Vitamina soarelui

De Corina Buhagiar, pe

Cu totii am auzit de importanta covarsitoare a vitaminelor. Manaci portocale si rosii pentru vitamina C, morcovi si galbenus de ou pentru vitamina A si o lingurita de ulei de masline pentru E?
Sau ti-ai consultat medicul care ti-a prescris un complex de vitamine de sinteza? Minunat! Dar verifica, te rog, daca printre ele se afla si vitamina D. Fiindca importanta acordata acesteia a crescut considerabil in ultimul timp. Ai auzit de ea, toate mamicile o admininstreaza bebelusilor ca sa previna rahitismul. Absorbtia calciului se face doar in prezenta ei, asa ca e indispensabila pentru sanatatea scheletului, a oaselor sau a unghiilor. 

O descoperire recenta

Autismul este o disfunctie de ordin neurologic, care apare in primii 3 ani de viata. Copilul are dificultati in comunicare si socializare, sau, in fomele mai grave, este complet izolat intr-o lume a lui si necesita ingrijire permanenta, pentru tot restul vietii. Ultimele cercetari ale oamenilor de stiinta fac o legatura intre autism (considerat deja in America o „criza a sanatatii” din cauza cresterii alarmante a numarului de cazuri) si lipsa vitaminei D. Deocamdata, este in stadiu de teorie, fiindca autismul pare a avea si cauze genetice. Insa o suma intreaga de fapte par sa indice o asociere intre autism si carenta de vitamina D la gravide si bebelusi.

Soare, soare, soare

Vitamina D este singura pe care nu e nevoie sa o mananci, fiindca e sintetizata de corpul tau, in prezenta luminii solare. Pentru o persoana sanatoasa, 10 minute de expunere la soare ar asigura doza zilnica necesara. Din pacate, in ultimii 20 de ani, toata lumea se teme de cancerul de piele, datorat expunerii prelungite la soare. Asa ca multi nici macar cele 10 minute de soare nu si le asigura pe zi!

Ia gandeste-te: locuiesti cumva intr-un oras poluat? Stai afara foarte putin, intre de cand iesi din masina si pana cand intri in cladire? Si, avand in vedere ca e iarna, nu ti se vede decat nasul (ca mainile sunt in manusi, iar fata sub gluga)? Ca sa nu mai punem la socoteala crema cu factor de protectie UV, caci deh, n-ai vrea sa te ridezi prematur… Pai atunci cum o sa produca pielea ta indispensabila vitamina?!

Atentie la doza

Practic, ca la orice, importanta e cantitatea. Nu te expune la soare excesiv. Dar nici nu te ascunde de el ca o ciuperca… Vitamina D mai poate fi luata, dar nu-i prea multa, din peste sau lactate. Pe timpul iernii ar fi bine sa iei chiar supliment cu vitamina D, la fel ca cei mici – de pana in 3 ani, femeile gravide sau batranii. Dar din nou, atentie la doza! Vitamina D este o vitamina liposolubila, asa ca excesul produce reactii toxice periculoase! Cel mai bine e sa ti-o recomande un medic. In felul acesta poti preveni o boala pacatoasa a batranetii: osteoporoza, cand oasele se pot rupe mai usor decat niste crengute uscate!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter