Cristi Minculescu, la 13 ani de la transplantul care i-a schimbat viața. „A fost un caz medical deosebit, cu un ficat de 22 kg!”

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Marți, 10 ianuarie 2023, 12:14

Cristi Minculescu, unul dintre personajele emblematice ale muzicii rock din România, a împlinit pe 9 ianuarie 2023, vârsta de 64 de ani.

Celebrul cântăreț, compozitor și solist al trupei Iris a făcut istorie cu piesele sale, cu o activitate în muzică de peste 40 de ani. Cu vocea sa inconfundabilă, artistul nu este doar o legendă pe plan muzical, dar și un simbol al rezistenței culturale pentru generații întregi de iubitori ai muzicii rock din perioada comunistă și a celei de după Revoluție.

Cristi Minculescu a moștenit boala hepatică de la tată său

Solistul trupei Iris are o poveste de viață demnă de scenariul unui film. Iar unul dintre momentele critice prin care a trecut în urmă cu câțiva ani a fost lupta boala hepatică.

Artistul a suferit de boala hepatoacută, o afecțiune moștenită de la tatăl lui, ce duce la apariția chisturilor pe ficat, afectând funcțiile acestui organ.

Citeşte şi: Scandal de proporții între membrii Iris. Cristi Minculescu a pierdut dreptul de a folosi numele trupei

De-a lungul timpului, boala a evoluat și Cristi Minculescu a avut nevoie de un transplant de ficat. Doctorul Dorel Săndescu a fost cel care l-a monitorizat periodic pe artist, în perioada bolii. Tot el a avut o contribuție imensă în procesul de însănătoșire ale lui Cristi Minculescu, făcând ca operația să fie posibilă.

„Un caz cu totul deosebit medical, cu un ficat enorm de 22 de kg!”

Într-un interviu mai vechi, medicul timișorean și-a amintit despre cât de greu a fost să-l convingă pe cântăreț să accepte transplantul hepatic.

„Întotdeauna când încercam să abordez subiectul, respingea orice idee de dialog. Spunea: te rog frumos, vrei să strici totul? Vrei să ne certam? Ţi- am cerut eu ceva? M-am plâns eu de ceva? El fiind un caz cu totul deosebit medical, cu un ficat enorm de 22 de kg….

Ştiam că asta este singura lui şansă şi am fost gata să îmi asum acest risc. Până la urmă a acceptat şi el este ca un copil: în tot ce face este un copil mare şi aici s-a comportat exact aşa. Aşa sunt şi copiii: refuză vehement orice contact cu doctorul, dar apare acel moment când se lasă total în voia doctorului şi exact aşa a făcut şi el”, a povestit medicul, pentru Digi24.

„Transplantul a reușit! Organul a fost acceptat!”

Citeşte şi: Uimitor! Cristi Minculescu a venit în țară, a slăbit și arată mai bine ca acum 20 de ani!

Operația s-a desfășurtat pe 24 martie 2009, într-un spital din Regensburg, Germania. Rodica, fosta soție a artistului a fost cea care i-a donat 65% din lobul drept al ficatului. Întreaga intervenție a durat în jur de 10 ore și, din fericire, s-a încheiat cu succes.

“Transplantul a reușit! Organul a fost acceptat. Cele două intervenții chirurgicale suportate de Cristi și Rodica Minculescu au fost făcute paralel. Transplantul hepatic efectuat marți lui Cristi Minculescu s-a încheiat după zece ore.” a declarat, ala momentul respectiv, Cosmin Nicoară, impresarul trupei Iris.

Costurile operației au fost suportate de Ministerul Sănătății.

Citeşte şi: Interviu emoţionant: Cristi şi Rodica Minculescu: Împreună până la capăt

„Ministerul Sănătății plătește doar costul intervenției chirurgicale, adică 47.000 de euro, restul suportă familia. Este un gest de respect și de recunoștință pentru un artist care ne-a încântat sufletele”, a declarat pe 1 martie 2009 ministrul Sănătății, Ion Bazac, potrivit Cotidianul.

Cristi Minculescu, o nouă viață, un nou look

După acea operație, viața artistului s-a schimbat complet. Din cauza unor neînțelegeri în cuplu, Cristi și Rodica au pus capăt căsniciei. Ea s-a stabilit în Germania. Iar el și-a refăcut viața amoroasă alături de o nouă parteneră de viață. Raluca Mihail este actuala iubită a lui Cristi Minculescu.

Îndrăgitul solit și-a continuat activitatea pe plan muzical și, mai mult, s-a adaptat noilor vremuri digitale, devenind popular și pe rețelele de socializare – Facebook, Instagram, TikTok, unde are mii de fani. Sfârșitul anului 2022 l-a prins cu agenda plină de concerte și show-uri cu trupa. Recent, liderul trupei Iris a trecut și printr-o schimbare de look. El s-a tuns, renunțând la părul lung cu care și-a obișnuit fanii ani la rând.

@cristi.minculescu #cristiminculescu #fyp #foryou #fypシ゚viral ♬ original sound – CristiMinculescu

„Am avut săptămâni cu show-uri de luni până duminică, fără pauză, dar nu ne plângem. Nu există loc în care să ne simțim mai bine decât pe scenă. A fost o vară plină, iar acum urmează perioada sărbătorilor de iarnă care este la fel. Poate după Revelion să reușim să ne odihnim puțin.

Mă simt foarte bine, într-adevăr, din toate punctele de vedere. Sunt plin de vitalitate și binedispus, mai ales că am și un nou look. Am luat cu asalt și TikTok-ul. Trebuie să mă urmăriți”, a spus Cristi Minculescu, la sfârșitul lunii octombrie 2022, conform Pro TV.

Foto – Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter