(P) Ce este bradicardia și cum poate fi tratată

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 08 ianuarie 2020, 11:26

Inima dispune de o rețea electrică care funcționează constant. Aceasta produce impulsuri electrice, care generează contracția mușchiului cardiac. Miocardul se contractă regulat pentru a pompa sânge spre organe și țesuturi. Astfel, ritmul cardiac normal este cuprins între 60 și 100 de bătăi pe minut. Deviațiile se numesc aritmii sau tulburări de ritm cardiac.

Ce este bradicardia

Bradicardia este o tulburare de ritm cardiac caracterizată printr-un puls prea lent, sub 60 de bătăi pe minut. Practic, sângele nu este pompat de inimă în cantități suficiente. Persoanele care suferă de bradicardie pot dezvolta complicații, deoarece țesuturile primesc prea puțin oxigen. 

Simptomele și complicațiile bradicardiei

Un aport insuficient de sânge încărcat cu oxigen la nivelul țesuturilor duce la apariția umătoarelor simptome:

  • Amețeală sau vertij
  • Leșin
  • Oboseală
  • Dificultăți de respirație
  • Probleme de memorie
  • Stări de confuzie
  • Intoleranță la efort (obosești mai repede în timpul activității fizice)
  • Durere în piept.

Complicațiile bradicardiei includ insuficiența cardiacă (incapacitatea inimii de a pompa sânge) și pot duce la moarte subită, prin stop cardiorespirator.

Cauzele și factorii de risc

Bradicardia apare din cauza unei leziuni a inimii, ca urmare a înaintării în vârstă sau în urma unui infarct de miocard. Această tulburare de ritm poate să apară și din cauza unor complicații ale intervențiilor chirurgicale, infecții la nivelul inimii (miocardita), hipotiroidism, dezechilibre electrolitice (calciu, potasiu, sodiu), apneea în somn, febră reumatică, unele medicamente utilizate în tratarea altor boli cardiace.

Malformațiile cardiace congenitale pot fi, de asemenea, o cauză a dezvoltării acestei tulburări de ritm cardiac.

Factorii de risc care pot favoriza apariția bradicardiei sunt:

  • Hipertensiunea arterială
  • Vârsta înaintată 
  • Consumul excesiv de alcool
  • Consumul de droguri
  • Fumatul
  • Stresul și anxietatea.

Diagnosticul și tratamentul bradicardiei

În urma anamnezei și a examenului clinic, medicul va recomanda anumite investigații. 

Electrocardiograma sau EKG-ul este cea mai utilizată metodă pentru diagnosticul aritmiilor și altor afecțiuni cardiace. 

Monitorul Holter EKG este un dispozitiv de mici dimensiuni asemănător EKG-ului clasic. Spre deosebire de cel clasic, holterul EKG este purtat de pacient pe o perioadă de 24-48 de ore, timp în care înregistrează activitatea electrică a inimii. În acest interval, pacientul realizează activitățile obișnuite. 

Tratamentul poate fi medicamentos, dacă care se stabilește că bradicardia este provocată de administarea unor medicamente, recomandate pentru alte afecțiuni. În acest caz, medicul poate modifica dozele prescrise anterior sau va recomanda alte medicamente.

În celelalte cazuri, bradicardia se tratează prin implantarea unui stimulator cardiac. Acesta este un dispozitiv de mici dimensiuni, care se montează sub piele, la nivelul pieptului. Dispozitivul are conectate unul sau mai multe fire care sunt atașate de inimă. Stimulatorul cardiac are rolul de a trimite constant impulsuri electrice care contractă miocardul și normalizează ritmul cardiac. 

Stimulatorul cardiac se poate monta intervențional, prin tehnica cateterismului (introducerea unor tuburi subțiri în vasele de sânge). Metoda este rapidă, iar recuperarea este ușoară, grație intervențiilor medicale revoluționare, minim-invazive. Metoda presupune o incizie de mici dimensiuni, iar traumele fizice asupra organismului sunt minime.

În concluzie, bradicardia este o afecțiune care poate genera complicații. Mergi la medic pentru consult, dacă recunoști simptomele bradicardiei. 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter