Protejează-te cu unguent contraceptiv!

De Erika Chivu, pe

În următorii ani, pilula contraceptivă ar putea fi înlocuită cu un gel care se aplică pe piele exact ca o cremă hidratantă şi care este lipsit de efecte secundare.
Deocamdată gelul Nestorone Estradial este în faza de testare, dar dacă studiile viitoare vor avea rezultate pozitive, la fel ca cele deja efectuate, se va trece la producţia noului contraceptiv dezvoltat de o companie farmaceutică americană.

Gelul contraceptiv nu are efecte secundare

Gelul funcţioneaza ca şi contraceptivele orale sau injectabile, căci conţine aceiaşi hormoni – estrogen şi progesteron. Numai că acum cercetătorii testează un nou tip de progesteron, numit Nestorone, care dă mult mai puţine efecte secundare.

40% dintre femeile care iau pilula contraceptivă se plâng de dureri de cap, îngrăşare, acnee, schimbări de dispoziţie şi alte efecte secundare, mici dar neplăcute. Acestea vor deveni o amintire când gelul contraceptiv va ajunge în farmacii.   

Mai mult, noul produs va putea fi folosit şi de femeile care alăptează, spre deosebire de pilulă, care afectează lactaţia.

Se va folosi o singură dată pe zi, putând fi aplicat pe coapsă, umăr, braţ sau abdomen. Substanţa este absorbită rapid în piele şi nu lasă urme. Ca şi în cazul pilulei se va face o pauză de o săptămână în care va apărea o sângerare asemănătoare cu menstruaţia.

Cel mai recent studiu al noului produs a fost făcut pe 18 femei între 20 şi 40 de ani. Timp de şapte luni, cât au folosit gelul, niciuna din ele nu a rămas însărcinată. Femeile şi-au aplicat zilnic pe piele numai 3 miligrame de unguent, cantitate suficientă pentru a avea un efect contraceptiv. Urmează ca unguentul să fie testat pe mult mai multe femei înainte de a fi pus pe piaţă.

Cercetătorii care dezvoltă noul contraceptiv spun că o alternativă la pilulele anticoncepţionale este oricând binevenită. Se estimează că milioane de femei sunt nemulţumite de metoda contraceptivă pe care o folosesc, deci le-ar prinde bine încă o opţiune.

Alte metode contraceptive hormonale

Deşi e cea mai veche şi cea mai folosită, pilula nu este singura metodă contraceptivă hormonală. În ultimii ani au apărut şi alte metode care se vor mai comode şi mai uşor de administrat.

Implantul contraceptiv (Implanon, Jadelle) este un dispozitiv de mărimea unui băţ de chibrit pe care medicul îl introduce sub piele, urmând ca el să elibereze periodic doza necesară de hormoni. Implantul rămâne activ timp de trei ani şi are un preţ comparabil cu al pilulelor.

Plasturele contraceptiv (Ortho Evra) se aplică pe piele, la fel ca un plasture cu nicotină şi se schimbă săptămânal de trei ori, după care se face pauzăa de şapte zile, apoi se reia ciclul. Conţine aceiaşi hormoni ca şi pilula.

Injecţia contraceptivă (Depo-Provera) se face doar o dată la trei luni, protecţia începând la 48 de ore de la administrare. Din păcate, efectele secundare sunt mai multe decât în cazul pilulei.

Din păcate, noile metode contraceptive nu prea se găsesc în farmaciile noastre.

Citeşte şi mituri despre pilulele anticoncepţionale!

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter