Chef Sorin Bontea îţi propune un desert răcoros pentru o vară fierbinte

De Geo Berciu, pe

Din când în când, maeştrii bucătari dezvăluie câteva dintre secretele bucătăriei lor. Aşa s-a întâmplat şi cu Chef Sorin Bontea, care, în urmă cu doi ani, la începuturile emisiunii care l-a consacrat, „MasterChef”, propunea celor pasionaţi de gătit şi nu numai, o reţetă de plăcintă cu cireşe şi îngheţată, un desert răcoros pentru o vară fierbinte.

Reţeta Chefului Sorin Bontea este una uşoară, cu ingrediente puţine, care poate fi încercată acasă de către oricine.”Pentru aluat folosesc 2 căni jumătate de făină, 1 linguriţă de sare, un pachet de unt tăiat cubuleţe, 2 ouă şi 4 linguriţe de apă. Se amestecă făina cu sarea, se adaugă untul, se amestecă, se adaugă ouăle, apă, cât sî se lege coca, se frământă bine şi se dă la rece cam jumătate de oră.
Chef Sorin Bontea îţi propune un desert răcoros pentru o vară fierbinte
Între timp, se pregăteşte umplutura: un sfert de pachet de unt, cireşe fără sâmburi, 50 ml de brandy, 100 ml de vin de Porto, zahăr în funcţie de cât de dulce vreţi să iasă (sfatul meu este să fie totuşi un pic acrişor, ţinând cont că este vară şi avem nevoie de ceva răcoritor).
Chef Sorin Bontea îţi propune un desert răcoros pentru o vară fierbinte

Într-o cratiţă nu foarte încinsă se pune untul, se adaugă cireşele, zahărul, se pune vinul, se lasă să se evapore, iar spre sfârşit de adaugă brandy-ul şi se mai lasă să fiarbă cam 2 minute, cât să se evapore puţin şi acesta. Cireşele nu trebuie să se fărâme, să se piseze, e de preferat să rămână întregi. Se scoate coca de la rece şi se împarte în două. O parte se aşază în forma rotundă de plăcintă, se întinde pe margine şi se ridică puţin deasupra marginilor tăvii, se unge pe margini cu puţin ou, apoi se adaugă compoziţia de cireşe, care trebuie să fie la temperatura camerei.
Chef Sorin Bontea îţi propune un desert răcoros pentru o vară fierbinte

Cealaltă jumătate de coca se întinde şi se aşează desupra tăvii ca un capac, se presează bine pe margini (ca să nu iasă compoziţia), se înţeapă cu furculiţa şi se unge cu ou. Se dă la cuptor, la temperatura potrivită, până se rumeneşte. Când e gata, se taie în triunghiuri şi se serveşte călduţă, cu îngheţată de vanilie alături. Puteţi înlocui cireşele şi cu alte fructe, după preferinţă”, dezvăluia Chef Sorin Bontea în interviul pentru o revistă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter