Oana Rotariu, supraviețuitoare Colectiv: „Trebuie să-ți permiți să simți durerea și să vorbești despre ea”

De Adelina Duinea, pe

Invitată în emisiunea „Vorbește Lumea”, Oana Rotariu, supraviețuitoare a incendiului din Colectiv, a vorbit despre cum s-a recuperat, dar și despre cum a reușit să-și găsească și mențină echilibrul.

Oana Rotariu, supraviețuitoare Colectiv: „Trebuie să-ți permiți să simți durerea și să vorbești despre ea”

Oana a ajuns întâmplător în clubul Colectiv. „Asta mi-a fost dat să trăiesc. De ce să regret ceva ce nu pot să schimb? Nu stă în puterea mea. Nu m-am întrebat niciodată de ce mi s-a întâmplat mie. M-am întrebat de ce au murit cei dragi mie, de ce au suferit alți oameni. A fost o ieșire spontană. Tocmai terminasem un curs de design vestimentar, dădusem examenul, eram în oraș cu colegele și sărbătoream această reușită. Am ajuns din întâmplare la concert”, a explicat Oana.

„Schimbarea în comportament e continuă. În fiecare zi mă trezesc, ori bine, ori nervoasă, și încerc să mă gândesc de ce sunt mulțumită (ex.: mă văd cu o prietenă; mănânc în oraș; etc.). Încerc să o iau încetul cu încetul. Nu înseamnă că sunt mereu pozitivă. Nu există așa ceva. Nu e sănătos. Sănătos este să-ți simți sentimentele”, a continuat.

„Este bine să te lași să-ți simți durerea. Nu ai cum să-ți dorești să trăiești atunci când nu simți nimic. Aia e cea mai mare durere. Durerea cea mai mare este când nu simți nimic. (…) E cel mai îngrozitor moment, aceea este depresia, când nu mai simți nimic, nici durere, nici bucurie”, a mai spus.

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Măsuri extreme: angajați încuiați în clădirea de birouri, după depistarea unui singur caz de infectare cu Omicron

În 2022, românii care stau la bloc vor primi bani de la stat pentru renovări și nu numai

Situație bizară la Galați: o pensionară a fost informată de regia de utilități că a murit și că nu mai are nevoie de apă

„Trebuie să-ți permiți să simți durerea și să vorbești despre ea. (…) Am căutat pe Google cum să mă omor. Am citit și am zis: «Îmi pare rău, eu nu fac așa ceva!». Am început să vorbesc, în spital cu psihiatrul, apoi cu psihologul. Este atât de important să avem grijă de sănătatea noastră mentală. Este cel mai important. Un om din exterior, cu experiența potrivită, care se pretează pe nevoile noastre, poate să ajute enorm”, a completat.

„Mi-am dat seama că ar fi bine să o iau pas cu pas. (…) Să te concentrezi pe lucrurile pe care le poți schimba din viața ta. (…) Am început prin a mă spăla singură, a mă îmbrăca singură, a-mi lega șireturile. Apoi mi-am dorit să învăț să mă machiez potrivit mie. Gura și bărbia sunt singurele locuri unde nu am grefe de piele. Aceste grefe au avut tot felul de cheloizi, la îmbinarea dintre pielea mea și pielea grefată. Am făcut tot felul de intervenții să scad acești cheloizi. Trebuie să te concentrezi pe ce poți schimba”, a mai spus Oana.

Incendiul din Colectiv a avut loc în noaptea de 30 octombrie 2015, în incinta unui club din Sectorul 4, aflat într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, „Mantras of War”. În urma incendiului, 65 de persoane au decedat.

Pe 4 noiembrie, din pricina protestelor masive, premierul de la acea vreme, Victor Ponta, alături de guvernul său și de Cristian Popescu Piedone, pe atunci primarul Sectorului 4, au demisionat.

Foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter