivistă vilă care te poate găzdui în Regnum Carya) și în culise, Jennifer Lopez și-a savurat cafeaua turcească, licoare pe care o descoperise încă din 2007, în timpul primei sale vizite în Turcia.

Gustă și tu cafeaua care a înnebunit-o pe JLo și lasă-te mângâiat de valurile  piscinei de la Regnum Carya și rezervă-ți un loc în spectaculosul resort cu Paralela 45.

https://www.paralela45.ro/vacante/charter-antalya-plecare-din-bucuresti/regnum-carya-golf-and-spa-resort-5356

Kendall Jenner iubește baclavalele

Una dintre membrele clanului Kardashian, Kendall Jenner a ajuns și ea în Antalya. Venită cu treabă la festivalul de modă Dosso Dossi din Antalya, Kendall s-a îndrăgostit de această zonă. Dar și de dulciurile tradiționale turcești. Chiar dacă are niște dimensiuni de invidiat, vedeta n-a ratat baclavalele, desertul vedetă al bucătăriei turcești, pe care le mânca și în intimitatea camerei sale, dar și în fața camerelor de vederi. „Sunt foarte bune“. Și dacă tot era în Turcia, Kendall a experimentat și o baie în hammam, mărturisind cu regret că „noi nu avem așa ceva în LA“.

Antalya. Locul în care ești tratat ca un sultan
Kendall Jenner la festivalul Dosso Dossi din Antalya

Paris Hilton recomandă Turcia

Și Paris Hilton se dă în vânt după Turcia. Ba chiar le recomandă prietenilor ei să viziteze țara de pe două continente. „Întotdeauna le spun prietenilor mei că trebuie să viziteze Turcia. Ospitalitatea din Turcia este cu adevărat specială. Oamenii sunt atât de calzi”, a spus ea.

Hilton a vizitat Turcia de mai multe ori și a adăugat: „Aceste lucruri frumoase rămân mereu în minte. Le spun oamenilor cu care trăiesc, prietenilor și comunității mele despre acest loc”.

Antalya. Locul în care ești tratat ca un sultan
Paris Hilton la festivalul din Antalya

Mariah Carey, ținută în puf. De gâscă

Una dintre cele mai bune voci ale showbizului mondial, Mariah Carey nu a spus „Nu“ când a fost invitată să participe la deschiderea unui resort din Antalya. Titanic Mardan Palace, așa se numește resortul, este un alt motiv care face din Antalya o destinație spectaculoasă.

Antalya. Locul în care ești tratat ca un sultan
Mariah Carey la Mardan Palace

Complexul a costat 1,4 miliarde de dolari și se întinde pe o suprafață de aproximativ 180.000 mp. Resortul este compus dintr-o clădire principală cu 8 etaje, două cladiri principale cu 6 etaje și 30 garden suite. Titanic Mardan Palace 5* are cea mai mare piscină în aer liber, iar pentru plaja proprie s-au adus 9.000 de tone de nisip din Egipt. La construcția hotelului au fost folosite 500.000 de cristale și 23.000 mp marmură italiană.

Și de parcă acest lux nu era suficient, Mariah Carey a cerut și mai mult. Dar, de! E vedetă! Carey ar fi cerut să-i fie aduse în culise pentru a o distra în timpul turneelor mai mulți cățeluși în coșuri.

Pentru vedetă, s-ar mai fi comandat 30 de vaze cu trandafiri roșii, șase sticle de Chanel No.5, 15 perne din puf de gâscă acoperite cu fețe de pernă din satin galben și delicii turcești aduse special din Istanbul.

Alături de Mariah, la deschiderea resortului au mai fost prezenți Seal, Sharon Stone, Tom Jones, Monica Bellucci și Richard Gere.

Inna și Alexandra Stan, sub soarele turcesc

Și vedetelor române le place Turcia. Printre sutele de mii de români care merg anual, cel puțin o dată în Turcia, se numără mulți artiști de pe la noi. Inna aproape că a uitat numărul vizitelor aici. „Am fost aici de atâtea ori, mă simt ca acasă!“, scrie Inna pe pagina sa de socializare. Dovadă sunt nu doar fotografiile de la „locul faptei“ ci și unele postări, unele dintre ele datând încă din 2012. Dragoste infinită pentru Turcia, se pare, nu?

O altă româncă foarte cunoscută pe plan mondial își petrece zile frumoase în Antalya. Pentru una dintre vacanțe, Alexandra Stan a ales Kaya Palazzo Golf Resort din Belek.

Nu e de mirare, fiindcă locul este spectaculos. Hotelul deschis în anul 2013, construit pe 120.000 mp, dispune de 626 camere (493 camere în clădirea principală cu cinci etaje, 120 camere Luxury Lagoon Suite și 13 în vile). Ce găsesc turiștii care ajung aici? Cinci restaurante a la carte (italian, steak, asiatic, pescăresc, libanez), șapte baruri, patiserie, fresh-uri din fructe, cocktailuri, discotecă, muzică live, programe de animație, petreceri pe ponton, spectacole de dans, darts, gimnastică în apă, tenis de masă, aerobic, boccia, volei pe plajă, zumba, centru fitness, terenuri de tenis și de fotbal, internet wi-fi, centru SPA (suprafață 3.500 mp), două piscine interioare, sauna, baie turcească, aquapark cu opt tipuri de tobogane, piscină exterioară (3.000 mp), piscină pentru copii, săli de conferință.

Contra cost, există o serie de servicii precum: rezervare pentru restaurantele a la carte (cu excepția restaurantului LIVIO – Fish, Steak restaurant – unde este permisă o rezervare gratuită pe sejur), închiriere mașini, servicii medicale și de curățătorie, fotograf, sală de jocuri, sporturi acvatice, lecții de tenis și golf, echipament pentru tenis, teren de fotbal, masaj și alte tratamente corporale.

Mediterana îi atrage pe toți

Nu doar vedetele din showbiz iubesc Antalya. Regele Charles sau fostul președinte Barack Obama au fost văzuți în frumoasa regiune mediteraneană.

Regele Charles, băi de soare în Mediterana

Turcia este printre țările favorite ale Regelui Charles al Marii Britanii. Actualul monarh, dar și Camilla, Harry și alți membri ai familiei regale au călătorit mult prin Turcia. Charles și Harry au vizitat Istanbulul în aprilie 2015, înainte de a se îndrepta către sărbătorile centenarului Gallipoli. Charles nu este străin de Turcia, după ce a făcut anterior un turneu în țară cu Camilla Parker-Bowles.

Bine, ce-i drept, nici nu era prima vizită a celor doi pe plaiuri turcești.

În mai 1989, pe când era căsătorit cu Diana, Charles a avut o escapadă alături de Camilla. Atunci, cei doi au făcut un tur al orașului antic Efes, au vizitat Casa Fecioarei Maria din Efes și ruinele templului Afroditei.

Mergi și tu pe urmele pașilor regali explorând orașul antic Efes și cazează-te la unul dintre hotelurile din oferta Paralela 45 aflate în apropiere.

Scrisoare de mulțumire de la Obama

Dacă nu ești fan regalitatea britanică, poate vrei să experimentezi cum e să fii președinte american. Sau, măcar, să fii tratat ca unul. Poți face asta la Calista Luxury Resort din Belek, loc ales de Casa Albă drept gazdă pentru președintele american Barack Obama în noiembrie 2015. Liderul american s-a cazat în suita regală de 240 de metri pătrați a hotelului.

Aproximativ 32 de camere ale hotelului au fost rezervate personalului de securitate. În plus, camerele din jurul Suitei Regale a lui Obama au fost rezervate pentru bodyguarzii săi, iar ferestrele Suitei Regale au fost protejate cu sticlă antiglonț.

O echipă de doi bucătari și majordom veniți din SUA a gătit pentru președinte cu ingrediente aduse din SUA, însă Turcia a furnizat legume și fructe proaspete, scanate și acelea și de echipele de securitate.

După sosirea sa la hotel, președintele Obama a fost văzut făcând exerciții în centrul de fitness în momente de liniște, departe de angajamentele oficiale.

Mulțumit de tratamentul primit, Obama a trimis o scrisoare de mulțumire direcțiunii hotelului.

„Stimate domnule Kizildag. Îți trimit profundele mulțumiri pentru ajutorul acordat în recenta mea călătorie în Turcia. M-a încurajat primirea călduroasă pe care am primit-o și sunt recunoscător pentru rolul pe care l-ați jucat în a face vizita mea un succes. Mulțumesc, din nou, pentru ajutorul vostru amabil. Toate cele bune”, a spus Obama în scrisoarea trimisă directorului general al hotelului de lux Calista, Ali Kızıldağ.

Acesta s-a declarat șocat când a primit scrisoarea președintelui.

„L-am găzduit pe președintele Obama în hotelul nostru. (…) În timp ce era aici, a spus că i-a plăcut foarte mult hotelul și serviciile noastre. Ieri, am primit un plic pe care erau scrise «Casa Albă» și «first class». (…)Când am deschis plicul, am dat peste scrisoarea președintelui Obama. Scrisese scrisoarea în aprilie. Tocmai a ajuns la noi”, a spus Kızıldağ, adăugând că scrisoarea a făcut mândră conducerea hotelului și a dovedit siguranța regiunii pe fondul preocupărilor din sector.

Facilități demne de un sultan

Dacă tot vorbim despre tărâmul sultanilor, află că aici, în Antalya, apetitul pentru belșug și lucruri bune nu e doar apanajul bogaților. Și chiar dacă nu toți localnicii au parte de așa ceva, nu același lucru se poate spune despre turiști.  Ruși, europeni, nord-americani sau de alte naționalități, vizitatorii Antalyei sunt așteptați cu tot ce are provincia mai bun. Nu doar cu un relief spectaculos și cu o climă pe măsură. Deosebit de primitori, hotelierii din Belek, Antalya, Kemer, Lara, Side, Alanya etc se întrec în facilități. 

Piscinele, centrele SPA și de fitness, cafenelele și restaurantele a la carte, terenurile de tenis sau fotbal sunt aproape un must have într-un resort care se respectă.

Antalya. Locul în care ești tratat ca un sultan

Mai nou, resorturile au amenajat trasee de ciclism sau terenuri de golf așa că sunt la mare căutare.

Unul dintre resorturile care se aliniază la noua modă în materie de sport este Liu Resorts Manvgat.

Cu vedere la malul mării, Liu Resorts este un complex spectaculos de cinci stele din care nu ai vrea să mai pleci. Nici nu ai avea de ce fiindcă aici ai la dispoziție tot ce vrei. Biciclete gratuite, piscină în aer liber și centru de fitness, grădină, terasă, baruri, hamam. Plus o cafenea grozavă și un restaurant în care o simplă masă devine o experiență în sine.

De o experiență grozavă vei avea parte și în Kemer, la Maxx Royal Kemer Resort, spre exemplu. Beneficiind de o piscină în aer liber și o piscină interioară, Maxx Royal Kemer Resort are și o plaja privată, un aquapark și un golf doar pentru copii. Asta, așa, la o primă vedere.

Resortul își justifică numele cu vârf și îndesat. Că doar nu oricine își permite să fie „regal“.  Poate cineva să fie nemulțumit în acest resort când are la dispoziție: restaurante a la carte, fine dinning (contra cost), restaurant pe plaja sau pentru copii, fructe la piscină și plajă, înghețată artizanală, 11 baruri, plus patiserie și ciocolaterie? Puțin probabil.

Iar partea de facilități și activități este completată cu diferite piscine inclusiv una încălzită cu apa de mare, jacuzzi, sală de jocuri, playstation, programe de animație, muzică live, spectacole de acrobații, petreceri pe plajă, discotecă, volei și fotbal pe plajă, teren de tenis și echipament, basket, yoga, centru pentru fitness, aerobic, pilates, canoe, wind surfing (cu licență), internet wi-fi și chiar servicii de curățare ochelari de soare la plajă. Ei, bine, da!

Copiii, răsfățați mai ceva ca acasă

Nu ar trebui să existe copil care să nu primească tot ce e mai bun. Așa consideră toți adulții, iar unii dintre ei chiar pun în practică acest gând. De aceea, micii vizitatori ai Antalyei sunt și ei răsfățați.

Fie cu piscine/plaje sau chiar un golf pentru ei, fie cu mâncăruri/programe speciale sau chiar cluburi ce le sunt dedicate. Dar nu doar atât. Există resorturi, așa cum e și Maxx Royal, care oferă cosmetice speciale pentru copiii cu vârste între 0-11 ani.

Și dacă tot este vorba despre vacanțe speciale, aflați că puștii au la dispoziție doar pentru ei  niște minicluburi cu toate dotările. Ei își pot petrece aici ore bune cât timp părinții lor au alte activități. Unele astfel de cluburi sunt deschise până la ora 18.00, iar altele chiar și până la 23.00. Există astfel de cluburi care, contra unei sume ce nu este inclusă în pachetul de vacanță, au grijă de copii chiar și câteva zile. În cluburi, ei sunt supravegheați de personal specializat și implicați în activităti creative și recreative: ateliere de pictură, jocuri, dansuri etc. În funcție de perioada stabilită cu părinții, cei mici pot și să doarmă acolo la prânz și să mănânce. Avantajul unor astfel de minicluburi este că puștii socializează cu alți prichindei de diferite naționalități, lucru care le poate lărgi orizonturile.

Antalya. Locul în care ești tratat ca un sultan

E ușor să fii și tu VIP

Vrei să rupi rutina unor vacanțe clasice? Fă-ți o bucurie și cazează-te la vile în resorturile în care există o asfel de variantă. Unele complexuri oferă astfel de serivicii care cuprind printre altele:

Serviciul Fast Track Terminal Internațional al Aeroportului Antalya*

Transfer VIP de la aeroport dus-întors

Primire VIP și flori proaspete

Facilități speciale în ziua sosirii

Check-in privat

Moet & Chandon Imperial Brut Champagne (în ziua de check-in)

Facilități pentru mâncare și băuturi la primire

Produse pentru baie și duș Molton Brown®

Servicii de spălătorie/spălătorie, călcătorie

Facilități pentru alimente și băuturi în camere

Utilizarea gratuită a restaurantului à la carte (cu excepția The Grill)

PlayStation** (cu anumite condiții)

Restaurant privat și debarcader VIP

Pavilion de plajă și varietăți de tartine și serviciu de băuturi

Serviciu de majordom

Dacă vrei să te simți ca într-o poveste sau să fii răsfățată precum un star/sultan nu ai nevoie de o baghetă magică. Hotelierii din Antalya pot face ușor ca toate visele tale să devină realitate.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter