4 mituri comune despre psihologia populară

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 25 august 2021, 09:21

Internetul, televizorul și, în general, mijloacele de comunicare în masă reprezintă stimuli care ne transmit de multe ori mesaje contractorii. În plus, acestea reprezintă adevărate surse generatoare de mituri care fac subiectul psihologiei populare. În acest mod, în mintea noastră iau naștere o mulțime de concepții greșite, motiv pentru care apare necesitatea de a face distincția între mit și realitate. Cărțile despre psihologie pot fi foarte utile în acest sens, la fel ca și alte materiale de specialitate. 

Descoperă în continuare cele mai cunoscute 4 mituri despre psihologia populară!

Mitul nr. 1: Constrastele se atrag 

Fără îndoială că zicala potrivit căreia ”contrastele se atrag” nu îți este străină; însă, te-ai întrebat vreodată cât este adevăr și cât este mit în această afirmație? Având în vedere că filmele și cărțile de dragoste prezintă deseori povești de dragoste – deja clișeice, am spune – în care personajele cu personalități opuse sunt atrase unele de celelalte, demontare acestui mit pare dificilă. Și totuși, cercetătorii au demonstrat în studiile efectuate de-a lungul timpului că, de fapt, tendința firească de altfel este ca persoanele cu personalități și aspirații similare să se atragă reciproc. 

Mitul nr 2: Este mai bine să ne exprimăm furia decât să o interiorizăm

Majoritatea oamenilor consideră că exprimarea furiei este o alternativă mai bună decât reprimarea ei. Deși am putea vorbi despre argumente istorice care susțin acest mit, adevărul este că furia nu face altceva decât să amplifice sentimentul negativ pe care îl resimțim. Chiar și studiile recente vin să contrabalanseze credința unor filosofilor greci care erau de părere că piesele de teatru tragice oferă indivizilor oportunitatea de a scăpa de tensiuni și de alte emoții negative. Mai mult decât atât, cercetările efectuate în ultimii ani au evidențiat tot mai mult efectele nocive pe care le au sporturile dure, filmele sau jocurile violente cresc nivelul de agresivitate al sportivilor, jucătorilor sau spectatorilor. 

Mitul nr. 3: Poligraful oferă verdicte reale

Poligraful este un instrument tot mai utilizat în cadrul emisiunilor tv tabloide, dar și în peliculele cinematografice. Potrivit psihologiei populare, acesta oferă verdicte clare asupra gradului de sinceritate pe care îl are persoana supusă testului. Totuși, spun specialiștii, realitatea este alta; detectoarele de minciuni nu au acuratețea necesară pentru a-i ajuta pe anchetatori să afle dacă o persoană spune sau nu adevărul. În schimb, ceea ce poate face acest aparat este să măsoare semnele fiziologice asociate cu menciuna, mai exact indicatori precum tensiunea arterială, respirația sau conductanța pielii. Totuși, reacțiile fiziologice ale oamenilor nu sunt însă universale. 

Mitul nr. 4:  Hipnoza este o stare de ”transă”

Un alt mit comun din zona psihologiei populare este cel căruia conform hipnoza este o stare de ”transă”. În multe filme și cărți se promovează concepția greșită în esență că, sub influența hipnozei, oamenii pot face acțiuni pe care nu le-ar accepta în mod normal, cumar fi asasinate, furturi sau alte ilegalități. Chiar și așa, studiile efectuate până în prezent nu au ajuns la o concluzie fermă, deci nu putem agrea faptul că hipnoza este o stare de transă li nici că această este similară cu somnul, ci doar asemănătoare. 

Sursa foto: shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter