Programul sărbătoririi Cuvioasei Parascheva. Viața sfintei și pelerinajele românilor

De Oana Savin, pe Ultimul update Vineri, 04 decembrie 2020, 14:39
Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită, în fiecare an, de către Biserica Ortodoxă de pretutindeni, pe data de 14 octombrie. În deosebi, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. Prima învățătură în limba română despre viața sfintei se găsește în „Cartea românească de învățură” a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, Iași, 1643.

Viața Sfintei Parascheva

Cuvioasa Parascheva s-a născut în Epivata, pe țărmul mării Marmara, în apropiere de Constantinopol. Părinții ei, oameni de neam bun și credincioși, râvnitori spre cele sfinte, au crescut-o în frica de Dumnezeu, îndemnând-o spre deprinderea faptelor bune, dar mai ales a postului, rugăciunii și milosteniei.

Și-a petrecut anii copilăriei în casa părinților. Se spune că pe când avea zece ani, „fiind într-o bi­serică a Precistei” a auzit citindu-se, la Sfân­ta Li­turghie, cuvântul Evangheliei: „Ori­ci­ne vo­ieș­te să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” (Mar­cu 8, 34). Chemarea Mântui­to­ru­lui a sădit în inima ei dorul de desăvârșire, încât și-a îm­păr­țit toate hainele săracilor. Același lucru l-a fă­cut și în alte împrejurări, fără să țină seama de mustrările părinților.

După ce părinții săi au murit, tânăra Parascheva, care moștenise o mare avere, a dăruit săracilor toți banii.

Atunci a decis să se retragă „în adâncul pustiei”.

Mitropolitul Varlaam al Moldovei, în Cazania sa, spune că acum Sfânta nu mai avea grijă „nici de veșminte și de așternuturi, nici de mâncări și de mese, nici de casă sau slujnice, ci numai de curăția sufletului și de răs­puns județului (judecății n.n.) ce va să fie”. Ea „pururea suspina și nepărăsit tânjea cumu-și va înfru­mu­seța sufletul, cum se va logodi pe sine Mirelui ceresc, lui Iisus Hristos, cum se va îndulci la vederea Mirelui său, de slava și de lu­mina și de bucuria cea fericită. De aceasta… ochii de la­crimi îi erau întunecați pu­rurea”.

Un înger a vizitat-o pe Parascheva

Într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a apărut în vis. El i-a spus că trebuie să se întoarcă în locurile părintești.

„Să lași pustia și la mo­șia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”, i-a spus îngerul.

Când a ajuns în satul său natal, ea nu a spus nimănui cine este sau de unde vine.

„Acolo”, con­tinuă Mitropolitul Varlaam, „trudă cătră trudă și durere cătră durere adăugă, cu post și ne­dormire pe sine se înfru­mu­­seța…, cu lacrimi pământul uda și se ruga: Doamne Iisuse Hris­toa­se, caută din lăcașul Tău cel sfânt; am lăsat toate și după Tine am că­lă­torit în toată viața mea. Și acum, îndură-Te Doamne, spune înge­rului blând să ia cu pace sufletul meu”.

La vârsta de 27 de ani, ea a murit. A fost îngropată ca o străină, fără ca ni­meni să știe cine era.

Cum a ajuns să fie proslăvită

Se spune că un ma­ri­nar a murit pe o corabie și trupul i-a fost arun­cat în mare. Valurile l-au adus la țărm, iar un sihastru care trăia acolo a rugat pe niște creș­tini să-l îngroape după rânduiala creș­ti­nească.

În momentul în care au săpat groapa, au descoperit trupul Cuvioasei Parascheva „neputred și plin de mireasmă”.

Cu toate acestea, au pus alături de ea și trupul corăbierului, cel rău mirositor.

Însă, în nopatea următoare, unuia din creș­­tinii care săpaseră groapa, cu numele Gheorghe, i s-a arătat în vis o împărăteasă, șe­zând pe un scaun luminat și înconjurată de o mul­țime de îngeri.

Unul dintre îngeri l-a luat de mână, l-a ridicat și i-a zis: „Gheorghe, pen­tru ce n-ați so­cotit trupul Sfintei Parascheva? Nu știți că Dumnezeu a iubit frumu­sețea ei și a vrut să o pro­slăvească pe pământ?”. Iar îm­pă­răteasa pe care o văzuse în vis și care nu era alta decât Cuvioasa Parascheva i-a poruncit să ia degrabă trupul ei și să-l așeze undeva, într-un loc de cinste.

El nu a fost singurul care a avut această vedenie. O femeie credincioasă, pe nume Eftimia, a visat același lucru în aceeași noapte, iar a doua zi, amândoi au spus tuturor întâmplarea.

Credincioșii de acolo, auzind de visul celor doi, au înțeles că este un semn dumnezeiesc, astfel că au luat trupul Cuvioasei din mormânt și l-au adus cu mare bucurie, „cu lumini și cu tămâie”, așezându-l în Biserica Sfinții Apostoli din Epivata.

Îndată au avut loc vindecări minunate în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaște.

Pelerinajele românilor la sfintele moaște

În anul 1641, pe data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași de către Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

De atuncii, sute de mii de români merg anul pe data de 14 octombrie la Iași, pentru a se ruga Sfintei Parascheva, cea făcătoare de minuni.

Programul sărbătoririi Cuvioasei Parascheva

În acest an, manifestările dedicate sărbătorii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva vor avea loc, la Iași, în perioada 11-15 octombrie 2018. Alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, vor fi aduse spre închinare și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.

Joi, 11 octombrie:

  • Ora 06.30 – Procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva și depunerea lor pe platoul din faţa Căminului preoțesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” pentru închinare. Va participa PS Calinic Botoșăneanul.
    • Orele 07.00-11.30 – Sfinţirea apei (aghiazma mică) și Sfântul Maslu (pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane și sfințirea la butoaiele cu apă lângă corpul C1), Utrenia şi Sfânta Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji PS Calinic Botoșăneanul.
    • Orele 16.00-17.00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)
    • Ora 18.35 – Aducerea moaștelor Sfintei Ecaterina – întâmpinare aeroport
    • Orele 20.00-00.00 – Slujba de priveghere a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană)

Vineri, 12 octombrie 2018:

  • Orele 07.00-12.00 – Miezonoptica, Acatist şi Sfânta Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji PS Ignatie, episcopul Hușilor.
    • Orele 17.00-18.00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
    • Orele 19.00-20.30 – Pelerinajul „Calea Sfinţilor” – Procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina. (Se va ieși pe poarta de lângă Casa Nicodim – Strada I. C. Brătianu – Strada Cuza Vodă, Strada Armeană – Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit” – Strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană)
    • Orele 21.00-01.00 – Slujba de priveghere în cinstea Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași, în anul 1996 – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană)

Sâmbătă, 13 octombrie 2018:

  • Orele 07.00-12.00 – Miezonoptica, Acatist, Ceasurile şi Sfânta Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
    • Orele 08.30-12.00 – Sfințirea bisericii „Sfântul Mucenic Iulian din Tars” din Campusul universitar Tudor Vladimirescu
    • Orele 17.00-18.00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
    • Orele 20.00-02.00 – Slujba de priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva – Vecernia, Litia și Utrenia, urmată de Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană)

Duminică, 14 octombrie 2018:

  • Orele 07.00-09.00 – Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile și Slavoslovia Mare (în Catedrala Mitropolitană)
    • Orele 09.00-13.00 – Sfânta Liturghie arhierească (pe podiumul din B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt)
    • Orele 17.00-18.00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
    • Orele 20.00-00.00 – Slujba de priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană)

Luni, 15 octombrie 2018:

  • Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Acatistul Mântuitorului, Ceasurile și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană)

Citește și: Minunile Sfintei Parascheva

Citește și: Tradiții de Sfânta Parascheva. Ce nu ai voie să faci pe 14 octombrie

Vezi si: Obiective turistice Iasi – care sunt cele mai frumoase locuri pe care le poti vizita in capitala Moldovei

Sursă foto: Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter