Vitaminele care te fac mai frumoasa si mai sanatoasa!

De Corina Buhagiar, pe

Creme cu factor mare de protectie, demachiere de doua ori pe zi, gomaj, peeling, masca de fructe… Toate acestea sunt minunate, dar nu suficiente.
Daca iti doresti o frumusete „de durata” trebuie sa ti-o asiguri in primul rand din interior. Cum? Cred ca ai ghicit deja… Cu ajutorul vitaminelor! Pe cat de neglijate, pe atat de indispensabile, vitaminele au un cuvant greu de spus cand vine vorba de sanatatea ta, si in consecinta de felul in care arati. Asa ca ti-am pregatit un „serial” dedicat vitaminelor. Astazi, primul episod:

Vitamina C, sau acidul ascorbic

Nu e prima la „catalog”, dar este dintre cele mai populare. Cu siguranta iti amintesti de ea cand te ia raceala sau te simti obosita si cu sistemul imunitar la pamant. A fost izolata din lamaie in 1932 si de aici denumirea ei: C de la Citrus.

Poate ca esti grijulie si respecti un echilibru in alimentatie intre proteine, glucide, grasimi. Poate esti chiar mai riguroasa, iti numeri caloriile si tii regim disociat. Si totusi, poti sa nu iti asiguri necesarul zilnic de vitamina C daca nu consumi cruditati! Vitamina C este cea mai fragila dintre vitamine.

Se distruge aproape total (90-100%) in timpul prepararii termice. De asemenea, asimilarea ei e diminuata de stres, alcool, tutun, cortizon si antibiotice. Este „distrusa” pana la 30% la expunere prelungita la soare si pana la 55% in cazul unui mediu foarte poluat.

Spune-mi cata vitamina C mananci ca sa iti spun cat ai sa traiesti!

O poveste citita in copilarie m-a marcat profund. Marinarii lui Columb, „cucerind” America. Cucerind, vorba vine. Nu s-au putut bucura prea tare fiindca multi dintre ei erau bolnavi de scorbut. Nu stiau pe vremea aceea, dar era boala datorata lipsei de vitamina C.

Firesc daca ne gandim ca mancasera numai pesmet si carne uscata saptamai intregi… Imaginea marinarilor vlaguiti, fara urma de entuziasm, cu dintii cazuti si sangerand de pe te miri unde m-a urmarit intr-atat incat mi-am promis ca daca voi pleca vreodata pe mare o sa-mi iau cu mine o lada cu lamai…

Intre timp, nu ne mai imbolnavim de scorbut, dar daca ai urmatoarele simptome e posibil sa iti lipseasca vitamina C: astenie, infectii, alergii, oboseala cronica, dureri de cap sau de oase.

Localizata in special la nivelul hipofizei, glandelor suprarenale si ficatului, rezerva de vitamina C trebuie mereu „improspatata”. Globulele albe si rosii contin cantitati mari de vitamina C. Ea contribuie la cresterea imunitatii in cazul agresiunilor microbiene sau virale.

Inhiba proliferarea bacteriilor si stimuleaza productia de anticorpi. Antioxidant puternic, este unul din aliatii tai nepretuiti in lupta cu radicalii liberi (adica substantele acelea nesuferite, vinovate de imbatranirea si degradarea organismului).

Elimina oboseala cronica, prelungeste durata vietii, ajuta absorbtia fierului (anemia feripriva este cea mai raspandita anemie). Dupa operatii grabeste cicatrizarea. E indispensabila in caz de infectii, pneumonie, diabet, cancer sau SIDA. Te-am convins, sper, ca isi merita denumirea de vitamina „elixir de viata lunga”…

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter