5 sfaturi utile pentru pasionatele de drumeție

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 27 august 2021, 10:49

Dacă îți place natura și preferi la final de săptămână o drumeție la munte, prin cele mai frumoase zone ale țării, faci o alegere cât se poate de sănătoasă pentru minte și corp. 

Pentru a te bucura așa cum trebuie de farmecul peisajelor sălbatice, este recomandat să știi principalele aspecte ce îți pot garanta siguranța pe munte, simplu de asimilat chiar și de o persoană aflată la primele sale ieșiri. Iată o scurtă trecere în revistă a acestora: 

  1. Plănuiește drumeția în detaliu 

O ieșire în aer liber reprezintă una dintre cele mai simple de atins experiențe, mai ales că zonele de munte din România îți oferă o listă variată de posibilități. Însă chiar dacă abia aștepți să pornești pe potecile bătătorite ale traseului, pregătirile și planificarea ieșirii nu trebuie ignorate. 

Înainte de drumeție, găsește timp pentru a te informa despre principalele puncte ale traseului, dificultatea acestuia, durata necesară parcurgerii până la destinație, vremea pe care meteorologii o preconizează pentru zona respectivă s.a.m.d.

Informarea înainte de plecare este esențială, pentru că știi cum se spune pe munte: “Paza bună, trece primejdia rea!”  

  1. Alege să ai la tine echipamentul complet

Muntele trebuie respectat, indiferent de sezon. Fie vară sau alt anotimp, este mai mult decât indicat să ai la îndemână toate cele necesare pentru o aventură pe cât de spectaculoasă, pe atât de sigură. 

Ia echipamentul de drumetie cu tine in vacanta, ținând cont de cele mai importante elemente din alcătuirea sa: bocancii de munte, hainele de munte, bețele de trekking, pelerina de ploaie, crema de protecție solară, ochelarii cu protecție UV, lanterna și alte produse ce își găsesc loc în rucsacul de munte, pentru o echipare completă. 

  1. Asigură-te că timpul este de partea ta 

Alocă timp suficient pentru a parcurge în voie traseul montan ales, înainte ca soarele să apună. Dacă nu ai experiență pe munte, sau dacă îți dorești să faci multe popasuri pentru a te bucura de priveliștea oferită, alege dinainte un traseu de maximum 3-4 ore. 

Dacă traseul este unul lung şi ai nevoie să înnoptezi într-un cort de camping, ai grijă să planifici inclusiv locul în care intenţionezi să campezi, calculând cu atenţie de cât timp ai nevoie pentru a ajunge în acel punct până la lăsarea serii.

Atunci când înnoptezi la cort, este esențial să ai la tine: sacul de dormit, o saltea din spumă ce se poate plia cu ușurință în rucsacul de drumeție, precum și unele alimente. Nu ține alimentele lângă cort sau în cort, mai ales dacă înnoptezi într-un spațiu neamenajat, pentru a reduce pe cât de mult posibil riscul interacțiunii directe cu animalele din pădure.  

  1. Pășește cu atenție pe traseul ales

Calcă mereu cu precauție pe zonele lipsite de aderență, așa cum sunt porțiunile cu gheață sau suprafețele lemnoase umede. Mergi cât mai aproape de peretele muntos, atunci când străbați poteci abrupte, la altitudini ridicate. 

Dacă eziți să pășești prima printr-o porțiune de traseu problematică, lasă-i pe alții să treacă în față și roagă-i apoi să te ajute în traversarea zonei respective. 

  1. Anunță-ți prezența în zona respectivă

Asigură-te că cei dragi știu cu exactitate zona în care te vei aventura, precum și traseul montan pe care ai ales să îl străbați. Contactează-i frecvent pentru a nu se îngrijora și oferă-le update-uri despre parcursul aventurii în inima naturii. 

Este indicat să anunți chiar și serviciul de Salvamont local, privind prezența ta în zonă, mai ales dacă mergi pe munte într-o perioadă în care pot exista precipitații sau minime meteo extreme. 

Ține cont de aceste sfaturi și bucură-te de o aventură așa cum toate ar trebui să fie, departe de zgomotul și agitația orașului!

Sursa foto: shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter