Fenomenul #MeToo în România. Ce vedete s-au alăturat campaniei

De Andreea Catrina, pe Ultimul update Miercuri, 18 octombrie 2017, 16:43
Scandalul sexual de la Hollywood, al cărui protagonist este producătorul Harvey Weinstein (65 ani), acuzat că ar fi hărțuit și violat o mulțime de femei, continuă să ia amploare. Între timp, fenomenul a ajuns și în România, iar mai multe vedete autohtone s-au alăturat campaniei. Vezi cine sunt acestea!

În timp ce lista actrițelor care îl acuză pe Weinstein devine din ce în ce mai lungă, fenomenul #MeToo s-a viralizat în întreaga lume. După ce actrița Alyssa Milano (44 ani) a îndemnat toate femeile să vorbească deschis despre astfel de cazuri, pentru ca oamenii să conștientizeze amploarea situației, rețelele de socializare s-au umplut de povești emoționante, șocante. „Dacă toate femeile care au fost atacate sau hărțuite sexual și-ar spune poveștile sub hashtag-ul #MeToo, am deveni cu toții mai conștienți de magnitudinea acestui fenomen”, a spus Alyssa Milano zilele trecute, devenind astfel vocea principală a acestui curent.

Ce vedete din România s-au alăturat campaniei #MeToo

Între timp, și femeile din România au început să vorbească. Și, așa cum poate era de așteptat, o serie de vedete autohtone s-au alăturat campaniei.

Creatoarea de modă Catinca Roman, fiica cea mare a fostului premier Petre Roman, a dezvăluit că a trecut, de-a lungul anilor, prin astfel de experiențe șocante. „#metoo Nici nu știu cu ce să încep: profesorul de la școală, care mă pipăia la meditații, muncitorii de pe stradă cu gesturile obscene, tipul dubios din autobuz care profită de aglomerație și se lipește de tine făcându-și simțite protuberantele dezgustătoare sau șeful care se presupunea amant la întâlnirile în doi și apoi mă submina în toate felurile posibile la întâlnirile cu întregul colectiv? Sunt multe de povestit… Trăim într-o societate cu mentalități medievale, greu de schimbat. Din acest motiv, nu trebuie să mai tăcem!„, a scris aceasta pe o rețea de socializare, conform B1.ro

Actrița Maia Morgenstern a postat la rândul său un mesaj, pe contul ei de Facebook. „Mă doare până la strigăt, până la disperare. Disperarea pe care ti-o da neputința. Ciudat, o neputința ce vine din respect și loialitate. Dar tot neputință se cheamă. Ma doare tăcerea cu care a decis să se înconjoare o tânără prietenă. Dar o respect. Deși mă doare, nu voi trăda încrederea cu care m-a investit. Și nu vorbesc de vreo întâmplare neplăcută, cu iz de gîlceavă de alcov, demnă de paginile vreunui tabloid (al cărui director a fost… sa lăsăm, nu-i așa?). Vorbesc de teroare, amenințări, atacuri verbale, în scris, directe… Am să tac #metoo„.

Scriitoarea Ana Barton s-a alăturat și ea campaniei. Iată mesajul acesteia: „Cum de-am avut puterea de a-i cere cărţile şi de a-i şi mulţumi pentru ajutor, nu ştiu. Poate pentru că, deşi era un drum lăturalnic, nu eram singuri pe el, mai trecea lume. Am luat-o la fugă cu mulţimea aia de cărţi în braţe şi cu ghiozdanul greu în spate. M-am oprit numai la marginea unei gropi care fusese făcută fiindcă se spărseseră nişte conducte mari acolo, o groapă imensă. Pe jos era însă alunecos, iar eu degeaba m-am oprit la marginea aia, că am alunecat și am căzut în groapă. Cum de n-a văzut nimeni, iar nu ştiu #metoo„.

Foto – Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter