Vârsta tatălui, direct proporţională cu riscul de autism şi schizofrenie

Paternitatea tardivă creşte riscul de autism şi schizofrenie pentru copii, potrivit unui studiu care a avansat pentru prima dată o serie de explicaţii despre mecanismul ce se face vinovat de această asociere.
Potrivit studiului publicat în revista ştiinţifică britanică Nature, riscul de producere a mutaţiilor genetice spontane (nemoştenite de la părinţi) – dintre care unele sunt implicate în procesul de apariţie a acestor maladii – creşte proporţional cu vârsta pe care tatăl o are la momentul conceperii bebeluşului, informează Mediafax.
Fiecare an suplimentar al tatălui, în momentul conceperii, se traduce prin mutaţii spontane suplimentare, care corespund unei rate a mutaţiilor paterne ce creşte cu 4,28% pe an.
Kari Stefansson, unul dintre autorii studiului, a rezumat această descoperire: „Un bărbat care devine tată la vârsta de 40 de ani transmite de două ori mai multe mutaţii copilului său decât o face un bărbat care devine tată la vârsta de 20 de ani. Acest mecanism poate fi benefic pentru diversitate, dar nu şi atunci când vine vorba de mutaţii care declanşează maladii genetice”.
Foto: Thinkstockphotos
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter