6 pași simpli pentru construcția unei case din lemn

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 27 august 2021, 14:19

Casele din lemn au o frumusețe aparte, fiind adesea asociate cu stilul rustic sau cu casele de vacanță. Pentru a construi o casă din lemn este nevoie să respecți câțiva pași simpli, pe care ți-i prezentăm în cele ce urmează.

Apelează la specialiști pentru realizarea proiectului de construcții

Înainte de orice etapă vei avea nevoie de ajutor în ceea ce privește analizarea datelor incipiente de construire. Pentru aceasta este recomandat să te documentezi. Un portal de constructii în care să găsești informații despre specialiști, profesioniști din domeniul construcțiilor și despre depozite de materiale de construcții din zona proiectului tău,  te-ar putea ajuta să economisești timp și să găsești mai ușor variantele potrivite pentru tine. Va fi nevoie să găsești specialiști din toate domeniile, începând de la topografi sau firme care se ocupă de realizarea studiilor geotehnice și terminând cu specialiști în diferite tipuri de lucrări de construcții, termoizolații, instalații,  electricieni, sau tehnicieni în sisteme de încălzire.

Crearea proiectului tehnic al casei din lemn

După ce ai realizat un studiu geotehnic la nivelul solului, pentru a vedea exact care sunt caracteristicile terenului pe care urmează să construiești, va trebui să te ocupi de realizarea efectivă a proiectului tehnic. Inginerul proiectant va calcula în detaliu elementele locuinței rezistența acesteia și îi va oferi forma și structuraastfel încât să beneficiezi de o casă sigură și durabilă.. 

Echipa de proiectare va crea planșeleva modela construcția în programe speciale și te va ajuta să știi ce materiale poți să folosești pentru realizarea casei tale și de ce cantități vei avea nevoie. Chiar dacă vorbim despre o locuință din lemn acest lucru nu înseamnă că ea nu este supusă intemperiilor sau încărcărilor seismice, sau oricărui alt tip de provocare, așadar vei avea nevoie de ajutorul proiectantului pentru a te asigura că va fi o locuință sigură pentru tine și familia ta.

Cumpărarea materialelor necesare

Un pas foarte important în vederea realizării casei tale din lemn este acela de a achiziționa materialele necesare. Pentru că vorbim despre o casă din lemn este firesc să ai nevoie de produse specifice, din lemn, însă vei vedea că pe lângă acestea vei avea nevoie și de alte materiale. Betonul pentru fundație, vata minerală pentru izolație, bitum pentru hidroizolație, acestea sunt doar câteva dintre materialele pe care va trebui să le ai în vedere pentru construirea unei case din lemn. Mai apoi va trebui să ai în vedere și accesoriile sau produsele de finisare, cum ar fi OSB, piatră naturală, parchet sau gips carton.

Delimitarea zonei de lucru

După ce ai primit autorizația de construire, eliberată de către primăria de care aparții, te poți apuca de construirea efectivă a locuinței. Va fi nevoie să îți delimitezi proprietatea, să instalezi în acest sens un gard, pentru ca mai apoi să faci săpăturile necesare pentru fundații. După realizarea fundației vei merge mai departe cu ridicarea structurii, conform regimului de înălțime stabilit de către inginerul proiectant, având în vedere în permanență specificațiile acestuia. 

Construirea pereților

Spre deosebire de cazul construcțiilor uzuale, din beton, în cazul lemnului lucrurile sunt mai simple. Nu va fi nevoie să aștepți foarte mult timp pentru a construi structura, nu există timpi morți de așteptare pentru uscarea zidurilor din beton, așa că vei finaliza construcția cu mult mai repede decât în cazul unei case din lemn.

Construirea acoperișului

Structura acoperișului este foarte importantă pentru orice tip de locuință, însă cu atât mai mult în cazul construcțiilor din lemn. Structura acoperișului este realizată integral din lemn, iar dacă vrei un acoperiș modern, atunci vei putea alege o învelitoare realizată din tiglă ceramică sau țiglă metalică. 

Construcțiile din lemn emană căldură și emoție și aduc avantaje majore la nivel de utilizare. Aceste construcții sunt ușoare, rezistente și sigure, iar dacă respecți în mod corect pașii de realizare vei vedea că aceste construcții rezistă foarte bine în timp.

Sursa foto: https://unsplash.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter